10 Октомври, 2018 14:54 2 242 1

Откриха ледена крепост край Юпитер

  • юпитер-
  • европа-
  • луна-
  • слънчева система

Луната Европа е покрита с огромни ледени шипове, които образуват пояс около екватора 

Откриха ледена крепост край Юпитер - 1

Британски учени откриха доказателства, че огромни ледени шипове покриват повърхността на юпитеровата луна Европа, които биха затруднили кацането на нея, съобщи Lenta.ru

Ледените шипове на Европа са високи до 15 м и образуват пояс около екватора на луната. Те са на разстояния около 7,5 м.

На Земята подобни ледени образувания има в Андите. Там заради студа и сушата части от снега и леда сублимират - превръщат се в пара, без да се стопят. От този процес се появяват огромни ледени остриета, наречени "пенитентес".

Макар и учените от университета на Кардиф да не са наблюдавали пряко ледени остриета на Европа, направеният от тях модел показва, че подобен процес има и на юпитеровата луна. Данни за ледени остриета има и за Плутон. Това подсказва, че подобен назъбен терен може да е характерен за ледените светове.

Откриха ледена крепост край Юпитер

Заради наличието на океан от солена вода под повърхността, луната Европа е един от най-обещаващите кандидати за извънземен живот в Слънчевата система. Затова тя е сред дестинации за скорошните космически мисии. НАСА разработва мисията "Европа Клипър", която ще бъде изстреляна през първата половина на следващото десетилетия. Тя ще застане на орбита над Юпитер, като ще изследва и Европа с няколко близки прелитания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хан Соло

    4 2 Отговор
    И на планетата ХОТ има такива ледени "пенистентеси", лично съм ги виждал ;-)
Новини по държави: