12 Октомври, 2018 07:52 2 559 9

В Каталуния отново ври и кипи

  • испания-
  • каталуния-
  • педро санчес-
  • ким тора

Местният парламент иска премахване на монархията, Мадрид заплаши със съдебни действия

В Каталуния отново ври и кипи - 1
Снимки: БТА/АР

Каталунският парламент гласува резолюция, призоваваща за премахване на монархията в Испания, която испанският премиер Педро Санчес определи като недопустима, предаде AFP.

Сепаратисткото движение и антисепаратистката лява коалиция "Заедно можем" обединиха гласовете си, за да подкрепят резолюция, която осъжда намесата на краля в каталунския конфликт и настоява за премахване "на една остаряла и недемократична институция като монархията".

Крал Фелипе Шести е критикуван в Каталуния, особено след суровата му риторика срещу каталунските сепаратисти по време на кризата през есента на миналата година.

В Каталуния отново ври и кипи

Досега социалистът Санчес подхожда много умело към сепаратистите. След идването си на власт той възстанови диалога с тях, като предложи референдум за по-голяма автономия на Каталуния, но отхвърли категорично организирането на референдум за самоопределение.

Премиерът реагира в Тwitter на вота на каталунския парламент, заявявайки, че гласуваната от него резолюция е недопустима.

Това правителство ще предприеме правните действия, с които разполага, за да защити закона, конституцията и държавните институции, отбеляза той, без да уточни какви биха били тези мерки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КГБ Териер

    20 1 Отговор
    Европа 2018год.ини след. ХР. Крале, кралици, принцове, принцеси!!??
  • 2 64$8

    23 3 Отговор
    В Каталуния и Донбас сепаратисти, а в Сирия бунтовници!!!
  • 3 ДОКО

    7 8 Отговор
    ОТЛИЧНО..ВАРНА ВЪН ОТ РБ..НЕСЕБЪР ВЪН ОТ РБ..ДАНЪЦИТЕ ОСТАВАТ ТУК А НЕ ДА ОТИВАТ КЪМ ШОПЛЪКА КЪМ ПАРТИЯТА МАФИЯ ГЕРБ И ГЕНЕРАЛ БОКО..
  • 4 Catalano

    9 3 Отговор
    В Каталуния показаха, че са ялови "сепаратисти". То за подобни каузи яко дупе трябва, ама те не искат да си развалят рахатлъка, явно като виждат какво става в Украйна.
  • 5 293

    7 1 Отговор
    Браво! А дано утрепаните британци и скандинавци да прихванат нещо от испанците, че са по-умрели и от нас!
  • 6 koпа

    12 0 Отговор
    Това е разбирането на ЕС за демокрация ,когато става дума за самоупределяне извън пределите на ЕС ,тогава стават исканията демократични права ,а същети искания в ЕС стават антидемократични, тава е да си дволичен,да ви целувам демокрацията.

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Неук

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "koпа":

    При предишните опити за независимост, излезнаха на преден план доста въпроси. Единия беше за пенсиите. Каталунците бяха категорични, че ако излязат от Испания, пенсиите трябва да им плаща същата тая Испания.
    Мислех, че наглостта няма граници само в България.
  • 8 Неук

    0 3 Отговор

    До коментар #6 от "koпа":

    При предишните опити за независимост, излезнаха на преден план доста въпроси. Единия беше за пенсиите. Каталунците бяха категорични, че ако излязат от Испания, пенсиите трябва да им плаща същата тая Испания.
    Мислех, че наглостта няма граници само в България.
  • 9 Ставрю

    2 0 Отговор
    Гледате си сеира с балканите ама и вас какво ви чака мръсни запядняци.
Новини по държави: