Last news in Fakti

14 Октомври, 2018 07:52 3 195 15

Голям ден за Бавария

  • германия-
  • бавария-
  • избори-
  • хсс-
  • християндемократически съюз

Ще падне ли Християндемократическият съюз?

Голям ден за Бавария - 1
Снимка: БТА/АР

Днес, 14 октомври, в германската провинция Бавария се готвят за регионалните парламентарни избори. Вотът може да сложи край на еднопартийното управление на консервативния Християнсоциален съюз (ХСС).

Допитвания показват, че ХСС, който от десетилетия управлява Бавария и на федерално ниво е в коалиция с Християндемократическия съюз /ХДС/ на канцлерката Ангела Меркел, ще получи само 33 процента на регионалните избори, предаде ДПА.

Очаква се това да е най-слабият резултат на ХСС, който е хегемон в провинцията от създаването си след Втората световна война досега.

ХСС е бил на власт без прекъсване от 1958 г., най-често с абсолютно мнозинство. Сега съюзът се състезава със Зелените, които може да спечелят 18 процента, и с големия си кошмар - крайнодясната Алтернатива за Германия. Тя е във възход след пристигането на над 1 милион чужденци във федералната република през 2010-2016 г. и може да получи 16 на сто от гласовете.

В регионалните избори участват също Германската социалдемократическа партия, Свободната демократическа партия, Левите и Свободни избиратели на Бавария - центристи, които от 2008 г. са трета политическа сила в баварския парламент, след ХСС и ГСДП.

Бавария е втора по големина германска провинция по територия и равнище на икономиката си, тя е и регионът с най-ниска безработица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо

    23 4 Отговор
    Баба меркел и е време да си ходи
  • 2 ГосТ

    27 2 Отговор
    Това е планът,власт на крайните ксенофобска партии и разпад на съюза. Не разбирам, след като виждат, че се клатят защо продължават с това безумство на емигрантски поток от най изостаналите кътчета на планетата и толерантност към зверствата им. Явно са добре финансирани и не мислят за бъдещето.
  • 3 Българин

    29 8 Отговор
    Германците нямат много време за да променят нещо. Ще дойде момент в който ще се почустват емигранти в собствената си страна. ЕС е зло скрито в лъскава опаковка.

    Коментиран от #5

  • 4 ванката

    22 3 Отговор
    щом до сега се е управлявана от христиански съюз представям си като дойде мюсюлманския съюз какво ще става ще започнем да приемаме германци в източна европа да се спасят от ада в германия...
  • 5 се се се ре УМРЕ урааааааааааааа

    5 20 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Марш за сибир продажни педали рубладжии България е във НАТО и ЕС и там ще бъде винаги

    Коментиран от #9, #12

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Българин

    5 16 Отговор
    Винаги със Германия никога със кочината миризлива ръша никога
  • 8 Borislav Popov

    7 11 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Защо ли ? Защото в рашката асичко живо, което се докопа до власта. гледа само да краде и колкото по вече открадне руския чифутин, толкова по добре за него (понеже ще има и за прокурора и за съдията и за полицията) и толкова по зле за народа. Тук в България схемата е същата, приели сме го от по големия брат по обмяна на опит, само дето тукашната русофилска пасмина, това не го вижда, изтъркаха си езиците тук, да лижат рашкалиите и останаха без слюнка да плюят по България.
  • 9 гост

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "се се се ре УМРЕ урааааааааааааа":

    Къде в третият пост или в статията се говори нещо за Русия? Явно многото крадени никове под които пишеш доста добре разкриват обърканата ти психика. Интересен случай може да представляваш най-много за някой амбициозен студент-психиатър. За аудиторията тук си безполезен и ненужен пълнеж, доколкото нищо конструктивно, образователно и умно не може да излезе от клавиатурата ти. Пиши на чичо ти вместо парички, следващият път да ти прати някой бежанец. Хем да не си самотен и да ни занимаваш с глупости, хем да си съпричастен с каузата му.

    Коментиран от #10

  • 10 Borislav Popov

    0 4 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    А къде пък в статията пише за ЕС, че рублераста който е написал третият пост е тръгнал да го оплюва ?

    Коментиран от #11, #13

  • 11 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Borislav Popov":

    Германия е част от ЕС за разлика от Русия, нали? И то не периферна такава, а гръбнака и двигателя на съюза. Поради тази причина е логично човека да приложи и спрямо ЕС, вижданията и заключенията си за това, което става в Германия, бидейки страната с най-силни съпротивителни сили спрямо външна намеса. От коя страна ще си на барикадата, когато Турция отвори границите, а национално ориентираните правителства в ЕС затворят своите за бежанците? А когато Турция затвори границите, а останалите страни в ЕС бъдат принудени от народите си да натирят обратно бежанците? Къде ще си? Май няма да си при българите!

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Borislav Popov

    1 3 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    А ве, каскет, статията и за Германия не е дори ве, каскет, а за Бавария.
    Вие руските родлоги не им берете гайлето на немците и баварците, те и без вас са си наредили живота както трябва и не сте вие хората които ще им казват какво и как да го правят ! Ясно ? Вие първо вашата кочина Русия оправете, а после гледайте у канчето на другите !

    Коментиран от #15

  • 15 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Borislav Popov":

    хахаха ... слабак, на доводите на останали отговаряш с несвързани с темата препратки към Русия. Само Русия ти е в главата май, а? Остава да носиш ушанки и каскети зимата и ще си пълната пародия и самоирония на съществуването си. Не ми отговори: от коя страна на барикадата ще си? Всъщност много ЯСНО си ми отговорил.
    п.с.
    Като гледам и руснаците са си уредили живота по-добре от твоя, след като обикалят Света, а ти не може да отлепиш от голямото село. Що ли се напъваш тогава да даваш съвети и да ръсиш мозък в български форум?
Новини по държави: