15 Октомври, 2018 12:52 1 659 8

Да си бездомник в Унгария вече е наказуемо

  • унгария-
  • закон-
  • глоби-
  • бездомници

В столицата Будапеща има около 30 000 бездомници

Да си бездомник в Унгария вече е наказуемо - 1
Снимка: Shutterstock

В Унгария от днес влиза в сила закон, който забранява на бездомните хора да спят в обществени пространства, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. Конституционно изменение, което бе прието от парламента на 20 юни и обнародвано от унгарското правителство, втвърдява закон от 2013 г., който наказваше с глоба спането в публични пространства.

Правозащитници отбелязаха, че заплахата от затвор за нарушителите едва ли ще реши проблема със спящите по улиците хора, и заявиха, че са нужни повече средства за предотвратяване на появата на нови бездомници и жилищно настаняване на съществуващите.

По неофициални данни в столицата Будапеща има 30 000 бездомници. Унгарското правителство казва, че има 9800 места за преспиване в социални центрове и вече е отпуснало 9,1 милиарда форинта (32,2 милиона долара) в помощ на бездомниците, отбелязва АП.

През юни докладчикът на ООН за жилищното настаняване Лейлани Фарха определи готвената мярка срещу унгарските бездомници като "жестока и несъвместима с международните закони за човешките права". "Какво престъпление са извършили (бездомниците)? Просто се опитват да оцелеят", написа тя в писмо до правителството, предаде Дарик.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кики

    6 4 Отговор
    Унгарските приятели да се поучат от Ким Чен Ун и Тодор Живков за справянето с бездомните.
  • 2 Borislav Popov

    5 6 Отговор
    Маджарска работа, сега пък бездомните им пречели, ми да им направят жилища и няма да има бездомни.
  • 3 Аналитик

    3 0 Отговор
    По неофициални данни..., а по официални колко са?
  • 4 Ххххх

    8 0 Отговор
    Всички европейски държави задължително трябва да осигурят място за спане и работа на бездомни хора.
  • 5 Бесен Язовец

    9 0 Отговор
    За бездомниците, бил съм много пъти в Кавказ, северен, южен и т.н. Може да са всякакви кавказките народи, но там бездромни и клошари не видях, детски приюти за сираци също нямат, правете изводи.
  • 6 Геза

    7 1 Отговор
    Стига да има осигурен от държавата подслон, няма нищо лошо в подобна инициатива. Трябва обаче и работа да им се търси, да им се помогне да излязат от този статус. Ако вече и срещу това се противят, вече законът да влезе в сила.
  • 7 Крипли

    3 1 Отговор
    Е кво ше им вземат? Голия?
  • 8 Иван

    1 0 Отговор
    То приюти сигурно осигурени има друг е въпроса тези хора как ще се придвижат до там....иначе е много неприятно наистина във всички централни метроспики и автогари има бездомници, и са си и направили места с кашони и мирише доста непритно, а унгарците не обичат неразборията от една страна, а от втора пречи на туризма, който развиват с много високи темпове, така че нормално е да вземат мерки. От друга бездомни ще има все повече и повече и няма как при тези цени на наеми и имоти. Нова боксониера 30 кв на зелено тръгва от 80 хил евро. Наем за такава вече искат по над 350 евро.
Новини по държави: