Last news in Fakti

15 Октомври, 2018 16:03 1 858 3

Белгия „пожълтя“

  • белгия-
  • избори-
  • партии

Политическата картина в Белгия остава непроменена

Белгия „пожълтя“ - 1
Снимка: Shutterstock

Кореспондент на ФАКТИ в Брюксел

На 14 октомври 2018 г. в Белгия се проведоха местни избори. Гласуването е задължително и се провежда електронно в специализирани пунктове, обикновено в училища. Брюксел избра „зелените“ да излъчат кмет. В Антверпен, най-големият и най-важен икономически град след Брюксел в Белгия, и сочен като представителна извадка за политическата картина след изборите в Белгия, спечели досегашният кмет с вот от 35.29%. Барт де Уейвър оглавява клонящата вдясно политическа партия N-VA (Niuwe Vlaams Alliantie) от 2004 г. От 1 януари 2013 г. е кмет на Антверпен.

Niuwe Vlaams Alliantie е следвана с чувствителна разлика във вота от “зелената партия” (Groen), които събраха само 18.08%. Всъщност, това е най-голямата изненада за политическите анализатори, които категорично предвиждаха тотална загуба за „жълтите“ N-VA. Експертите предричаха подмяна на управленческата цветова гама с доминиращ превес на „зелените“. Това не се случи не само в Антверпен, а и в повечето провинции на Белгия. Социалистите от диамантения град печелят 11.45%, следвани плътно от белгийската „Атака“ Vlaams Belang с 10.47%. Проблемът на крайно десните е, че никоя политическа партия не иска да се сработва с тях.

Християндемократите задържат предишните си позиции. През следващите дни очакваме избор на коалиции, които ще управляват на местно ниво.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    2 0 Отговор
    Уредена държава! Добре управлявана, на като у нас!
  • 2 Ехааа ,електроно ли се провели 😳

    1 0 Отговор
    изборите ....въйййй беше на листи с червен специален молив .
  • 3 сноу

    1 0 Отговор
    Пожълтя ли...То май далтонисти са го видяли...Щото то турското знаме е червено, а на арабелите зелено .
Новини по държави: