16 Октомври, 2018 13:32 4 288 27

България да отнеме БГ паспорти на македонски депутати

  • македония-
  • паспорти-
  • депутати

Призив за действия срещу депутатите, гласуващи срещу споразумението с Гърция

На фона на предстоящото гласуване в македонския парламент за конституционните промени председателят на Българския културен клуб - Скопие (БККС) Лазар Младенов поиска от България спрямо тези македонски депутати, които имат български паспорти и гласуват против, да започне процедура за отнемане на българските им паспорти, съобщава сайтът Либертас, като цитира статуса на Младенов във Фейсбук, съобщи Dir.bg

"Кокетирането (в България) с проруските протежета на македонския президент не е само стъпка против Македония, това е и акт на предателство към България и нейните национални интереси. Следим с голямо внимание играта в полза на каузата Македония да остане в сегашното положение. Не си мислете, че нямаме информации. И не се отнасяйте към нас като към "макета", поемете си ролята на майка, съвсем сериозно. Този момент няма да има повече повторения. Отговорността е и ваша. Поражението ще бъде и ваше", пише Младенов.


И продължава:

"Затова поемете ролята, която ви прилича, и ударете по рамото скопските си приятели в македонския парламент, специално от ДПМНЕ, да си свършат работата в полза на Македония, специално тези с българско гражданство. В случай, че бъдат против, искаме от вас да започнете процедура за отнемане на паспортите им. Не може някой да използва благоденствието на Европа чрез българското си гражданство, а да работи против интересите на Македония да получи тези възможности. И съвсем накрая, колкото и някой да мисли, че не е културно, казваме си, идват и вашите избори и тогава може би нашият глас няма да тежи много, но нашата дума - да".

Днес депутатите трябва да гласуват предложението на правителството за пристъпване към поправки в конституцията, одобрено от комисията по конституционните въпроси на 12 октомври.

Според правилника на парламента процедурата за внасяне на поправки в конституцията се състои от три фази, посочва информационният сайт МКД. При първата парламентът трябва с мнозинство от две трети, или най-малко 80 гласа, да реши да пристъпи към поправки в конституцията, което се очаква да бъде гласувано днес. Във втората фаза трябва да се подготвят и утвърдят проектоизмененията на конституцията и за това е нужно обикновено мнозинство, или 61 гласа. Третата и последна фаза са дебатите и гласуването на поправките, за което е необходимо мнозинство от две трети.

Цялата процедура за внасяне на изменения в конституцията, ако се спазват крайните срокове, продължава около 3,5 месеца, но има възможност да се съкрати. В най-добрия случай евентуалните поправки в конституцията могат да влязат в сила в началото на януари следващата година

Правителството предложи четири поправки в конституцията съгласно споразумението с Гърция за преименуване на страната в Република Северна Македония. Референдумът за новото име, организиран на 30 септември, имаше консултативен характер и се оказа неуспешен, тъй като гласуваха само 36 процента от гражданите с право на глас. Внасянето на поправки в конституцията е условие за ратифициране на споразумението в гръцкия парламент.

От поправките в конституцията зависи дали Република Македония ще се присъедини към НАТО в началото на следващата година и ще напредне в интеграцията в Европейския съюз.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сашко Букефалски

    28 7 Отговор
    След 100г. сръбска доминация във Вардарска Македония, възможността за влияние на България върху политическите процеси в страната са нулеви.
  • 2 1234

    20 2 Отговор
    първо на приматите, имаш регистрирани повече от три престъпления, отнемане бг гражданството. на обществото не са му нужни пррстъпници
  • 3 Брях

    11 3 Отговор
    Тююююххх над 100 хиляди пашапорта им дадохме , а сърбите им дават пари имоти и препитание .
    Напрау сръбско диписе са.
  • 4 onq s konq

    7 14 Отговор
    България ПРИ НАСТОЯЩОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ЗАЕВ ИМА ЗНАЧИТЕЛНО ВЛИЯНИЕ В МАКЕДОНИЯ,което е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ИЗПОЛЗВА.В това отношение РОЛЯТА НА БЪЛГ. ПРАВИТЕЛСТВО и конкретно на ПРЕМИЕРА БОРИСОВ заслужават похвала КАКТО ВЪВ ЛИЧНОСТЕН ПЛАН,така и в умелото насочване на ВНИМАНИЕТО НА ПАРТНЬОРИТЕ НИ ОТ ЕС към Македонската държава.Затова и неуспорим факт е,че малка Македония може да разчита на подкрепа в демократичното си развитие ЕДИНСТВЕНО НА БЪЛГАРИЯ И ЗАПАДА в битката си срещу СИЛНОТО ИКОНОМИЧЕСКО И ПОЛИТИЧЕСКО ВЛИЯНИЕ НА СЪРБИЯ И ГЪРЦИЯ.

    Коментиран от #7, #9, #13

  • 5 маг Мустафа

    14 11 Отговор
    Ми защо България не вземе направо да окупира Македония.И после защо ни викат фашисти и окупатори ми защото се месим където не ни е работа.Тия ни откраднаха историята те за догвора с Гърция се загрижили.

    Коментиран от #11

  • 6 Яшар Бег

    11 4 Отговор
    Дайте ни ги на нас ние албанците ние сме ПО-УБАВИ.
  • 7 12345

    12 12 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    И все пак сърбия ще владее положението , държат много лостове и посттове.
    Малка държава лесно за манипулиране но те виждат и знаят много добре картинката в българия.
    Едвали искат да живеят като нас в нищета и ....
    Сърбия предлага къде по добри условия от нас , и македония ще бъде като компенсация на сърбите.
    Нека бъдем мааалко реалисти .

    Коментиран от #10

  • 8 Обективен коментар

    4 2 Отговор
    Много ми харесва ракията и кухнята им , нямам думи.
    ЧАРШИЯТА В СКОПИЕ Е СУПЕР , ОТ 200 метъра усещаш цър бър мириса.
    Неам думи.
  • 9 Белчо

    13 4 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Кон, толкова много ли харесваш наш боко?
    Той оправи всички, само собственият си народ и държава не можа!
    "Оправи" Западните Балкани, и сега войната чука на вратата. Този е силен политик, колкото ти си мислещ кон.
  • 10 onq s konq

    6 11 Отговор

    До коментар #7 от "12345":

    От Сръбските "лостове и постове" остана само Президента на Македония,а Заев методично и упорито СЕ НАЛАГА В УПРАВЛЕНИЕТО със РЕШАВАЩАТА ЗАПАДНА ПОДКРЕПА.И понеже се изживяваш като "мааалко реалист",след като твърдиш че Сърбия предлага "къде по-добри условия от нас" ОПИТАЙ СЕ ДА ОБЯСНИШ ЗАЩО МАКЕДОНЦИТЕ ЧАКАТ НА ОПАШКА ЗА БГ-ПАСПОРТИ,А ПРЕД ГИШЕТО ЗА СРЪБСКИ ПАСПОРТИ НЯМА НИКОЙ?А колкото до думите относно "българската нищета"...просто бъркаш БЪЛГАРИЯ С РУСИЯ,където минималната раб. заплата и респективно СТАНДАРТА НА ЖИВОТ е 2 ПЪТИ ПО-НИСЪК ОТ НАШИЯ.Както и да е-простено ти е да си "непричом" относно бълг. "нищета",защото явно живееш в чужбина и хабер нямаш от стълпотворението български туристи през лятото,насочили се НА ПОЧИВКА КЪМ ГЪРЦИЯ,ТУРЦИЯ И РОДНОТО НИ ЧЕРНОМОРИЕ!

    Коментиран от #12, #14, #26

  • 11 Македонец

    6 16 Отговор

    До коментар #5 от "маг Мустафа":

    Не става. Опитали са се българските фашисти, но Македонските партизани са ги изгонили като кучета. Мустафа, Македонците са изгонили и оклупаторите като теб, османците без никаква външна помощ.

    Коментиран от #21, #27

  • 12 Македонец

    7 4 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    Заев от Македонски, преведено на български означава Борисов.
  • 13 Кумчо Вълчо

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    кинг конг казва се и се пише споря не спуря.

    Коментиран от #20

  • 14 Кумчо Вълчо

    11 4 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    Май забравяш че оглавяваме най-негативните класации в Европа.Къде го видя този стандарт, да ти се чуди човек на акъла.Май ти живееш някъде по света .

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Сашко Букефалски

    8 1 Отговор
    МАНУ: "Големиот доказ за постоене на македонски народ и држава во средниот век е во немането на докази."
  • 17 Къде е курск ?????

    2 7 Отговор
    Къде може дс те закара бръмбара тоест руснака ами много ясно че при лайното
  • 18 MICH

    3 5 Отговор
    Само да попитам колко години Македония в днешните си граници е била част от България след 1400 г.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 onq s konq

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "Кумчо Вълчо":

    Похвално е че си прочел поста ми ном. 4 ВНИМАТЕЛНО И СТАРАТЕЛНО.За жалост накрая си установил че съдържанието му НЯКАКСИ НЕ ПАСВА НА УМСТВЕНИЯ ТИ ПОТЕНЦИАЛ,но РАЗГЕЛЕ...си забелязал че съм написал думата "неОспорим" със "У"!Което пък те ощастливява на МАКС,защото значи че "НЕ СИ КАПО":)Е не бързай да се радваш,защото УМИШЛЕНО ДОПУСКАМ ПОДОБНИ "ГРЕШКИ"- за да проверя дали изобщо русофилското стадо чете написаното от мен изобщо,или ми праска минусите ПРЕВАНТИВНО ОЩЕ КАТО ЗЪРНЕ НИКА МИ!Ами жив и щастлив,че участва в ЛИЧНОТО МИ СОЦИОЛОГ. ПРОУЧВАНЕ тук ,въз основа на което скоро ще публикувам научен труд на тема"Що е то ЛУМПЕНИАНСТВО и закономерното му преминаване в "РУСОФИЛИЗЪМ".

    Коментиран от #24

  • 21 Салам Алеко

    5 3 Отговор

    До коментар #11 от "Македонец":

    И какъв македонец си ти щом не знаеш езика на македонците? Май си едно славянче, заселено край Вардар, когато българите са изгонили македонците към Солун! Ти как мислиш?
  • 22 ОБ4

    0 0 Отговор
    По закон може ли български гражданин да бъде депутат в чужд парламент?Някои,ако знае да напише
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 плевен

    2 0 Отговор
    Как се нарича човек, които настоява чужда държава да накаже негов съгражданин? Да пропуснем очевидното "социалист" и " пЛЕВНАЛИЕВ".
  • 26 Патето Яки

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    Не се казва Заев а са казва Заяц, оди да срешеш коня бърже.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: