17 Октомври, 2018 15:20 3 943 44

САЩ заливат Полша с природен газ

  • полша-
  • газ-
  • сащ

Двете страни подписаха договор за доставки за 20 години

Полша подписа договор със САЩ за доставка на втечнен природен газ, съобщи ТАСС.

Договорът е за срок от 20 години. Новината беше обявена от полската компания PGNG.

“През следващите 20 години PGNG ще получава втечнен газ от САЩ. Той ще е предназначен за потребителите в страната или за продажба“, се казва в съобщението.

По въпроса говори и директорът на компанията Петър Возняк.

В момента Полша има дългосрочен договор за доставка на газ от Русия. Той е с продължителност до 2022 г. В момента се работи по неговото прекратяване.

Полша е една от страните, които най-силно настояват за преодоляване на енергийната зависимост от Русия. Полското правителство се противопостави и на последните руски енергийни проекти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Танас

    55 17 Отговор
    И на каква цена това заливане с газ?

    p.s. само да не им драснат и клечката след това.

    Коментиран от #3, #13

  • 2 Американец

    46 12 Отговор
    А американския газ идва от всякакви окупирани територии ... или ако няма такива е момента идва от Русия - справка ... една от първите доставки на втечнен газ беше именно с руски газ.... така че купувайки газ от САЩ, все едно наказваме сирийското общество и поощряваме окупациите там да изнасят какво ли не.

    Коментиран от #15

  • 3 истината

    30 75 Отговор

    До коментар #1 от "Танас":

    За пълна независимост от руската кочина няма цена която поляците не биха платили. Ние също трябва да се замислим.

    Коментиран от #6, #8, #9, #10

  • 4 Ристе

    21 58 Отговор
    Достойна Полша, а бб чака доказателства...
  • 5 Голям Слон

    69 11 Отговор
    Ако това е независимост, здраве му кажи. И то с 20 годишен договор :-) Поляците си имат руски комплекс и това е.

    Коментиран от #40

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 БТА

    16 51 Отговор

    До коментар #6 от "ТАСС":

    Бъркаш поляците с русофилите.
  • 8 Зависим

    62 6 Отговор

    До коментар #3 от "истината":

    В тази демократизирана кратуна, която се опитват да ни насадят 30 години ... какво значи "независим" - да плащаш по-скъпо хляб, енергетика и природни изкопаеми ... вместо да се опитваш сам да си ги довиваш или да се споразумееш с някого за най-разумната цена... това ли значи "независим" ... или пък ако внасяме руски газ през серверен поток и Германия ни го продава ... това ли пак е "независим" или пък е по-демократино така да става. Спрете с тази истерия за цената на газа - ако сте потребител на Овергаз - искайте фактура от тях и ще видите, че цената на газа е 50% от цената която плащате ... другите 50% е такса демокрация и независимост и никой не пита защо суровина и превоз през 10 държави струва толкова, колкото е надценката само в България ?
  • 9 куку руку ку

    58 8 Отговор

    До коментар #3 от "истината":

    Пълната им независимост означава, че пак ще купуват руски газ, но през американски посредник...
  • 10 Танас

    49 5 Отговор

    До коментар #3 от "истината":

    Ако смяташ, че можем да бъдем независими, жестоко се лъжеш.
    Викаш да сме независими от руската кочина, но пък зависими от краварския обор ли? Каква е разликата? Пък и някой може да харесва прасета повече от крави.
    И защо да не купуваме на по-изгодната цена?
    В твоят ред на мисли, Германия защо строи СП2?
    То и Тръмп им каза, че ще бъдат зависими, но немците нещо не го отразиха.

    Коментиран от #17

  • 11 що все гледате другите

    12 4 Отговор
    търговия да става, ве, какво ги мислите толкова поляците?

    виже голия ни задник на нас или е по-лесно да гледама хората па ние нека си лежим у калта
  • 12 Бай Миле

    42 5 Отговор
    Хаха. Каква част от потреблението си на газ ще осигурят с тия кораби? Между 5 и 10%. А останалите от къде? От Германия. А Германия от къде? От Русия. Аджеба това ли се нарича преодоляване на зависимост от Русия?
  • 13 Запознат

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Танас":

    за апартамент 78кв.м., битова вода и отоплени годишният му разход е 530евра за миналата година !
  • 14 да им завиди човек

    6 14 Отговор
    Дай боже всеки му такава радост..................А пък ние да се баламосваме тука с разни виртуални потоци и българо-руско-турски вечни дружби.От цялата пушилка само едните неустойки са реалност.АМИН!!!
  • 15 ЦЕНАТААААААААААААААААААААААААААААААААААА

    5 26 Отговор

    До коментар #2 от "Американец":

    На кого ли не вече му дойде до козирката от това сирийско общество!!!Гледайте си държавата,народа и ЦЕНАААААААААААТА на газта.Колкото до американските окупатори-да ,така е!Я погледнете каква мизерия е в Саудитска Арабия например,в Катар,в Кувейт и навсякъде,където има американско влияние.....Тя и Турция цъфтеше,ама реши да мине на другия фронт,та нещо поувяхна в последно време..........
  • 16 12345

    23 4 Отговор
    А може ли да се уточни на каква цена ще им го доставя Чичо Сам, защото май ще е по-скъп от руския. Ама карай, важното е да е от брадския американски народ, пък цената не е важна.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ватенки и ушанки

    8 21 Отговор
    Петър Возняк е обявил цената - с 30% по ниска от на руския газ.

    Коментиран от #28, #34

  • 20 Збигнев

    23 4 Отговор
    Защо не пише каква е цената му спрямо руския газ? Лесно е да подкупиш няколко властимащи, а след това населението да плаща двойно.

    Коментиран от #21

  • 21 Кирил

    2 5 Отговор

    До коментар #20 от "Збигнев":

    Ами защото са ползвали за источник ТАСС , и те разбира се са пропуснали за цената

    Збигнев ти за България ли говориш ,за подкупите ?
  • 22 ватенки и ушанки

    6 14 Отговор
    Гледадай само . Писали по горе "Цената , цената " -аз им написах каква цена е обявена, те ми напраскали 4 минуса . Евалата . То Иво Христов май ще се окаже прав.
  • 23 стоян

    3 17 Отговор
    русофили -много ясно че цената е по ниска щом се отказват от руската газ. Ама и да е по висока поляците са умни и помнещи колко са изпатили от гладните руснаци=и това означава че Путин се лишава от 3 милиярда долара от Полша

    Коментиран от #24

  • 24 Хи их хи

    15 5 Отговор

    До коментар #23 от "стоян":

    Глупости, конвенционалната газ винаги е по-евтина от компресираната, дори в самите Щати е така! Или поляците лъжат, като задни части, или нещо дънпингово ще е от страна на американците! А и не се пише милЯрд!

    Коментиран от #27, #30

  • 25 gogo

    13 1 Отговор
    Все си мисля, че нашите политици са дупедавци, ама тея там май ги бият. Ще доставят газ през 3 морета на почти 4 пъти по-висока цена. Халал да им е - така са си решили така да си плащат.
  • 26 търтейчо

    7 2 Отговор
    Не стига, че ги бият и е..ат братята пазители отвъд океана а и ги брюлят на богато за газ :)))))))))))))
  • 27 Ципрас

    5 7 Отговор

    До коментар #24 от "Хи их хи":

    Не и когато я взимаш от руснаци . Даже китайците си казаха ,че завишават цената на газопроводите 3 до 4 пъти, а тя после се калкулира в цената на самия газ.
    Същата разлика преди 2 години я обяви премиера на Португалия -2016 г.
  • 28 Пешо

    14 3 Отговор

    До коментар #19 от "ватенки и ушанки":

    Швабите отказаха американската газ, тъй като им излизаше почти 4 пъти по-скъпа от руската и за това предпочетоха да наливат пари в северен поток. При пазар на петрола с почти 50% игра на цените годишно е крайно тъпо да подпишеш договор за десетилетия с фиксирана цена и още по-странно фиксирани минимални количества. Хамериканците ги взеха за мезета и започнаха да си ги клатят както искат - в полските медии (които смея да твърдя са доста по-цензурирани от нашите) няколко пъти тази година излезнаха статии за залуми на американски войници.

    Коментиран от #31, #32

  • 29 Барчо

    9 2 Отговор
    Едно време когато поляците направиха първи "шоковата терапия" при преминаването от социализъм към капитализъм се бъзикахме, че изнасяме бирени капачки да ги ползват за тарелки за пици. Шоковата терапия беше форма за обирането на спестяванията на народа. Рязко вдигане на цените в десетки пъти нагоре на всичко. Представете си утре всичко да е по 10 пъти нагоре. Така ще стане и с американския газ ако и го продават на реална цена. Щото има и вариант да и го продават на изключително изкуствено занижена цена в началото, а после да и шибнат тапата. Нали знаете колко чинят договорите там. Днес подписвам, утре отписвам.

    Коментиран от #33

  • 30 ЕФТИНДЖОСОВ

    6 1 Отговор

    До коментар #24 от "Хи их хи":

    Освен,ако не е Руска тази конвенционална газ......
  • 31 Барчо

    10 1 Отговор

    До коментар #28 от "Пешо":

    Същото като американските слънчеви станции у нас. Нашите подписаха такъв дългогодишен договор и сега ние плащаме идиотския договор на десетократно по-скъп ток от тях. Заробване и загробване, но на народа. Тия дето сключиха загробващия договор си харчат рушветчийските пари а ние плащаме.
  • 32 Ципрас

    5 6 Отговор

    До коментар #28 от "Пешо":

    Дали ще се научиш най накрая ,че газ е мъжки род. Природен газ се казва , членува се газЪТ ,не газта. Другите ти приказки са абсолютно несериозни , 4 пъти ,ненормални приказки . но то от слабограмотен човек какво да се очаква.

    Колкото до Полша , то тя чрез своя терминал ще захранва и Украйна , както и Баумгартен ,газовият хъб в Австрия . Ако има повече излишъци може и за Германия нещо да остане.
  • 33 КОЙЧО

    9 0 Отговор

    До коментар #29 от "Барчо":

    То шоковата терапия няма нужда да си я представяме,защото я преживяхме реално в България и после още,и още,и още та чааааааак до КТБ.Купонът не е спирал....
  • 34 куку руку ку

    10 2 Отговор

    До коментар #19 от "ватенки и ушанки":

    За американски цени направи справка за тока от "Мариците 1 и 3"...

    Коментиран от #44

  • 35 ТОЧКАТА

    10 1 Отговор
    Аха,излизат от,,руската кочина,,, за да влязат в,,говеждия обор,,>>>>>/пък ние в Европа повече харесваме свинското,по-близко ни е и като вкус и като поведение...виж ХИРОШИМА и родните свине/...Пък поляците тепърва ще усещат кравешката воня,рога и шутове...то шутовете май почнаха...
  • 36 Барчо

    9 2 Отговор
    Ако е 30% по-евтин от руския да заливат и нас. Нищо против.
  • 37 ТОЧКАТА

    8 3 Отговор
    За американците не знам ...но май е по-добре Руснаците да ти спрат газта отколкото Германците да ти я пуснат..../полски опит/

    Коментиран от #38

  • 38 Веселяк

    7 0 Отговор

    До коментар #37 от "ТОЧКАТА":

    Еврейска поговорка!
  • 39 ЦРУ

    7 6 Отговор

    До коментар #6 от "ТАСС":

    Поляците са най-големите пичове от славяните ! Поляците са ни най-добрите приятели от славяните ! БРАВО на поляците !

    Коментиран от #43

  • 40 гост

    5 5 Отговор

    До коментар #5 от "Голям Слон":

    Договорът е за Free on Board (FOB) , тоест Полша става собственик още в американския терминал където е натоварен газа и може да посочи терминал за доставка в цял свят , така че не е само получател , а вече и търговец , ако реши или ако няма нужда в момента !!!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 antimediator

    6 6 Отговор
    Руските подлоги да си избършат пяната от устата !
    Скоро и до България ще потече газ от много места.
    Америка има такива ресурси , че ако поиска може да продава и на половин цена!
    Важното е Путин и Империята на злото да изпаднат в поредната икономическа катастрофа.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Вили

    0 1 Отговор

    До коментар #34 от "куку руку ку":

    Чиляк, Мариците 1и 3 са строени с частни инвестиции които трябва да се върнат за 15 години и за това цените са по високи. Иначе, България закопа милиарди в Белене без да се знае кога ще бъдат върнати.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания