Last news in Fakti

18 Октомври, 2018 11:04 3 927 9

Злато и платина летят из космоса

  • наса-
  • космос-
  • злато-
  • платина

Астрономи от НАСА откриха взривяващи се златни звезди 

Злато и платина летят из космоса - 1
Снимка: Shutterstock

С помощта на свръхчувствителни телескопи учени от НАСА откриха в космоса обемни взривове с радиоактивно излъчване, които изглежда стават причина за формиране на редки скъпоценни метали, като злато и платина, съобщи Life.ru.

Но технология, която позволява да бъде събрано златото в района на експлозията, човечеството все още не е разработило.

По мнението на астрофизиците, такива взривове има редовно във Вселената, а обемите на най-малките от тях са съпоставими с размерите на някои звездни системи.

Учени от Центъра за космически полети "Годард" поясниха, че първите подобни взривове са регистрирани през 2017 г.

Смята се, че до въпросните феномени се стига при сблъсък между две или повече неутронни звезди с висока плътност. Създадената от учените симулация дала възможност да се установи, че до мига на сблъсъка и натрупването на "критична маса" двете звезди се въртят като пумпали с огромна скорост.

Рязкото прегряване на двете небесни тела и последвалата експлозия са свързани с производство на огромно количество енергия. Същевременно не само се отделят множество радиоактивни вещества, но и се формират атоми редки метали - злато, платина, паладий.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джуревеца с крантата

    13 2 Отговор
    А джилезо дали фръчи ?

    Коментиран от #9

  • 2 Перър

    6 4 Отговор
    Гиганската космическа агенция съобщава се кораба за бране на желязо и злато излита след 5 дена ако не откраднат нафтата му.
  • 3 🤣СВЕТЪТ СЕ СЪБУДИ

    1 2 Отговор
    НЕ ИМ ВЯРВА 💩с👽КЪМ ЗА НАПАДАТЕЛИ ПЛАНЕТАТНИ В ПРОГНОЗАТА НАСА СЕ 😊
    ОС💩РА С ПЛАНЕТАРНИЯ ПРОЕКТ 🤷🏼‍♂️
  • 4 Усмивката

    2 3 Отговор
    Едно такова парче с размери на футболна топка падна онзи ден у градината.Засега е в тайна къде се намира селото.Но срещу скромната сума от 100 лв .бих посочил. На банкова сметка.......хитреца
  • 5 чичо ви

    5 1 Отговор
    Ненаядоха се! Нашите политици от кой мислите се учат да се тъпчат до преяждане. Тая жажда ще затрие света. 'Не можем да събираме тези ценни метали... нямаме технологията още... Сакън'
  • 6 Ташун Косапа

    3 2 Отговор
    .... И един мармот увива шоколада в целофан :) :)
  • 7 Мари

    0 0 Отговор
    Не ми е ясно, за какво ни мислят нас, обикновенните хора? Аз ако искам , и под земята ще го намеря..
  • 8 Циганин

    1 0 Отговор
    Каква технология не е изобретена бе е сега тръгвам с каруцата.
  • 9 Именно

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Джуревеца с крантата":

    Желязото е основният елемент в последната фаза на звездата (преди да стане черна дупка или да изстине до 0К ако няма достатъчна маса за друго)