18 Октомври, 2018 11:45 1 129 3

Южна Корея: Ще има мир с Пхенян

  • северна корея-
  • южна корея-
  • мир-
  • мун дже-ин-
  • ватикана

Близо ли е мирът?

Южна Корея: Ще има мир с Пхенян - 1
Снимка: БТА/ AP

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин заяви, че е сигурен, че на Корейския полуостров ще бъде постигнат мир. Той каза това преди днешната му аудиенция при папа Франциск, на когото се очаква да предаде покана от севернокорейския лидер Ким Чен-ун да посети Пхенян, предаде AP.

Президентът Мун говори на снощната "меса за мир", отслужена в базиликата "Св. Петър". Държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин изнесе проповед. Той каза, че се моли за "дара на мира" на Корейския полуостров, така че "след много години на напрежение и разделение, думата "мир" да може да прокънти с пълна сила".

Мун говори в края на религиозната служба и каза, че молитвите там "ще отекнат и като ехо на надеждата в сърцата на хората в двете Кореи, както и у хората от целия свят, които желаят мир". "Молитвите ни днес със сигурност ще се превърнат в реалност", каза южнокорейският лидер. "Ще постигнем мир и ще преодолеем разделението, без да се провалим", посочи той.

Миналия месец Мун подписа с Ким голямо споразумение за намаляване на военното напрежение на полуострова. От южнокорейското президентство съобщиха, че по време на срещата на върха Ким казал, че папата ще бъде посрещнат "възторжено" в Северна Корея. Мун изигра важна роля и в организирането на срещата на върха през юни между Ким и президента на САЩ Доналд Тръмп в Сингапур, където двамата обявиха стремеж за постигане на Корейски полуостров без ядрени оръжия, без да конкретизират как и кога това може да се случи.

Южнокорейският лидер посочи, че "подписването на декларация за край на войната и на мирен договор на Корейския полуостров ще събори последния режим от времето на студената война". В статия, публикувана във вестника на Ватикана "Осерваторе романо", Мун похвали папа Франциск за насърчаването на диалога и изрази надежда, че инициативата за мир на Корейския полуостров ще помогне на Ватикана да изгради отношения със Севера.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЕЕВ

    3 2 Отговор
    ЩЕ СЕ РАДВАМ КОМУНИЗМА ДА ПАДНЕ И ТАМ.
  • 2 Тръчи лажи

    0 1 Отговор
    Ще се радвам комунизма да се появи и в Ю.К.
  • 3 Солидарен Демократ

    0 0 Отговор
    Желаем от все сърце Корея да се обедини и корейците заживеят достойно в нашия свободен и демократичен свят. Желаем го на всички съседи на Русия.