18 Октомври, 2018 12:27 3 870 21

Саудитска Арабия плаща 100 милиона долара на САЩ

  • саудитска арабия-
  • сащ-
  • джамал хашоги

Рияд обеща плащането в подкрепа на усилията на Вашингтон в Североизточна Сирия

Саудитска Арабия плаща 100 милиона долара на САЩ - 1
Снимки: БТА/АР

САЩ получиха плащане от 100 милиона долара от Саудитска Арабия, когато американският държавен секретар Майк Помпео пристигна в Рияд, за да обсъди изчезването на журналиста Джамал Хашоги, пише в. The Washington Post, като цитира служител на Държавния департамент.

Саудитска Арабия открито обеща плащането в подкрепа на усилията на САЩ в Североизточна Сирия през август, но не беше известно кога и дали Рияд ще даде парите.

Моментът на плащането, за което пръв съобщи в. The New York Times, повдига въпроси дали не става дума за евентуална отплата във време, когато Саудитска Арабия се опитва да се справи с неблагоприятните последици от твърденията, че нейни агенти са отговорни за изчезването на Хашоги.

Държавният департамент отрече каквато и да е връзка между плащането и разговорите на Помпео със саудитски служители по случая с журналиста, писал статии за The Washington Post.

"Ние винаги сме очаквали този принос да бъде финализиран през есента", каза специалният президентски пратеник за глобалната коалиция за борба с групировката "Ислямска държава" към Държавния департамент Брет Макгърк. "Този конкретен превод на финансови средства отдавна е в ход и няма нищо общо с други събития или с посещението на държавния секретар", заяви той.

Богатата на петрол Саудитска Арабия, която е съюзник на САЩ, отдавна разчита на финансовата си щедрост, за да убеждава партньори да подкрепят нейните външнополитически цели. Западни дипломати подозират, че кралството също така ще компенсира Турция за готовността й да започне съвместно разследване за изчезването на Хашоги.

Подобна отплата може да дойде под формата на значително облекчаване на дългове, стратегическа помощ или други споразумения в подкрепа на изпитващата затруднения турска икономика.

Саудитска Арабия плаща 100 милиона долара на САЩ

Изчезването на Хашоги навреди на репутацията на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, чиито близки отношения с Джаред Къшнър - зет и висш съветник на американския президент Доналд Тръмп, го поставиха в центъра на близкоизточната политика на правителството на САЩ. Според турски служители Хашоги е бил убит на 2 октомври при посещение в саудитското консулство в Истанбул, отбелязва американското издание.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да го кажем направо

    62 4 Отговор
    Хаахаа--платиха си рекета на САЩ и сега няма да има санкции за убитият журналист--майната му-----важни са мъните...И къде сега отиде меж.право и демократичните ценности---които САЩ така силно защитава по целият свят...А приказките за националното достойнство на САЩ---???? С две думи-САЩ са просто алчни лицемери...
  • 2 Сатаната

    33 0 Отговор
    До бащицата Доналд, и ся ко праим с Хашоги, а? То мноо малко бе 100?
  • 3 Реално

    54 0 Отговор
    Рекет платен.Няма да има санкции за СА. Какви демокрации,какви пет лева? Нека сега някой ме убеди,че американците не са рекетьори и терористи
  • 4 бааа и тъпацие

    42 1 Отговор
    Падение и позор.Америте насила ме направиха американофоб.По-гнусна постъпка ,едва ли можеше да има.
  • 5 ПЕЕВ

    19 6 Отговор
    МЮСОЛМАНИТЕ СА С МАНТАЙИТЕТ НА ЦИГАНИ.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Перър

    29 0 Отговор
    Сметнаха колко ще загубят от санкции и купиха великите шати с дребна сумичка
  • 8 ФАКТ

    32 1 Отговор
    Явно са верни слуховете,че Джо Байдън след присъединяването на Крим от Русия е поискал пари за да няма санкции против РФ.Сега вече открито се разбра,че Б.Дом плюят на всичко за пари.Какви принципи на демокрация,какви човешки права,какви свободни медии-лъжи-долни американски лъжи.
  • 9 дамммммммм

    24 1 Отговор
    Чалмата ако им изсипе 200-300 милиарда долара-целият Б.Дом ще повторят действията на Моника в Овалният Кабинет..
  • 10 Бесен Язовец

    25 3 Отговор
    На това му викат подкуп и борба с корупцията ! А уж краварите се борели за демокрация и справедливост !!! И те са лакоми , ама за много. Тия сто милиона няма да им оправят бакиите.
  • 11 мттттт

    21 1 Отговор
    Говедарите трябва едно да разберът--"Лаком г.з-глава затрива"
  • 12 Монтреал

    20 1 Отговор
    Браво на мутрата Тръмп, това е идеална външна политика базираща се на закона на джунглата и правото на силния, рекетира корумпираните режими и прибира пари, ако не плащат им спретва една (в случая) Саудитска пролет и сменя режима.
  • 13 ЗайоБайо

    15 0 Отговор
    Явно санкции има само ако не плащаш на тоя с голямата пръчка.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Дидор

    19 1 Отговор

    До коментар #14 от "Бесен Язовец":

    Само,че точно китайците и руснаците му показаха един голям среден.А след тях започнаха иранци,корейци,турци...че дори и европейците...
  • 16 Бесен Язовец

    16 2 Отговор
    Бай дони сам ще си рупа моркова накрая ! Поне излезе наяве истинската физиономия на обора . Това ли са западноатлантическите ценности дето все ги цитират ?
  • 17 Аналлизатор

    12 0 Отговор
    Няма вече илюзий- всички са със свалени гащи и нямат правилен ход!Най са го загазили САЩ !!
  • 18 Ахаха

    3 4 Отговор
    Тъпите чалми са широко надупени за парафинения х*й на чичо Сам
  • 19 Пенционер

    7 0 Отговор
    Старшина Тръмп:Ще пишеме ли ,или ще почерпиш?
  • 20 мъни мъни

    9 0 Отговор
    Щом има пари, всичко е наред! Демокрацията цъфти и правата на човека са според Евро-атлантическите ценности!
  • 21 Попитайте бе

    5 0 Отговор
    попитайте БОКО колко плати и защо изшкемби големите фирми да събере подкупа :D