18 Октомври, 2018 15:23 2 010 2

Орбан иска за председател на ЕК...

  • унгария-
  • виктор орбан-
  • жан-клод юнкер-
  • манфред вебер-
  • ек-
  • енп

Унгарският премиер подкрепи кандидатурата на германеца Манфред Вебер

Унгарският премиер Виктор Орбан подкрепя кандидатурата на германеца Манфред Вебер за председател на Европейската комисия, предаде агенция МТИ, като се позова на шефа на кабинета на Орбан Антал Роган.

Мандатът на сегашния председател Жан-Клод Юнкер изтича догодина.

Засега бившият финландски министър на външните работи Александър Стуб е единственият конкурент на Вебер за водещ кандидат на Европейската народна партия, а с това и за приемник на Юнкер. Орбан, който е националист, влизаше в сблъсъци с ЕС за имиграцията и по други въпроси.

Неговата партия Фидес, която спечели убедително парламентарните избори в Унгария през април, се очаква да доминира и на изборите за Европейски парламент през май.

Тази политическа сила може да има важен глас в рамките на ЕНП, която понастоящем с 219 депутати е най-голямата група в 751-членния ЕП и се надява да издигне своя водещ кандидат за председателското място в комисията.

Селекционният процес обаче е несигурен, тъй като много от националните лидери отхвърлят натиска от ЕП да номинират лидер от спечелилото европейско политическо семейство за приемник на Юнкер с мотива, че искат сами да изберат кого да издигнат за шеф на ЕК.

Миналия месец Вебер, който може да е сигурен и в подкрепата на германския канцлер Ангела Меркел, разкритикува Будапеща при гласуването на решението на ЕП да санкционира Унгария за нарушаване на европейските правила.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бгбг

    15 1 Отговор
    ВИКТОР ОРБАН -БЪЛГАРИЯ ЩЕ ГЛАСУВА ЗА ТЕБ!
  • 2 соросоидни кърлежи

    13 1 Отговор
    ББ ще е , няма по достойна кандидатура.
Новини по държави: