Last news in Fakti

18 Октомври, 2018 16:24 1 839 11

Косово ще има своя армия - Октомври 2018

  • косово-
  • армия-
  • парламент

Парламентът на страната одобри създаването на пълноправна армия

Косово ще има своя армия - Октомври 2018 - 1
Снимка: Shutterstock

Парламентът на Косово обяви, че одобрява създаването на пълноправна армия, съобщи ТАСС.

101 от 102 депутати гласуваха в подкрепа на предложението. Армията ще бъде основана на силите за сигурност, които в момента действат в страната.

Сръбската партия „Сърбия лист“ е напуснала заседателната зала в знак на протест срещу нарушаването на Резолюция 1244 от Съвета за сигурност на ООН.

Създаването на пълноправна армия беше основно обещание на косовския премиер Рамуш Харадинай. По-рано той заяви, че реформата в силите за сигурност трябва да бъде проведена през март 2018 г. Точката е включена в програмата на косовското правителство за периода 2017 – 2021 г.

САЩ вече подкрепиха желанието на страната за създаването на собствена армия. Американски представители вече призоваха за изтегляне на силите за сигурност на ООН от региона.

Вашингтон настоява промяната да бъде направена с измяна на конституцията на страната. Сърбия и Русия обявиха, че са против създаването на косовска армия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КГБ Териер

    19 3 Отговор
    Тия колкото и да се напъват въпрос на време е сърбите да ги ометът от там!
  • 2 Справедлив

    16 2 Отговор
    От Косово ще тръгне следващата голяма война в Европа-помнете ми думите...САЩ ще постигнат целта си чрез косоварите...

    Коментиран от #3, #9

  • 3 Джигит

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Справедлив":

    Няма да стане САЩ ако знаехачемогарютда се справят с Русия отдавна щяха да са я нападнали! Силитеим стигат само за разни локални конфликтчета и за някои арабери които са неотрални като политическа страна!
  • 4 мхйх

    11 4 Отговор
    Па вие мрънкайте, че армия и самолети не ни трябват.... кат дойдат ония с пешкирите на главите

    Коментиран от #10

  • 5 Кочината на Злото издъхва в зловоние

    4 15 Отговор
    Поредният пирон в ковчега на съветските миражи на Путин и Вучич за някакво влияние на Балканите. Косово в НАТО. Македония в НАТО. Босна и Херцеговина в НАТО. Накрая, обградена от свободни и демократични страни, Сърбия ще влезе в НАТО и ще забрави за милиардите $ заеми от Русия. Преебана ще е пак Кочината на Злото.

    Коментиран от #8

  • 6 Просто

    4 0 Отговор
    Ще преименуват АОК на АК
  • 7 киро

    6 5 Отговор
    Сърбежите освен да йекат нищо друго не могат да направят.
  • 8 Гост

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "Кочината на Злото издъхва в зловоние":

    Да, всички в НАТО! Накрая и Русия в НАТО и Китай в НАТО и Ирак в НАТО и Афганистан в НАТО... И? После? Какво става после? С кого ще плашим избирателите? С марсианците? Ама си ....
  • 9 Пешо

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Справедлив":

    ФАЩ губят подкрепа и влизат в конфликти с все повече държави, така, че има голяма вероятност да бъдат заврени на коня в ауспуха.
  • 10 Иван Гешев

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "мхйх":

    И какво, ФАЩ поощряват въпреки Резолюция на ООН Косово да създаде армия. От твоя гледна точка сега трябва да мрем от глад и мизерия за да купим оръжие за милиарди точно от тези ФАЩ, които създават заплаха за сигурността и суверенитета ни? Соросоиди - родоотстъпници - за жалки центове продавате РОД и Родина.
  • 11 ТОЧКАТА

    5 0 Отговор
    Ми то тренираните ,,умерените,,бунтовници са си готов материал за ,,армия,,...Няма да изтърват шанса да се намърдат под носа ни и под америчко крило....Пък ООН ще последва фъкането на ЕС...