Last news in Fakti

21 Октомври, 2018 07:28 3 540 8

21 октомври 1805 г. Трафалгар

  • трафалгар-
  • адмирал нелсън-
  • битка

От британския флот загиват 1700 души. Адмирал Вилньов е пленен, а адмирал Нелсън е ранен и по-късно умира от раните си

21 октомври 1805 г. Трафалгар - 1

На 21 октомври 1805 г. британският флот под командването на адмирал Хорацио Нелсън нанася поражение над френско-испанската ескадра под командването на адмирал Пиер Шарл Вилньов в битката при нос Трафалгар, край Кадис в Испания. Това е една от най-великите морски битки по време на Наполеоновите войни (ноември 1799 - юни 1855).

Адмирал Нелсън ръководи 27 кораба на британския флот срещу френско-испанската ескадра от 33 кораба, начело с адмирал Пиер Шарл Вилньов. Той се опитва да достигне до Средиземно море. Битката продължава 5 часа и половина и завършва с разгром на френско-испанската ескадра. Тя губи 18 кораба и 7000 души.

От британския флот загиват 1700 души. Адмирал Вилньов е пленен, а адмирал Нелсън е ранен и по-късно умира от раните си. Победата на британския флот му осигурява господство по море във войната с Франция.

Тялото му е пренесено във Великобритания. Твърди се, че за да се запазят по времето на пътя до дома, тленните му останки били прибрани в бъчва с ром.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Усмивката

    10 4 Отговор

    До коментар #1 от "El comandante":

    Смени дрогата с по лека ,и излез на чист въздух
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Усмивката

    6 2 Отговор
    Пиратите са си пирати - спор няма. В случая пирати срещу корсари. Всичките да бяха потънали - още по добре .
  • 8 Кръст

    9 1 Отговор
    “Късмет, Харди!” ( kismet, Hardy ). Последните му думи, към капитана на HMS Victory. Последните му думи, преди кацата с ром. Обичал си е джагалите Нелсън, особено много е получил от султана след победата при Абу Кир. А иначе Трафалгар не е една от най-големите; Трафалгар е най-голямата и исторически най-важната морска битка в историята. След Трафалгар Кралството става хегемон на океаните и създава своята империя в която слънцето никога не залязва. Ето и вчера принц Хари откри игрите за военни инвалиди в Сидни, и цяла Австралия му става на крака. Същото е и в другите владения на кралицата. Същото е и с тяхната любов към Турция, и с тяхната омраза към Русия, и с тяхното презрение към нас. Защото сме им на пътя и пречим. “Късмет, Харди!”
Новини по държави: