Last news in Fakti

22 Октомври, 2018 07:30 7 178 54

22 октомври 1721 г. Русия става империя

  • петър първи-
  • русия-
  • империя

На 22 октомври 1721 г. Русия става империя. Цар Петър I е обявен за император. Минали са едва девет години от 18 август 1682 година, когато Петър I, един от най-добрите владетели на руската държава, се възкачва на руския престол. По време на своето управление той създава Руската империя и се провъзгласява за първия руски император.

Петър I е първият император от династията Романови, а неговата политика допринася за развитието на Русия през 18.век. Той разширява териториите на руската държава и започва модернизация в страната. Петър I е повлиян от европейската култура и извършва редица реформи в областта на държавното устройство.

Петър I е роден на 9 юни 1672 година. Той е най-малкият син на цар Алексей Романов, припомня сайтът Русофили. Петър I е дете от втория брак на царя с Наталия Наришкина. Цар Алексей има 13 деца от първия си брак, но само двама от синовете му успяват да го надживеят. След смъртта на руския цар, започва борба за власт между родовете на двете му съпруги. Накрая се стига до решение царската корона да се наследи от двама души. През 1682 година Петър I се възкачва на престола заедно със своя по-голям брат – Иван V. Той е син на цар Алексей от първата му съпруга. Двамата управляват заедно до 1696 година, когато Иван V се оттегля заради влошеното си здравословно състояние. Тъй като Петър I е само на 10 години, когато наследява царската титла, затова до навършване на пълнолетие, негов регент става майка му – Наталия Наришкина. Младият руски цар израства в предградие на Москва и получава образование от известни европейски учени. Малко преди да навърши 18 години, по съвет на своята майка, сключва брак с болярката Евдокия Лопухина. Техните взаимоотношения още в началото се влошават и през 1699 година бракът им е разтрогнат.

След официалното встъпване в длъжност, Петър I насочва усилията си към продължителната война с Кримското ханство. През първите години от своето управление, той се стреми да разшири морските граници на Русия. Дотогава единствената морска граница на руската държава е град Архангелск, който се намира близо до Бяло море. Петър I иска разрастване на държавата до Балтийско море и осигуряване на излаз до Азовско море. За да превземе териториите до Азовско море, руският цар трябва да завладее крепостта Азов, която е под влияние на Османската империя. През 1696 година той организира близо 40-хилядна армия и флота, за да извърши обсада над крепостта. След продължителни бойни сражения, на 19 юли 1696 година войските в крепостта се предават и Русия се сдобива с територии до южните морета. Петър I осъзнава силата на флота и след обсадата на Азов, започва изграждането на нови кораби. Според руския владетел за изграждането на флот и постигането на нова организация в армията са нужни съветите на чуждестранни специалисти. Това е причината той да изпрати на обучение в Европа млади руски дворяни.

Петър I е бил привърженик на европейската култура. Това е причината през 1697 година да замине заедно с част от своите съветници за Европа. В продължение на 15 месеца той обикаля различни европейски държави и се запознава с тяхната местна култура. Основната цел на това пътуване е да привлече съюзници в евентуален сблъсък срещу Османската империя. Междувременно руският цар е впечатлен от развитието на технологиите и военното дело в европейските страни. През 1698 година Петър I е принуден да се върне в Москва заради разрастващите се размирици в града. Причината за избухването на местното въстание е заговор на сестра му София. Тя се съюзява със стрелци от армията и цели свалянето на Петър I от престола. Руският цар научава плановете на сестра си и заповядва да бъде заточена в манастир. След като се прибира в Русия, той осъжда на смърт над 800 стрелци от своята армия. След потушаването на въстанието, Петър I решава да промени строгите руски традиции и да наложи западноевропейски обичаи. Издава се заповед, която гласи, че неговите служители трябва да премахнат брадите си и да носят европейско облекло. Той сменя руския календар, при който дните започват да се броят от 1 септември, с Юлиански календар. Създава армия по западен образец, като военният чин вече не се предава от поколение на поколение, а се получава заради военни заслуги. Продължава изграждането на флота, като се стреми да превърне Русия в световна морска сила.

През 1699 година, по идея на Петър I, е създаден така нареченият Северен съюз. В него се включват Русия, Дания, Саксония и Полша. Северният съюз се обединява срещу шведския крал Карл XII. Целта на Петър I е да осигури излаз на Русия на Балтийско море. Тъй като руската държава не може да си позволи да воюва на два фронта, затова през 1700 година руският цар отива в Константинопол и сключва мирен договор с Османската империя. Споразумението за мир продължава 30 години. Първоначално руската армия влиза неуверено в бойни сражения с шведския крал, но в последствие руските сили нарастват. През 1702 година, войските на Петър I превземат крепостта Нотебург, а през пролетта на 1703 година завладяват крепостта Ниеншанц, близо до река Нева. Руският владетел е впечатлен от този район и издава заповед да се построи нов град. Така започва строителството на Санкт Петербург. По време на изграждането на новия град, Петър I се запознава с литовката Марта Скавронска. През 1707 година той сключва брак с нея и тя променя името си на Екатерина I. Междувременно руската армия превзема Нарва и Дерпт, като така си осигурява достъп до районите в Източна Прибалтика. Войната със Северния съюз приключва през 1721 година, когато е подписан мирен договор между Русия и Швеция. Руската държава получава Ингрия, Естония, Ливония и голяма част от Карелия. Тогава Петър I провъзгласява Русия за империя, а самият той се определя като император.

След приключването на войната, руският император продължава да извършва редица реформи в страната. Той провъзгласява за столица на руската държава Санкт Петербург, въвежда нов шрифт на кирилица и премахва длъжността патриарх. На негово място създава Светия синод, който се ръководи от императора. В последните години от своя живот, Петър I прави една от най-големите реформи в Русия. Той приема закон, който гласи, че монархът има право сам да определи кой ще го наследи.

Руският император умира на 8 февруари 1725 година. След смъртта му, наследник на престола става неговата съпруга – Екатерина I. Петър I остава като един от най-великите императори в руската история.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Историк

    29 22 Отговор
    За сведение на русоидите 1721 - а е годината, в която думата Русия за първи път се въвежда в употреба като име на държава и се появява на картите.

    Коментиран от #2, #7, #10

  • 2 Kcaniba

    44 12 Отговор

    До коментар #1 от "Историк":

    Намалете боярката в ковевръза.
    Иван Грозни я създава като Царство и започват вайни с турците, Петър Велики пробива до двете морета, и продължава войните с турците, Екатерина Велика продължава делото му, и ето, че от вътрешно турско, Черно море е вече път към балканите и освобождението на милиони хора от турското иго!!!

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Ристе

    28 34 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    И попадане под руско робство.

    Коментиран от #8, #45

  • 4 Историк

    22 32 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    Русофилията е превърната форма на неграмотността и невежеството. За първи път Русия ке появява на картите през 1721 - година, а какво е създал Иван Грозни сам можеш да намериш. И Боярищника се използва като питие единствено от руснаци и подобните им същества. Нормалните хора използват лосион да вани по предназначение.

    Коментиран от #6

  • 5 Въпрос за русофили

    32 13 Отговор
    Кои руски архитекти са построили Санкт Петербург. Защо името му не е руско, Петроград например?
  • 6 Kcaniba

    19 17 Отговор

    До коментар #4 от "Историк":

    На кои карти болшевишко гьомне!??
    Намалете бояришника, казаха ви го вече!!
    А за неграмотниците - най добрите архитекти и дизайнери и до днес са италианците, но, не всеки може да си го позволи!!
    Петър Велики е обичал Холандия, там е прекарал доста от мрадежките си години, за това и града така кръстен, и е силно холандското влияние!!
    Учете и четете бре соросня неука!

    Коментиран от #33

  • 7 СссереМ

    9 13 Отговор

    До коментар #1 от "Историк":

    А по това време обора е бил на кучето в задника !

    Коментиран от #13

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ученик

    14 1 Отговор
    "На 22 октомври 1721 г. Русия става ....Минали са едва девет години от 18 август 1682 година, когато ..... " - Какво става с математиката?

    Коментиран от #11

  • 10 Истерик

    19 12 Отговор

    До коментар #1 от "Историк":

    По времето , когато половин Европа и цяла Азия са били турция, на картата е имало Новгород.
    Новгород заедно с Киев са били част от Рус.
    Днес Русия, е правоприемник на Рус, във всяко едно отноиение.

    Коментиран от #16, #19, #27

  • 11 Kcaniba

    9 3 Отговор

    До коментар #9 от "ученик":

    Първите 10 години от живота си той не е цар.
    Даже нещо повече, конкуретните династии са го дебнели за ликвидация.
  • 12 Бесен Язовец

    31 8 Отговор
    А в обора по това време са избили сто милиона индианци !
  • 13 Историк

    13 31 Отговор

    До коментар #7 от "СссереМ":

    Ако имаш пред вид САЩ, макар, че темата не е за тях, то тогава на сегашната им територия е имало английски, френски и испансики колонии. Но и дори тогава там е имало градове много по-големи и уредени , отколкото градовете в руската кочина.

    Коментиран от #14

  • 14 СссереМ

    18 6 Отговор

    До коментар #13 от "Историк":

    А индианци имало ли е ?

    Коментиран от #17

  • 15 Паисий

    12 16 Отговор
    Московията сд преименува с крадено име. Толкова за хилядолетната московня. Москва е на 870 години. Тагава света и Киев, отдавна са били християнски. Сега офицерите от РПЦ искат да продължат робство върху Киев.

    Коментиран от #18

  • 16 Паисий

    16 11 Отговор

    До коментар #10 от "Истерик":

    Русия не е правоприемник а завоевател. Искаш да кажеш, че Македония е правоприемник на българската история. Мурзилка облъчена си ти. Русия е наследник на Златната орда. Татарите и монголите.
  • 17 Историк

    7 12 Отговор

    До коментар #14 от "СссереМ":

    Имало е индианци, както е имало и кавказци и племена в Сибир. Сигурно ще подхванеш старата руска басня за избитите 100 000 000 индианци? Когато прочетеш за съдбата на народностите живеещи на завзетите от Русия територии като Сибир и Кавказ, тогава можеш да попиташ.

    Коментиран от #20

  • 18 Бесен Язовец

    12 4 Отговор

    До коментар #15 от "Паисий":

    Какво значение има кога е създаден градът ? Данеби днес Плиска и Преслав да имат някакво значение за България ? Или създаването на София да е свързано със създаването на държавата България ? Ай стига с тия простотии !!!
  • 19 Историк

    5 6 Отговор

    До коментар #10 от "Истерик":

    Нерде Венеция и Флоренция, нерде Новгород....
  • 20 СссереМ

    15 6 Отговор

    До коментар #17 от "Историк":

    Къде са индианците ? Кой ги изби ? Кой докара негрите на туристически туризъм на тръстиката ?

    Коментиран от #21, #34

  • 21 Историк

    6 7 Отговор

    До коментар #20 от "СссереМ":

    Индианци има бе приятел, както има и нанайци, якути, ингуши и чеченци. какъв ти е проблема?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ю Кортес

    4 2 Отговор
    Известен е и с това че е убил сина си
  • 24 Batushka

    9 8 Отговор
    Историк си ти ама друг път....ако Русия и Киевска Рус не са една и съща държава то България на колко години е на 1300 или 130?

    Коментиран от #25

  • 25 Историк

    11 7 Отговор

    До коментар #24 от "Batushka":

    Нямам братушки като теб. И първо чети какво съм написал пък след това плювай по България. но руснаците и русофилите не пропускате възможност да го правите!
    Ето какво съм написал, какво не е вярно?Публикувано във факти.бг: За сведение на русоидите 1721 - а е годината, в която думата Русия за първи път се въвежда в употреба като име на държава и се появява на картите.
  • 26 Генерал

    10 8 Отговор
    Тия добре че станаха империя, иначе сега да ходим с потури без Трета българска държава.

    Коментиран от #29, #30, #32

  • 27 Toho

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "Истерик":

    Защо Турция - правилно е Османска империя

    Коментиран от #42

  • 28 Розата

    6 10 Отговор
    Плюйте колкото искате,но по времето на Екатерина нашия народ е ходел облечен в овчи кожи.Па плюйте още-къде са те и къде сме ние?

    Коментиран от #37

  • 29 Toho

    9 1 Отговор

    До коментар #26 от "Генерал":

    Съмнявам се -Българите получават църковна независимост в реални граници, въпрос на време е било и за политическа свобода може би 1917
  • 30 Илия Бешков

    13 7 Отговор

    До коментар #26 от "Генерал":

    Кой народ се е хвалил така нахално с едно православие, взето назаем, с една азбука, подарена му от българите, със социалистически атеизъм, взет от немския евреин Маркс, с поети от Абисиния и Шотландия, с художник (да речем Репин), чиято картина, изнесена от Русия, струва само разноските по превоза? Това се отнася до цялата руска живопис и не става дума за някакво майсторство, а за това, че в картината неизбежно се отразява същината на русина: лъжлив, нескромен, развратен, преднамерен. Русинът няма духовно състояние. Той писа по подражание дълго време за Бога и светия Дух, докато убеди и света, и себе си, че му липсва. Години крещя за социализъм и труд, справедливост, правда, мир и благоденствие, за световно водачество, докато убеди света, че всичко това е пълна негова липса. Русинът е въобще нуждаещ се – той няма дар и когато е дълбоко убеден, че дава – той всъщност взема, защото откъде ще вземе бездарният, за да даде?
  • 31 Само питам

    14 10 Отговор
    Защо русофилите изпитват перверзното удоволствие да оплюят и принизят България, българския народ и българската история и да възнеличаят не заслужена мръсната руска кочина?

    Коментиран от #36

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 плевен

    2 6 Отговор

    До коментар #6 от "Kcaniba":

    А бе пич, Историка е от твоя отбор-евроатлантическия. Сбърка мишената. Гръмна ученото момче с приятелски огън! Ще ти отиде надницата.
  • 34 Джони

    3 3 Отговор

    До коментар #20 от "СссереМ":

    Ти кво против имаш този туризъм и отношението към индианците . И какво ти е отношението към нашите индианци . Нали виждаш с галене и ухажване докъде стигат . Аре не с двата аршина . И съм живял там , и съм видял с очите си как им правят къщи и тоунхоуми а те си живеят в палатките . Можеш да го видиш в резервата на границата на Юта и Аризона .
  • 35 Наблюдател

    7 7 Отговор
    От 1721 година до 1991 колко години има русофилчета? Май Русия ще остане в историята като най-кратко просъществувалата империя. Въпреки напъните на джуджето от Кремъл.
  • 36 Цуци

    11 3 Отговор

    До коментар #31 от "Само питам":

    Аз ще ти отговоря , те няма да го направят . Те не са русофили а рублофили , има разлика . И не величаят русия а олигархичното и робство което ги захранва с кебапчета . Това са слуги на международния коминтерн които се опитват да яхнат света съсипвайки всичко . Тъмни сили . Мордорци . Силите на мрака се подвизават със всякакви идеологии но с едничка цел .
  • 37 Цуци

    5 2 Отговор

    До коментар #28 от "Розата":

    И разцъфна с глупоста си .
  • 38 Никой

    5 0 Отговор
    Не можах да разбера сега русофилите харесвали ли са тази политика ? Доколкото разбирам не са харесвали монархията още повече като знам че са разстреляли Романови като кучета
  • 39 Никой

    7 1 Отговор
    Така и не можах да разбера българските русофили по политически причини ли са такива или защото обичат руснаците , някой ще ми каже ли ?

    Коментиран от #46

  • 40 deadman1488

    3 0 Отговор
    И ТРЕБЕЛО ДА СЕ ОТБЕЛЕЖИ ЧЕ ИМПЕРАТОР ПЕТРЪР Е ОТ БЪЛГАРСКИ ПРОЙДОХ ОТ БЪЛГАРИН И УКРАЙНСКА ПУТАНА
  • 41 Студент

    0 0 Отговор
    Гледам че пишете за индианците , та те са първите на планетата , които са решили да се умиротворят . Очевидно боговете им подсказвали с какво а те само измислили инструмента , та съветвам и останалите човеци да седнат да помислят по въпроса , същите тия боклуци безмозъчни дето застрашават мира чрез оръжие и надувки , бездарни същества безмозъчни
  • 42 Истерик

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "Toho":

    Защото и тук ги зачеластриха Русия, Рус, Московското княжество. Едното хри едните, е равно на другото при другите.
  • 43 Румяна Костова

    3 5 Отговор
    Весело е днес във факти.бг.Някакъв си Цуци твърди ,че Путин благотворително храни българите с кебапчета.Колко хуманно от страна на руския президент.

    Коментиран от #44, #52

  • 44 Само питам

    9 4 Отговор

    До коментар #43 от "Румяна Костова":

    Румянче, а с какви пари се издържа руското сборище край Копринка? На български олигарси забогатели с помощта на Русия. С какви пари се издържат всички антибългарски прояви като "Безсмъртния полк" и честванията на рождението на Съветската армия?

    Коментиран от #47

  • 45 един от всички

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ристе":

    Това насън ли ти се е привидяло? Не си Ристе,ами Абдула!
  • 46 Румяна Костова

    2 5 Отговор

    До коментар #39 от "Никой":

    Аз ще Ви кажа за моите си причини.Няма логика в тезата,пробутвана ни от световната пропаганда,че един Путин е виновен за всички нещастия и беди,които се случват по света!И втора ,никак не ми се харесват неолибералните идеологии .Както по отношение на араби и негри да опустошават Европа ,така и за превъзнасянето на гейовете.Като има световно противопоставяне на евроатлантически и руски сили,аз избирам вторите.Това не значи,че не ми е интересно какво се случва в Китай например или в Северна и Южна Корея!
  • 47 Румяна Костова

    2 6 Отговор

    До коментар #44 от "Само питам":

    Направете справка с Google,в колко държави се провежда походът на ,, Безсмъртния полк".Извадете бързо калкулатор и сметнете колко кебапчета ще трябва да купи Русия.Данните за бройката на участниците,можете да вземете от интернет.

    Коментиран от #48, #49

  • 48 Само питам

    7 2 Отговор

    До коментар #47 от "Румяна Костова":

    Това е руско хибридно мероприятие и не ме интересува колко се харчи руския данъкоплатец за него. Интересува ме да не се меси в България. Апропо защо в Русия няма организирано движение Българофили,
  • 49 Само питам

    6 2 Отговор

    До коментар #47 от "Румяна Костова":

    Това е руско хибридно мероприятие и не ме интересува колко се харчи руския данъкоплатец за него. Интересува ме да не се меси в България. Апропо защо в Русия няма организирано движение Българофили, което да се събира край някой язовир подобно на НД Русофили. нали руснаците много ни обичат?
  • 50 Въпрос за русофили

    5 2 Отговор
    Кои руски архитекти са построили Санкт Петербург. Защо името му не е руско, Петроград например?

    Коментиран от #51

  • 51 Kcaniba

    3 3 Отговор

    До коментар #50 от "Въпрос за русофили":

    Отговор към всички неуки герантофили.
    Неграмотници - най добрите архитекти и дизайнери и до днес са италианците, но, не всеки може да си ги позволи!! Петър Велики е обичал Холандия, там е прекарал доста от младежките си години, за това и града така кръстен, и е силно холандското влияние!! Учете и четете бре соросня неука!
  • 52 Цуци

    3 1 Отговор

    До коментар #43 от "Румяна Костова":

    Не българи а рублофили , а за по лесно ибрикчии . Всъщност вие така обичате да ви хранят защото сте мордорци и друго не може да правите .
  • 53 ГРУ

    2 2 Отговор
    Човекът е велик и ще си остане в историята.Не напразно го наричат още и реформатора.Измъкна Русия от средновековното невежество, въведе европейски стандарти/най малкото острига брадите на неговите т.н. депутати/.Интересно ние с какво ще останем велики?За азбуката на Европа и е през меркелицата.Друго?Най старата църква в Търново - Св.40 мъченици?Там искат 15 кинта за вход с намаление за пенсионери.С нашия Цар бащица №3?Или с най-ниската раждаемост,най-ниските доходи?най-високата смъртност?С най-много паразити на глава от работещото население?Обнагляли насекоми за които Райд им е малко,но крещят за права при условие ,че не си знаят задълженията/неграмотни са - няма как да ги прочетат/.Пък Петър си е бил велик цар.Спор няма!
  • 54 Кейн

    0 0 Отговор
    И тогава и сега печелят технологиите,турците превземат Константинопол с най-модерните за времето си оръдия
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания