19 Октомври, 2018 16:19 1 135 2

Папа Франциск отива в Северна Корея?

  • ким чен-ун-
  • северна корея-
  • папа франциск-
  • ватикан

Подобно посещение в страна, известна с ограничаването на религията, би било изключителен момент

Папа Франциск отива в Северна Корея? - 1
Снимки: БТА/АР

Папа Франциск ще обмисли сериозно възможността за безпрецедентно посещение в Северна Корея, но при определени условия, предаде Reuters, като цитира високопоставен представител на Ватикана.

Подобно посещение в страна, известна с ограничаването на практикуването на религията, би било изключителен момент. То би станало първото посещение на папата в затворената източноазиатска държава, която не позволява на свещеници да пребивават за постоянно на нейна територия.

По време на 35-минутна среща във Ватикана южнокорейският президент Мун Дже-ин предаде на папата устна покана от севернокорейския лидер Ким Чен-ун да посети КНДР. Държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин заяви пред медиите, че Франциск е изразил готовност да го направи, но първо трябва да бъде получена официална покана.

"Щом веднъж започнем да мислим сериозно за възможността за това пътуване, ще трябва да обмислим условия, при които то може да се състои", заяви Паролин на представяне на книга. Той уточни, че Франциск "е готов да направи това посещение, но то би изисквало сериозна подготовка".

Паролин се срещна отделно с Мун след разговора му с папата.

Папа Франциск отива в Северна Корея?

Севернокорейската конституция гарантира свобода на вероизповеданието, стига тя да не подкопава устоите на държавата. Но извън няколко одобрени и контролирани от държавата храмове, включително католическа църква в Пхенян, не е разрешена никаква религиозна дейност и властите неведнъж са изпращали в затвора чуждестранни мисионери.

Няма достатъчна информация колко от севернокорейските граждани са католици или как изповядват религията си. Президентът на Южна Корея Мун е католик.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бати

    0 1 Отговор
    Да отива и да не се връща.
  • 2 Кики

    1 0 Отговор
    Може да е Папата,но задължително трябва да поднесе цветя на Вождовете и да се поклони!
    Относно сигурността му - бъдете сигурни,че ще бъде в най-защитената и сигурна страна в света.