Last news in Fakti

19 Октомври, 2018 18:30 2 989 27

Църковната война на изток се разраства

  • русия-
  • украйна-
  • константинопол-
  • патриарх кирил-
  • киевска патриаршия

Москва изпрати митрополит Иларион във Ватикана за разговори с папата 

Църковната война на изток се разраства - 1
Снимки: БТА/АР

Руският патриарх Кирил заяви, че Константинополската патриаршия е изпаднала в разкол, предаде ТАСС.

Като аргумент за това предстоятелят на Руската православна църква изтъква факта, че Константинопол е отменил анатемата, наложена на двама представители на разколнически църкви в Украйна. Според патриарх Кирил по този начин Константинополската патриаршия е нарушила юрисдикцията на Руската православна църква.

"Константинополската патриаршия се отъждестви с разколниците. Тя наруши всички канонически правила и наруши нашата юрисдикция с отмяната на анатемата срещу тях. След като си се отъждествил с разколниците, значи сам си станал разколник", отбеляза патриарх Кирил

Константинополската патриаршия реши миналата седмица да признае Украинската православна църква (Киевска патриаршия) за независима след 332 години на единство с Московската патриаршия. В отговор Руската православна църква обяви, че прекратява отношенията си с Константинопол.

Патриарх Кирил посочи, че "абсолютното мнозинство от православните християни" подкрепят това решение, което провокира опасения православният свят да не се раздели на два лагера.

Църковната война на изток се разраства

Ръководителят на отдела за външни връзки към Московската патриаршия митрополит Иларион пристигна във Ватикана за разговори на четири очи с папа Франциск.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гришата

    9 8 Отговор
    Мачкай!
  • 2 Realist

    9 11 Отговор
    Gundiaew zabyrka porednite l...na.
  • 3 ivan4o

    2 6 Отговор
    Е почнаха с атентатите, скоро ще почнат да го обявяват лично по медииите
  • 4 Барчо

    28 41 Отговор
    Руснаците взеха да стават по нагли и от американците даже, навсякаде се навират и искат все да са те главните ! Както навремето и ние българите сме се борили за независима от Византия църква , така сега и украинците нещат да са зависими от руската православна църква ! Просто не разбирам, какво лошо има в това да си независим и да се бориш за независимост !

    Коментиран от #5, #6, #8

  • 5 Kcaniba

    34 20 Отговор

    До коментар #4 от "Барчо":

    Ние не сме византийци, но половината украинци са си руснаци.

    Коментиран от #24

  • 6 Румяна Костова

    17 14 Отговор

    До коментар #4 от "Барчо":

    Трябваше така и да започнете излиянията,че не разбирате.Истинският Барчо щеще да разбере,но Вие сте менте,представящо се
    с неговото име.Американците изпратиха техен екзарх и още един канадски такъв да отварят очите на украинците в коя църква да се молят.Защото кой друг ,ако не американците са вещи по въпросите за православната вяра.За Ваше сведение украинската канонична църква е самостоятелна от Московския патриархат ,но се води юридически съм него.И друго,преобладаващото мнозинство от украинския народа предпочитат точно тази църква,а не някоя от другите три.На радостната реч на Порошенко за автокефалията,която всъщност още не е връчена на Филарет имаше само около 1000 души.

    Коментиран от #14, #15, #19, #23

  • 7 ГОШО

    14 9 Отговор
    Не ми е жал за тези, които като умрат в ядрената война отиват в рая.

    Коментиран от #10

  • 8 ТОЧКАТА

    8 4 Отговор

    До коментар #4 от "Барчо":

    ТИ НЕ си ,,барчо,,....Изобщо не си на неговото ниво...

    Коментиран от #9

  • 9 Барчо

    6 8 Отговор

    До коментар #8 от "ТОЧКАТА":

    А ти не си Точката, под нивото си на най ниската точка даже !
  • 10 северняк

    13 1 Отговор

    До коментар #7 от "ГОШО":

    Гоше ама ти мислиш, че ще оцелееш ли бе ! То София е цел за ракетите бе и южна българия но северна българия ще оцелее.
  • 11 ТОЧКАТА

    16 7 Отговор
    Докато до всеки отговорен човек в Украйна има и двама американци ,все така ще бъде.Тикане към дъното и унищожението....Само ТЕ печелят от подобна постъпка
  • 12 Кочината на Злото издъхва в зловоние

    9 16 Отговор
    Държава с президент доказан, злобен лъжец, каквито и попски ругатни да сипе е все тая. Никой не гледа сериозно нито на джуджето, нито на черноборсаджията поп Кирчо. Ооосвен един изкукуригал пингвин от България. Мекотелото Радев естествено.
  • 13 среднощен

    4 3 Отговор
    "Ръководителят на отдела за външни връзки към Московската патриаршия митрополит Иларион пристигна във Ватикана за разговори на четири очи с папа Франциск." - цитирано от статията по-горе!? Това вече не го разбирам!? Папата посредник ли се явява между Московския и Вселенския..!?

    Коментиран от #27

  • 14 Барчо

    9 6 Отговор

    До коментар #6 от "Румяна Костова":

    Аааа, ето я и Румяна Костова, която завчера обвини украйнците, че организирали взрива в Керч ! Какво стана ма Румо ? От тогава не те видях да влизаш в новините за керченската трагедия, няма как да плюеш там по хохлите, нали ....
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Атеист

    9 6 Отговор
    Руските православни скотове сега беснеят, че Вселенския патриарх не е играл на тяхната свирка. Тия смешници са толкова православни, че ако утре джуджето им каже да се обрежат и да приемат исляма до вечерта да са го направили.
  • 17 nov

    0 0 Отговор
    voinata e ivna ..... no varata i lubovta nikoga ne GUBAT
  • 18 До Kcaniba

    5 2 Отговор
    ...но половината украинци са си руснаци... Какъв ти е проблема ? Е нека украинци и руснаци живеещи в Украйна да го решат .
  • 19 Барчо

    3 4 Отговор

    До коментар #6 от "Румяна Костова":

    Правилно. Менте е. От два три дни пише човека. Няколко пъти си сменях във времето ника точно заради такива чворове, които мислят, че ника е достатъчен. За мен е без значение дали ще ми се сложат повече или по-малко минуси или плюсове. Важното е да съм познаваем. Благодаря.
  • 20 Барчо

    3 1 Отговор
    В Църквата играят изключително много пари и влияние. Това е и причината всеки да дърпа чергата към себе си. Лошото е че вярата е заложник в цялата система. Много си мисля че това ще е чудо за три дни и всички тези ще се разберат по някакъв начин и пак ще усвояват големите пари заедно.
  • 21 LCI

    3 0 Отговор
    Тази траги-комедия става все по-мащабна!
    Християнин съм, но не православен, и без преувеличение бих отбелязал, че сегашната катастрофа в православния свят е изява на дълбоката еклисиологична криза, която отдавна започна в техните среди.
    Желая им да поставят на първо място Христос, а всичко останало на заден план и няма да съжаляват!
    Бог да Ви Благослови!
  • 22 Креме ми на дура

    0 0 Отговор
    За източната църква да ви кажа.
  • 23 Усмивката

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Румяна Костова":

    Как самостоятелна пък се воду към руската патриаршия .Нещо май мажиш
  • 24 Усмивката

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Kcaniba":

    И ние не сме турци и цигани ,ама половината са . Е....ислямска държава л да сме.
  • 25 Политолог

    2 3 Отговор
    Наглите,московски ченгета от руската Патриаршия, както командват българския Синод, искат и Украинската православна църква да им е подчинена. Не е тайна,че руската Патриаршия е отдел от КГБ и е много близка с политиката на Путин
  • 26 Aнонимен

    1 1 Отговор
    Разделяй и владей! Луд умора няма. Искат да раздробят и унищожат най старата вяра. И всички славянски народи носещи Божията частица , и защото скоро ще се обединим и ще ги превъзхождаше числено, икономически, материално и духовно.
  • 27 ...

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "среднощен":

    Странно нали еретика вика дръжте еретика или може би някоя уния ми се струва
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания