21 Октомври, 2018 15:33 1 959 18

Борисов се срещна с престолонаследника на Абу Даби

  • абу даби-
  • оае-
  • българия-
  • среща-
  • премиер-
  • бойко борисов

Важно е политическият диалог да се доразвие

Борисов се срещна с престолонаследника на Абу Даби - 1
Снимка: МС

Възможностите за активизиране на двустранното сътрудничество беше водещата тема в срещата на министър-председателя Бойко Борисов с престолонаследника на емирство Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян, съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът Борисов определи като позитивни реалните стъпки, които вече се правят в тази посока – както с откриването на посолства на България и на ОАЕ съответно в Абу Даби и в София в началото на годината, така и с настоящото му посещение във федералната монархия, което е първа визита на това равнище в историята на двустранните отношения на страна ни с ОАЕ. Според българския министър-председател, след като вече са налице постоянни дипломатически представителства в двете столици, е важно политическият диалог да се доразвие, за да се създадат предпоставки за по-нататъшно ползотворно сътрудничество.

Премиерът Борисов специално акцентира върху развитието на търговско-икономическите връзки и инвестициите, където по думите му има сериозен неизползван потенциал. Българският министър-председател изтъкна, че добри възможности могат да се търсят чрез по-интензивна работа на междуправителствената смесена комисия за икономическо сътрудничество. Премиерът отбеляза благоприятния бизнес климат в страната ни, за който правителството работи целенасочено и посочи като многообещаваща сфера за развитие на успешно сътрудничество високите технологии и иновациите. Министър-председателят подчерта, че страната ни разполага и с редица други преимущества. Наред с това през последните години ОАЕ проявява инвестиционен интерес към Западните Балкани в сфери, в които България също разполага с възможности.

От все сърце бих желал връзките между нашите две страни да се развиват и укрепват, заяви от своя страна шейх Мохамед бин Зайед Ал- Нахаян. Престолонаследникът на Абу Даби прояви интерес към Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Премиерът Борисов акцентира върху решението на страната ни да включи като акцент в европейския дневен ред темата за Западните Балкани и перспективата за тяхното развитие. Той запозна своя домакин с ключовите акценти от Софийската декларация, подписана на срещата на върха през май тази година, с която се потвърждава подкрепата на всички държави-членки на ЕС за европейската перспектива на Западните Балкани. Българският министър- председател обърна внимание на това колко етнически шарени са Балканите и изтъкна, че страната ни е пример за етническа толерантност.

Шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян отбеляза също стратегическите интереси в сферата на икономиката, земеделието, строителството, технологиите и военната промишленост. Той обърна специално внимание и на транспортните коридори, които премиерът Борисов договаря с други страни от Балканите. Премиерът Борисов заяви, че в началото на ноември в България ще се проведе Съвет за сътрудничество на високо равнище между България, Румъния, Сърбия и Гърция, на която ще бъдат обсъждани въпросите касаещи развитието на региона, които включват и темата за транспортните коридори.

Според премиера Борисов България и ОАЕ следва да използват всички предимства на своето стратегическото разположение в своите региони и да играят една за друга ролята на „врата“ за своя инвестиционен и експортен интерес съответно към Европа и към Залива. Министър-председателят потвърди и интереса на България да изгради ефективно партньорство с ОАЕ във важна област каквато е сигурността.

Престолонаследникът на Абу Даби изрази желание да посети България. От своя страна българският министър-председател благодари за гостоприемството на своя домакин. „За мен беше чест да чуя българския химн и тук и да Ви поздравя от името на българския народ“, добави премиерът Бойко Борисов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванов

    16 5 Отговор
    Целуни ръка на голям владетел васал Борисов, както целуваш ръката на Доган и Ердоган, предател

    Коментиран от #2

  • 2 Доктор Ох Боли

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Иванов":

    ... ха хаха.... преди да си земете лиарствата ни пишиети..... ногу ва мола.... ха ха ха.....

    Коментиран от #5

  • 3 Алла

    11 1 Отговор
    Там ли щяхме да изнасяме агнета :)
  • 4 Пешо

    15 3 Отговор
    Е, все се надявах, че поне на едно място, като отиде няма да се дупи и ще се държи като мъж, ама не. Измяната трябва да се наказва сурово.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 3333

    5 3 Отговор
    Дано му дадат някой друг танкер с нефт, че съвсем го закъсахме.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хаха

    10 3 Отговор
    Избухна в петък скандала с Валери Симеонов и тъкмо се питах Баце къде пак се покрил... А, ето къде се е покрил!

    Коментиран от #11

  • 11 Доктор Ох Боли

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "Хаха":

    ... хах ах.... да земе Баце да издейства финансиране на една черноморска магистралка..... да обърнеме километража по нея..... ха хаха........
  • 12 Аналлизатор

    3 1 Отговор
    Не мога да прочета статията-получавам тикове и позиви.

    Коментиран от #13

  • 13 Доктор Ох Боли

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Аналлизатор":

    .... ха хаха....ааааа...... ше имаш плюсове...... ха хахаха......
  • 14 Гост

    5 1 Отговор
    На пазара в България от сергиите на БСП,ДПС,ДСБ,НДСВ,РЗС се чуват виковете на продавачите:
    -Продаваме! само при нас....купете си!! ....кирки за първи копки неизползвани-и.....цигари и тютюн без бандеро-ол.......продаваме авиофирма Балкан за 1 ле-ев.......първи и втори блокове на АЕЦ без пари-и.......продаваме флашки с лични данни-и......купете си-и-и ...
    Само на сергията на ГЕРБ нищо не предлагали . Попитали ги защо?
    -Тия преди нас не оставиха нищо за продан !

    Коментиран от #15, #16

  • 15 Доктор Ох Боли

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    ... хах аха.... мацко , дано те бива у секса.... ха хаха.....ама тва си е верно де.... хах ах а
  • 16 Доктор Ох Боли

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    ...убавица ли си ....иле...лъвица?... ха хаха....
  • 17 бай. ГАНЯ селендура

    1 0 Отговор
    То за нас нема вече агнета и кво ши ядем ние? Нали ги изтрепахме здрави агнета.
    Ся ши опраим мирс и в тази част на света, и ско трябва да им асвалъираме пътища ние сме на лице . можем да им опънем магистралки и по море, стига да плащат никъф птоблем . Даже можем и под водъта , само да ни плащат предварително , ще ги усвоиме без проблем.
  • 18 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Защо злобеете , господа ? Сега му се е паднало - нека се поразходи, да види как живее сиромашията по света. Да ги посъветва какво да струват, какво да правят, че да се оправят. Знае ли човек - и за България може да има файда. А щом е за нас - не само ръка ще целува, и на колене може да падне !? Бати Бойко е тарикат мъж - все е понаучил нещо от Бай Тошо !!!