21 Октомври, 2018 18:30 1 412 7

Деца на бежанци тръгнаха на училище в Гърция

  • деца-
  • бежанци-
  • гърция-
  • училище-
  • мигранти

Те се обучават всеки ден, но в различни паралелки от гърците

Деца на бежанци тръгнаха на училище в Гърция - 1
Снимка: Shutterstock

Деца на мигранти и бежанци започнаха учебната година в гръцки начални училища. На повечето места ги посрещат с подаръци, но има райони, където родителите не желаят присъствието на мигранти в сградите на държавните училища. От министерството на образованието разпоредиха децата на бежанците да се обучават заедно с гръцките ученици.

За да не се чувстват изолирани, децата на мигранти и бежанци започнаха учебните занятия в 137 начални училища в Гърция. Те се обучават всеки ден, но в различни паралелки от гърците. На Егейските островите, където са настанени хиляди бежанци и мигранти, родителите реагират по различен начин. В повечето училища посрещнаха децата на мигрантите с подаръци, осигуряват им превоз и изхранване от общината.

На остров Хиос родители реагираха със съдебен иск срещу министерството на образованието, защото не желаят децата им да са в една училищна сграда с малките бежанци. "Страхуваме се от разпространение на зарази", заявиха родителите. В училище до Солун пък не искат децата на мигрантите, защото не са християни. Проблем има и с родители в област Серес, които дори забраняват на своите деца да ходят на училище.

В същото време повечето гръцки райони посрещнаха малките бежанци с радост. Според повечето родители, така гърците се възпитават в уважение към различните хора. Прави впечатление, че гръцките ученици приемат без предубеждение децата на мигрантите и дори събират средства за тях, предаде БНР.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Барчо

    10 2 Отговор
    Браво, нек се учат и ограмотяват, малките деца, знанието е прозорец към света.
  • 2 Мулти култи

    10 1 Отговор
    Aко не е Дойче Веле, ще е Денис Джамбазов... Разлика няма!
  • 3 Ортодокс.

    8 2 Отговор
    Да приемат Христа за свой Бог и Спасител,и проблем няма! Ама това не се изкоренява,толкова лесно! Но с времето,может и да се получи.

    Коментиран от #5

  • 4 Диди

    6 6 Отговор
    Децата не са виновни за проблемът в Близкият Изток. Абсолютно неприемливо е отношението към тях.Нима те трябва да ,,плащат,,за последиците на тази война. Ненормални гърци.
  • 5 Диди

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "Ортодокс.":

    Абсолютни глупости. Религиите са виновни за войните,които стават по света.
  • 6 11ап

    5 4 Отговор
    Къде се обучават , в зоопарка ли?
  • 7 К. за БХК на евреина Сорос

    5 0 Отговор
    Ротшилдите и техния "израел" са виновни за войните в Близкия изток с враговете на израел
Новини по държави: