21 Октомври, 2018 19:28 5 164 21

Ердоган разрешава случая „Хашоги“ във вторник

  • джамал хашоги-
  • турция-
  • убийство-
  • саудитска арабия

Саудитският журналист беше убит в консулството в Истанбул

Ердоган разрешава случая „Хашоги“ във вторник - 1
Снимка: БТА/АП

Как беше убит саудитският журналист и какво знае Турция за казуса ще стане ясно във вторник.

Това разкри „Ройтерс“. Агенцията се позовава на турския президент Реджеп Ердоган. Той е обещал на насрочения за вторник висш партиен форум да разкрие всички известни досега подробности относно убийството на саудитския журналист и дисидент Джамал Хашоги.

Той изчезна на 2 октомври, след като посети консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. Тогава журналистът е трябвало да получи документ, че е разведен, за да се ожени за своята приятелка.

Първоначалната версия беше, че той е убит, а трупът му е разчленен. Днес се появи нова версия. Според нея саудитските власти са се опитали да склонят Джамал Хашоги да се върне в родината. Той естествено отказал, но те му припомнили, че вече на няколко пъти са успявали да върнат „бунтовнически членове“ на кралската фамилия в Рияд. Възникнал спор и Джамал Хашоги повишил тон. Представители на консулството опитали да му запушат устата. Това довело до спиране на сърцето му.

След това трупът на журналиста бил завит в килим и предаден на сътрудник на посолството. Така бил изнесен от мисията, а служител облякъл дрехите на убития журналист, „за да бъде заснет от камерите“ на излизане.

През последните дни турските власти изпратиха следователи и съдебни експерти в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. В момента в медиите не се появиха информации, че Джамал Хашоги е бил убит, а трупът му разчленен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОФФ

    7 33 Отговор
    НАДУХТЕ МИ ГЛАВАТА С ТАЯ ЦИГАНСКА ДРАМА !
  • 2 Барчо

    30 5 Отговор
    Ердоган е много мъдър и сериозен политик и го уважавам много защото е приятел на Владимир Владимирович и на Бойко Борисов !
  • 3 Скункс

    29 3 Отговор
    Ердоган,този път ми се издигна в сърцето!
  • 4 Пешо

    32 4 Отговор
    Запушили му устата и сърцето му спряло. Този сценарий пак ли малоумния сценарист с отравянето на Скрипал го е измислил?
  • 5 Турция вън от Европа

    7 28 Отговор
    Пак иска да се хареса на ФАЩ усети че друг път пред турската лира няма. Добре, че някой му е проветрил главата, че беше затънал яко.

    Коментиран от #12

  • 6 Хасан

    28 3 Отговор
    Много добра политика на турците ..успяха да задържат интереса на световните медии цели три седмици и накрая Сарабия си призна

    Коментиран от #7, #9

  • 7 Турция вън от Европа

    3 25 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    И това няма да промени покритието на турската лира с активи: локум, джапанки, дюнери и нека турците се тупат в гърдите в обратното.

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Доктор Ох Боли

    2 5 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    .... ха хах а...ама какво говириш..... още малко такава политика и ...... ха хаха ха....
  • 10 Доктор Ох Боли

    2 10 Отговор
    ....Константинопол православен..... ха хаха......
  • 11 Еколог

    3 10 Отговор
    Отново Турция демонстрира лицемерие спрямо САЩ... Това разбира се няма да я направи мечтания фактор, но се опитва..... Язък... Пак им свиха влажен качак

    Коментиран от #16

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 гост

    2 4 Отговор
    турците са тъпи парчета,сами не могат до разрешат случая, тия цигании само арабите касаят, не и нормалните хора.

    Коментиран от #15

  • 14 Пеньо

    1 3 Отговор
    Султанът лично е нюхал и разследвал и разрешил. Какво журналистическо безумие!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хасан

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Еколог":

    Говорим за свобода н словото,за разследваща журналистика ....
  • 17 мнение

    1 2 Отговор
    Доста странна ситуация. В момента Турция , притиснта от САЩ и Европа поради неспазване на човешките права, се намира в дълбока криза. Резултатите от девалвацията на турската валута и санкциите сигурно още не са съвсем осезаеми, но скоро ще проличат. Хитър ход на турското правителство начело с Ердоган, а именно отвличане на вниманието към Саудитска Арабия. Толкова е плитко, че чак нереално. Тръмп сигурно ще бъде трогнат от Ердоган и ще отмени санкциите. Смешно, но факт! Игричките на международната политическа сцена доста загрубяха, вече има човешки жертви. Дали обективната истина ще се разкрие, или ще бъде такава, каквато е удобна на замесените държави в името на икономически интереси? Заплахата обаче от Близкия изток е голяма. И е крайно време да се спре с въоръжаването му, макар че търговията с оръжие е доста изгодна за производителите. А те никак не са малко. Накрая да не стане със собствените камъни по собствената глава.

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Хасан

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "мнение":

    Прав си ,но какво ще рече ”човешки права”..,”свобода на печата”..?!...в Египет чрез военен преврат беше сменено законно избраното правителство ,но има ли ембарго или някаква критика към военната хунта от страна на Запада???едва ли.....в Турция прозападни военни и религиозна секта не успяха да извършат военен преврат срещу законно избрано правителство и....” човешки права”..
  • 19 Хасан

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "мнение":

    А сега в Сащ се говори за връзката между зетя на Тръмп и саудицкия принц...имат бизнес отношения ,като зетя предиставя тайна информация на Сащ на принца за да разчисти опозиция,журналисти ,други принцове..абе сложна работа..
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Бо75

    1 0 Отговор
    Нещо вторник мина, а Ердоган се измъква с общи приказки. Със сигурност рекетира СА за пари и Тръмп за смекчаване на санкциите за да си оправи дереджето. Те имат долари, а Ердоган само Аллах, но както знаем той помага, но в кошара не вкарва. Е сега ще търгува и за долари.
Новини по държави: