Last news in Fakti

23 Октомври, 2018 12:46 9 987 37

Вижте какво каза Ердоган за убийството

  • джамал хашоги-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • убийство-
  • планирано

Турският президент говори за първи път по аферата "Хашоги"

Вижте какво каза Ердоган за убийството - 1
Снимка: БТА/ AP

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че убийството на Джамал Хашоги е преднамерено и внимателно планирано. Той го определи като политическо. Държавният глава за първи път проговори за бруталното покушение срещу журналиста в саудитското консулство в Истанбул.

Ердоган заяви, че турските служби имат доказателства, че убийството е планирано предварително. Турция и светът ще бъдат удовлетворени, само когато извършителите бъдат изправени пред правосъдието, посочи той. По думите му други страни също трябва да участват в разследването. Хашоги изчезна на 2 октомври, след като влезе в саудитското консулство в Истанбул. Саудитска Арабия първоначално отричаше да е станало убийство, но после промени версията си.

Турция ще предприеме дипломатически действия след убийството, заяви Реджеп Ердоган. 15 саудитци са били изпратени за екзекуцията, след което са се завърнали в родината си. Два екипа килъри са участвали в покушението, заяви Ердоган. По думите му убийството на Джамал Хашоги е международна афера, а не само турска такава. Държавният глава каза още, че камерите в саудитското консулство са били премахнати, а всички записи – изтрити.

Реджеп Ердоган каза, че убийството е било планирано дни преди това, с което опроверга версията, че е настъпила кавга спонтанно в консулството, което е довело и до фаталния инцидент. Екип от трима килъри е пристигнал от Рияд на 1 октомври – ден преди екзекуцията – и е проучил гора край Истанбул. Въпросните лица са търсили място, на което да бъде заровено тялото на Хашоги. Ердоган посочи още, че процесът срещу саудитците, заподозрени за убийството, трябва да се проведе в турския съд. „Убийството е извършено в саудитското консулство, но нека не забравяме, че се случи на турска територия“, заяви турският президент. Речта на Ердоган индикира, че той не смята саудитския принц Мохамед бин Салман за невинен, предадоха световните агенции.

Държавният глава призова процесът срещу убийците да се води в Истанбул. Той поиска отговори от Саудитска Арабия кой е поръчал операцията. Ердоган обаче не говори за аудиозаписите от убийството, каквито бяха предварителните очаквания. На няколко пъти президентът посочи, че екип от 15 саудитски лица е пристигнал в Истанбул по различно време. Ердоган описа убийството като „много жестоко“. Президентът добави, че не е доволен от това, че Саудитска Арабия обвини някои от разузнавателните си агенти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    58 10 Отговор
    Абсолютин факт!!
    фащ и всичките им независими организации за правата на човека, свободата на словото, журналисти без граници тихо трайкат. цру не е дало командата и свободните медии мълчат!!
    Санкции!?? Бой с томахавки по животното - краля на саудитите!????
    Не разбира се!!
    Той е кучи син, но той е НАШ кучи син!!
    Демокрация в действие!!!

    Коментиран от #5

  • 2 Бесен Язовец

    15 54 Отговор
    Ердоган много си е повярвал нещо, не е той човека, който ще упреква сайдитите за това убийство ! А колко хора е затрил сам Ердоган ?

    Коментиран от #26, #28

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Долу сащ и идила им

    38 8 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    ...12 май 2010г. - - Българският гражданин Петър Владимиров Димитров влиза в посолството на САЩ в София на ул."Козяк"- 16 за справка относно документи за виза за САЩ... ...и повече никога не излиза оттам - изчезва безследно... И ЕДИН ВАЖЕН ФАКТ - В ТОЗИ ПЕРИОД В ПОСОЛСТВОТО НА САЩ Е ПОЛУЧИЛ УБЕЖИЩЕ И СЕ УКРИВА ТАЙНО И НЕЗАКОННО ЕДИН КОСОВСКИ ШИПТЪР - ДОКТОР СПЕЦИАЛИЗИРАЛ ТРАНСПЛАНТАЦИИ НА ЧОВЕШКИ ОРГАНИ ИЗВЕСТЕН В КОСОВО КАТО "КОСОВСКИЯ КАСАПИН"... ...ТА ТОЗИ КОСОВСКИ ДОКТОР - КАСАПИН ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНАТА В ЮГОСЛАВИЯ СЕ Е ЗАНИМАВАЛ С ИЗТРЪГВАНЕ НА ЧОВЕШКИ ОРГАНИ - СЪРЦА, БЪБРЕЦИ, ДРОБОВЕ... ОТ ЖИВИ СРЪБСКИ ХРИСТИЯНИ И Е ДОСТАВЯЛ ТЕЗИ ИЗТРЪГНАТИ ОТ ЖИВИ ХОРА ОРГАНИ НА ЕЛИТНИ КЛИНИКИ ЗА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ В САЩ И ИЗРАЕЛ... ...СТАВА ВЪПРОС ЗА СТОТИЦИ ИЗТРЪГНАТИ СЪРЦА, БЪБРЕЦИ, ДРОБОВЕ И СЪОТВЕТНО ЗА СТОТИЦИ МИЛИОНИ ЩАТСКИ ДОЛАРИ ПЕЧАЛБА ОТ ТРАНСПЛАНТИРАНЕТО ИМ НА БОГАТИ ПАЦИЕНТИ В САЩ И ИЗРАЕЛ... ...ПАК ТОЧНО В ТОЗИ ПЕРИОД В БЪЛГАРИЯ ПЕРИОДИЧНО ИЗЧЕЗВАТ ДЕСЕТКИ ДЕЦА..., ...А БЪЛГАРСКИТЕ МАФИОТСКИ ДЪРЖАВНИ ВЛАСТИ МЪЛЧАТ И СИ ТРАЯТ... И ТВЪРДЯТ, ЧЕ НИЩО НЕ ЗНАЯТ ПО ТОЗИ ВЪПРОС... ...И ЧЕ ТОВА НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА...
  • 5 Барчо

    11 16 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    Да бе, същата работа като с Мъдюру, кучи син, ама руски кучи син ! А чифутина Янукович, дет опразни украинската хазна, той пък къв кучи син е ?? Колко време мина и още се крие, а беше обещал че ще се върне и бла, бла...

    Коментиран от #6, #12

  • 6 Kcaniba

    16 3 Отговор

    До коментар #5 от "Барчо":

    А сегашните кучи синове, дето пропиват и грабят многострадалните украински народи, те чии кучи синове са!??
    А президента на непризнатата открадната от сърците косовска република, той мий кучи син е!???
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Факт

    12 2 Отговор
    Така ги трепат и в сащ
  • 9 Хасан

    30 1 Отговор
    Много си мислят че Истанбул е голям град,много хора,можеш да се скриеш ,да правиш квото си искаш...да ама не....има милиони камери и електроника..и бързо те откриват..турците отдавна го разплетоха но умело го задържат по световните новини

    Коментиран от #25

  • 10 Bella Ciao

    9 27 Отговор
    Турците на сайта, нека да се насладят на малката почивка с Χашоги. Скоро, безизходните проблеми като икономиката, S-400, Кюрдистан, гръцката икономическа зона, се връщат.

    Коментиран от #13, #20

  • 11 Пеньо

    10 17 Отговор
    Позната сцена! Политическото убийство на когото и да било е гнусно деяние. Но още по гнусно е за това да говори човек затрил стотици политически противници и пратил в затвора хиляди от тях и завладял тотално средствата за масова информация. Сцената е позната, защото платените кремълски тролове отново, като един се вдигат в защита на султана, авер на техният господар. Оркът от Мордор правилно се спотайва, защото съвсем наскоро бе разкрит да играе ролята на кръвожаден саудитец. Всички диктатори са еднакви!

    Коментиран от #15

  • 12 Пешо

    21 4 Отговор

    До коментар #5 от "Барчо":

    Статията е за убийството на журналист поръчка от тиранин, съюзник на краварите! Къде отиде в Усрайна - там агенти на ФАЩ избиваха със снайпери протестъри, но те не бяха журналисти и не беше в посолство. Единственото общо е, че ФАЩ са замесени и запада мълчи.
  • 13 Аналлизатор

    28 4 Отговор

    До коментар #10 от "Bella Ciao":

    Турция никога не е имала безизходни проблеми.В безизходица сме ние-българите.

    Коментиран от #16

  • 14 Американски шамар

    8 3 Отговор
    Вижте какво каза Кудрет Озершай, външен министър на окупирания Кипър: "Турция ще реагира на сондажа на ExxonMobil в участъка 10 на кипърската ИИЗ".

    Коментиран от #17

  • 15 Иван Гешев

    18 1 Отговор

    До коментар #11 от "Пеньо":

    В защита на султана на Саудитска Арабия си ти и няколкото джендари - соросоиди, които сте предали род и Родина и най-малко можете да говорите за морал. Какъв морал в жалки продажници?
  • 16 а ре бегай от тук

    7 13 Отговор

    До коментар #13 от "Аналлизатор":

    България е добре, вие имате хиляди проблеми, вътре с кюрдите и опозицията, с икономиката и с всичките ви съседи.

    Коментиран от #21

  • 17 Иво

    1 4 Отговор

    До коментар #14 от "Американски шамар":

    Ко речи, ко? Ко общо има? 😂

    Коментиран от #19

  • 18 среднощен

    10 0 Отговор
    "Мръсната" работа е "свършена"..!? Сега предстои "по-мръсната" - прехвърлянето на едни милиони от едни банкови сметки в други.., за да има и за "стабилизиране" на лирата и за С400 и С500..!? Мръсна политика..!!
  • 19 общото

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Иво":

    ко, че Турците викат глупощи?
  • 20 Хасан

    13 6 Отговор

    До коментар #10 от "Bella Ciao":

    Няма страшно ..Турция има велик народ ..има добри лидери и това ще превъзмогне..за елна силна Турция сме..за балансьор между Изтока и Запада ..

    Коментиран от #22

  • 21 Аналлизатор

    8 6 Отговор

    До коментар #16 от "а ре бегай от тук":

    България не е това,което виждаш от офиса и апартамента!А аз съм чист българин и нямам даже един турчин познат,но се стремя да бъда обективен.Ако имаш поетичен талант,насочи се натам.Политиката не е за тебе!

    Коментиран от #32

  • 22 xexexe

    3 7 Отговор

    До коментар #20 от "Хасан":

    вие сте малки и слаби, напоследък и жалки, не можете да налагате волята си, а само да се подчинявате на волята на другите

    Коментиран от #23, #24

  • 23 Хасан

    16 5 Отговор

    До коментар #22 от "xexexe":

    От 200 г светът се управлява от англосаксонци и евреи ...по добро място ли е за живеене?? Има хаос,насилие,световни войни,ограбване,колониализация,рекетиране,алчност....добре че беше руснака че малко ги озапти ..

    Коментиран от #35

  • 24 Хасан

    8 4 Отговор

    До коментар #22 от "xexexe":

    А ти просто не познаааш Турция а само четеш едни и същи медии които оплюват Ердоган ,заради това че са безсилни...видя ли как беше с опита за преврат?как градданите възстанаха срещу прозападните военни ..
  • 25 Хрис

    8 5 Отговор

    До коментар #9 от "Хасан":

    А бе Хасане, колко милиона са тези видео камери 1-2-3 милиона и ли повече? По твоите данни излиза, че на всеки дестина жители на този мегаполис се падат по 1-2 камери. Нещата тук опират до стрмежа на Ердоган да компроментира саудитите и да осъществи отколешния стремеж на Турция да застане начело на ислямкия свят. Но едно нещо изпускат - Израел, МОСАД още мълчи.

    Коментиран от #27, #30

  • 26 Защо са мъдриш

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен Язовец":

    Както винаги коментар НЕ НА МЯСТО
  • 27 Хасан

    11 1 Отговор

    До коментар #25 от "Хрис":

    Нямам понятие колко са камерите но ги има във всеки магазин,бутик,бензиносианция,всяко Атм..така че рядко нещо да убегне ....евреите също имат участие ...Принца го докараха на власт чрез вътрешен преврат с куп задачи...разчистиха му пътя към едноличната власт от други принцове и в замяна той купи оръжие за Сащ,обеща да спре влиянието на Иран в региона,финансира ПКК,финансира финансовия удар срещу турската лира...той или се самозабрави или му направиха номер
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 журнал

    2 7 Отговор
    режеп великия защитник на свободата на словото, с хиляди турски журналисти в затвора за това че са го обидили.... ще изкарва истината на яве.... По добре да обясни защо е го убит в това посолство на Саудитска арабия, а не в друго ....

    Коментиран от #31

  • 30 ivan4o

    5 1 Отговор

    До коментар #25 от "Хрис":

    Ве бастун СА никога не е била начело на ислямския свят, и никога няма да бъде!
  • 31 Еврогейски толераст

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "журнал":

    Добре ли си?Следиш ли политиката или се изхождаш от голяма нужда???
  • 32 Ердо

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "Аналлизатор":

    Аналлизаторчето това че нямаш нито един турчин познат да не те прави герой че го изтъкваш , то и аз до сега си нямах на представа , че съществуват такива анал лизатори ама ей на доживях да се убедя че ви има

    Коментиран от #36

  • 33 Иво Христов

    6 0 Отговор
    Джамал Хашоги е роден в Медина през 1958 г. Неговият дядо Мохамед Хашгоги, който е от турски произход, се жени за жена от Саудитска Арабия и е личен лекар на крал Абдулазис Ал Сауд, основател на кралство Саудитска Арабия. Хашоги е племенник на покойния официален търговец на оръжие на Саудитска Арабия Аднан Хашоги, известен със своята роля в скандала „Иран-Контра“. Хашоги е братовчед на Доди ал Файед, който загива с принцеса Даяна при катастрофа в Париж.

    Хашоги получава бакалавърска степен по бизнес администрация от Индианския държавен университет в САЩ през 1982 г.
  • 34 Иво Христов

    5 0 Отговор
    Хашоги е единственият саудитец извън кралското семейство, който знае за техни отношения с Ал Кайда в навечерието на терористичните атаки от 11 септември. Той се разграничава от бин Ладен след атаките. Хашоги критикува саудитската война срещу Йемен, пишейки: „Колкото по-дълго тази жестока война продължава в Йемен, толкова по-трайна ще бъде щетата“. През 2018 г. Хашоги създава нова политическа партия, наречена "Демокрация за арабския свят", представляваща политическа заплаха за принца Мохамед. Той пише в колона Post на 3 април 2018 г., че Саудитска Арабия "трябва да се върне в условията си преди 1979 г., когато правителството ограничи традициите на уахабийските жители, а жените днес трябва да имат същите права като мъжете. Турският проправителствен вестник "Дейли Сабах" съобщава на 18 октомври, че съседи на резиденцията на консула са забелязали необичайно барбекю парти, което според вестника би могло да бъде замаскиране на миризмата от изгарянето на разчленения труп: "Живеем тук в продължение на 12 години, но никога не съм виждал да правят барбекю. В онзи ден те имаха барбекю парти в градината."
  • 35 Бари

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Хасан":

    От 200 ??? От като свят светува , и ще е така докато дойде техния месия ! Който ще е САТАНА
  • 36 Аналлизатор

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "Ердо":

    Ако имаш да кажеш нещо конкретно кажи,ако не не-ми губи времето.Темата е политическа,а не за скучаещи отворковци-баш юнаци.
  • 37 Goggy

    1 0 Отговор
    И кво стана с момчето от Попово, което изчезна след като влезе, в американското посолство?
Новини по държави: