Last news in Fakti

23 Октомври, 2018 14:15 2 613 3

Виетнам има нов президент

  • виетнам-
  • президент-
  • нгуен фу чонг-
  • парламент

Изборът бе въпрос само на формална процедура

Виетнам има нов президент - 1
Снимка: БТА/ AP

Виетнамското Национално събрание, еднокамарният парламент на страната, избра днес генералния секретар на управляващата комунистическа партия Нгуен Фу Чонг за президент на страната, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Изборът бе до голяма степен въпрос само на формална процедура, тъй като партията единодушно бе издигнала кандидатурата му (на свой пленум в началото на октомври) и той бе единственият претендент за държавен глава, отбелязва Ройтерс. Чонг е архитектът на протичащата сега във Виетнам кампания за борба срещу корупцията, включително и във висшите държавни сфери. 74-годишният Чонг е първият виетнамски лидер, който съвместява двата най-високи поста в страната, след основателя на Социалистическа република Виетнам, легендарния революционер Хо Ши Мин. Полагайки клетва като президент днес, Чонг каза, че ще даде всичко от себе си, за да изпълни задачите, поставени му от партията, държавата и народа.

Новият президент е завършил филологическия факултет на Ханойския университет със специалност по руски език и литература, а после е защитил и дисертация по филология, станал е професор. Има научна степен доктор по политическите науки, получена по време на обучение в Академията за обществени науки при ЦК на КПСС (бившата съветска комунистическа партия) в Москва в периода 1981-1983 г., съобщава ТАСС. От 2011 г. е начело на Виетнамската комунистическа партия.

Длъжността на държавен глава се оваканти след скоропостижната кончина на 21 септември на президента Чан Дай Куанг, който трябваше да заема този пост от 2016 до 2021 г. След смъртта му временно изпълняващ длъжността президент стана вицепрезидентката Данг Тхи Нгок Тхин. Според експерт от Международния институт за стратегически проучвания, цитиран от Ройтерс, изборът на Чонг е временно решение и той само ще довърши мандата на своя покоен предшественик, изтичащ след 2,5 години. През това време не се очакват големи промени в политиката на страната, по-специално в отношенията с Китай и САЩ - двата основни търговски партньора на Виетнам.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо Хазарта

    1 0 Отговор
    Това говори ли ви нещо. През 1971г в България тогавашния министър-председател и генерален секретар на БКП Тодор Живков, напуска премиерския пост и поема новосформирания пост:Председател на Държавния съвет, еквивалент на поста президент. Това значи, че виетнамеца също като бай Тошо има абсолютната власт.
  • 2 Васко Багериста

    1 0 Отговор
    Доста е младичък. На 74 години. През 2021г когато изтича мандата на починалия му предшественик ще е на 77.
  • 3 Ivaylo Georgiev

    0 0 Отговор
    ako izqdete oshte edno kuche zaradi utrepaniq vi pinchar shte minete prez jantite na harli deividsan s predno salto