Last news in Fakti

25 Октомври, 2018 07:31 3 396 36

25 октомври 1922 г. Край на гражданската война в Съветска Русия

  • червена армия-
  • бели-
  • русия-
  • гражданска война
25 октомври 1922 г. Край на гражданската война в Съветска Русия - 1

В 4.00 ч. сутринта на 25 октомври 1922 г. Червената армия влизат във Владивосток. Корабите с остатъците от японските и белогвардейски войски два часа преди това са напуснали града.

След абдикацията на цар Николай II през февруари 1917 г. и последвалата победа на болшевиките през октомври същата година, Русия е разкъсана от кръвопролитен конфликт.

През февруари 1922 г. частите на Червената армия преминават в настъпление в Далечния изток на Русия. Те отхвърлят предните части на противника и на 10 февруари предприемат щурм на Волочаевската позиция. Три денонощия при температури от минус 35-градуса и дълбока снежна покривка червеноармейците непрекъснато атакуват противника. Накрая отбраната му е сломена. На 14 февруари Червената армия заема Хабаровск. Белогвардейците отстъпват зад неутралната зона под прикритието на японски войски. През септември 1922 г. белите отново се опитват да преминат в настъпление, но са разгромени.

На 24 октомври японското командване е принудено да сключи споразумение с Червената армия на своите войски от Далечния Изток.

Ден по-късно пада и Владивосток.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Ганю

    37 27 Отговор
    Събития тъжни, довели до мизерия и робство над половин европа и половин свят като цяло ...

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Сдс

    32 23 Отговор
    И идват на власт терористи и убийци..... Хитлер е бил цвете пред тия изроди сатанински

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ттттттттттт

    19 12 Отговор

    До коментар #2 от "Сдс":

    Чии го дирят японците в гражданската война на Русия...? Пък сега ревът за Курилските острови...

    Коментиран от #10

  • 6 Ристе

    15 10 Отговор
    Цялата им революция е финансирана от Германия и сега вече 75 години са сърбат попарата, а половин сват са роби на неондерталзите.

    Коментиран от #9

  • 7 Спаск

    12 10 Отговор
    Днес дори и в самата Русия залитат по-възвеличаването на белогвардейците. Много велики са били, ама са изяли боя и са се изнесли като плъхове.
  • 8 Бай хой

    28 20 Отговор
    Красная армия марш, марш вперед.
    По късно това води до най голямото развитие и разцвет на България. Население над девет милиона. Икономика в трийсетицата на света. Училище, лекари, здравна служба безплатни и във всяко селце. Най мощната и модерна армия в региона. Спорт на световно ниво. Модерни технологии, производство на компютри и периферия, индустеия. Беше.

    Коментиран от #11

  • 9 Мизирабъл

    11 7 Отговор

    До коментар #6 от "Ристе":

    Финансирана е от мозъка ти !
  • 10 Дирят на майка ти путката.

    8 4 Отговор

    До коментар #5 от "Ттттттттттт":

    Да я опънат. Нерде Япония, нерде масква. Какаво правят варварите там?
  • 11 Само питам

    13 24 Отговор

    До коментар #8 от "Бай хой":

    ====== По късно това води до най голямото развитие и разцвет на България. Население над девет милиона=======

    Колко щяха да останат тук ако границите бяха отворени бе, кавал? Май само ти и бай Тошо.

    Коментиран от #14, #20

  • 12 асът на асовете

    16 9 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Три денонощия при температури от минус 35-градуса и дълбока снежна покривка червеноармейците непрекъснато атакуват противника.......Пък тия смешни и жалки натовски джендъря дето изпадат в депресия когато не успеят да си изпилят добре ноктите тръгнали да се репчат на руснаците.......

    Коментиран от #13

  • 13 Само питам

    9 10 Отговор

    До коментар #12 от "асът на асовете":

    Ти наистина ли вярваш в това, което пишеш или си квичиш колкото да не заспиш?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Само питам

    6 11 Отговор

    До коментар #14 от "Бай хой":

    Ти като партиен секретар ли си работил , дядка? Само сърпове и чукове са ти в главата! Ако ти си работил тогава за 600 лева масовите заплати са били по 150!. Висшиста е започвал с 150 лева, а инженер с 10 годишен стаж е докарвал до 240 бруто.

    Коментиран от #17, #21, #23

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хер Отто Флик

    5 4 Отговор

    До коментар #15 от "Само питам":

    Те повечето червенушки тук са или деца, или внуци на комсомолски и партийни "величия" , живеели са охолно, пазарували са в правителствени магазини, лекували са се в правителствена болница и им е било добре!

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Бай хой

    12 4 Отговор

    До коментар #17 от "Хер Отто Флик":

    А сейчас какви са цените в парламентарните барчета. Кой се лекува в правителствена болница и колко доплаща? А тогда всите болници бяха безплатни. Всеки дори и комсомолците имаха право на безплатно лечение. Децата и работещите разбирай всички ходеха на морв и планина на символични цени. Дори и комсомолците. А сейчас само комсомолците от младежката организация на герП. И прославят локо софия чак по японско. Поняли ?
  • 19 Бай хой

    12 4 Отговор

    До коментар #17 от "Хер Отто Флик":

    Боко тиквата син на полковник от мвр, самият той член на бкп. Лилипигипавлова внучка на знаете кого. Валериан кретесимеонов, близък родственик на председателя на държавния съвет на НРБ и той кандидат член на бкп. Цеца бивш партиен секрвтар. Плевню млад комунист член на дкмс и бкп. Цв. Цв син на служител на нсо и възпитаник на училище за умствено изостанали.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Родоотстъпници

    12 3 Отговор

    До коментар #15 от "Само питам":

    като тебе са само в тежест и на род и на Родина. А днес защо бягат презглава сънародниците ни от Родината? Защото национални предатели унищожиха икономиката в полза на чужди интереси. България загива.

    Коментиран от #24

  • 22 Дядо Грую

    8 3 Отговор
    Слава на Русия! Долу хамериканските прасета
  • 23 Мммм

    6 5 Отговор

    До коментар #15 от "Само питам":

    Точно с такива заплати хората тогава успяха да си купят собствени жилища, коли и вили. Хляб от 0.18 ст. до 0.50 ст.,мляко 0.06 до 0.12ст.1,кашкавал 4.20 лв., кебапче 0.26 ст. ,ток зимен период 8.00 до 10 лв., вода около 1.00лв. и т.н. Тоест с една заплата успяваш да си задоволиш нуждите и да заделиш на влог. С пенсиите също възрастните успяваха да си погасят сметките и да имат за храна,та дори да остане да дадат на внуците,а сега всички го виждаме,а такива като вас го изкривяват и казват много е добре. Та вие тогава сте слепци и глухонеми т.е. инвалиди.
  • 24 Само питам

    6 8 Отговор

    До коментар #21 от "Родоотстъпници":

    Знаеш ли колко е смешно комунисти русофили като теб, които са най-големите българофоби и национални предатели да говорят за родоотстъпници? Погледни си кривата и злобна физиономия в огледалото за да видиш истински родоотстъпник!
  • 25 Само питам

    5 9 Отговор

    До коментар #20 от "Мммм":

    Основната маса напусна до 1997 година, когато управляваха рускочервените кхмери , бе кавал! И досега ни управляват мимикрирали комунисти и русолизци. затова е такова дереджето.

    Коментиран от #27

  • 26 една държава с няколко думи

    3 3 Отговор
    Преврати, войни, диктатури, "революции" - Русия.....
  • 27 Бай хой

    7 2 Отговор

    До коментар #25 от "Само питам":

    Нещо доводи ли ти липсват че коментара ти е изпълнен предимно с определения, епитети и нпо лозунги? Изпразнени от съдъежание. И то едни и същи. Като надраскана грамофонна плоча си.

    Коментиран от #28

  • 28 Само питам

    2 7 Отговор

    До коментар #27 от "Бай хой":

    Много често се налага да слезеш на нивото на субекта за да те разбере. А ти така и не ми отговори на въпроса? Ето го:Публикувано във факти.бг: като партиен секретар ли си работил , дядка? Само сърпове и чукове са ти в главата! Ако ти си работил тогава за 600 лева масовите заплати са били по 150!.

    Коментиран от #29, #30

  • 29 Бай хой

    6 3 Отговор

    До коментар #28 от "Само питам":

    Шти отговоря ра. Нито съм работул като партиен секретар нито съм бил. Понял? И штото казвам голямата истина че България въеви на зле и сега е по зле от првди не значи че това ми харесва и още по малко искам да се въене миналото. Но истината си е истина. А ти лично и откровено защитаваш бивши комунисти като тиквата, като цачевата, като павловата, като ивко минджев, като плювналиев.
    А тогава бензина ми беше 80ст. Хляба 26ст. Вафлата 5ст. Лимонадата 5ст. Билет градски транспорт 5ст. Електеоенергията 2ст. За киловат. Всички болници и лечебни заведения безплатни за абсолютно всички граждани на НРБ. Сега това изглежда като фантастика от бъдещето.

    Коментиран от #32

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 МиГ 23

    6 2 Отговор

    До коментар #29 от "Бай хой":

    Лимонадата беше 9ст. а билета за транспорт 6ст. Но не това е най-важното. Имаше мн. голямо развитие на науката и техниката, за някой по-млади колкото и да изглежда не реално. Произвеждахме микропроцесори наравно с Интел, Моторола и АМД, ПЕРИФЕРНИ УСТРОЙСТВА И ТВЪРДИ ДИСКОВЕ, вярно за времето си бяха с малки параметри, но тогава така беше - дос 3.1. 8 бита и 16 бита компютри. 32 бита е имало само в лабораториите на САЩ. На 26 място по икономическио развитие, пред ЮЖНА КОРЕЯ! нА 5 МЯСТО В СВЕТА ПО ПРОИЗВОДСТВО НА КОСМИЧЕСКА ХРАНА и др. техника за космически изследвания / някои ги има в ав. музей на авибаза Крумово/, ит.н. Вижте сега разликата......

    Коментиран от #35

  • 33 стоян

    5 1 Отговор
    Дърти комуняги като било толкова хубаво през социализъма на Т Живков защо го разтурихте =защото фалирахте комун държава
  • 34 Евроглас

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "Бай хой":

    Абе ти майтапиш ли се??? Живял ли си по това време??? Аз съм живял и знам какъв ужас беше. Няма излизане, стрелят по границата ,защото искаш да видиш другите ,нормалните хора как живеят!! Май си забравил какво са казвали Георги Димитров, Сталин, Тодор Живков - диктатура на пролетариата !!! Щом има ДИКТАТУРА нищо хубаво не се очаква.Ако на теб и останалите русофили ви е мило по старите времена, ай къде е Русия. Там нищо не се е променило,диктатурата си я има и чака такива като вас!!!
  • 35 Евроглас

    3 2 Отговор

    До коментар #32 от "МиГ 23":

    И като сме били върха на сладоледа,защо Тодор Живков фалира държавата през 1989,а??? Били сме на системи от 20 години. Три пъти обират пенсионния фонд,за това сега нашите родители нямат пенсии.
  • 36 Бари

    2 1 Отговор
    Какво е общото между руската , френската и английската революция - освен че избиват кралските и царското семейства на трите държави ?! THE ANSWER : и трите революции са финансирани от едни и същи хора .
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания