Last news in Fakti

23 Октомври, 2018 19:40 1 327 8

ЕК отхвърли проектобюджета на Италия

  • бюджет-
  • италия-
  • ес-
  • ек-
  • комисия-
  • домбровскис

Бюджетните планове нарушавали правилата на ЕС

ЕК отхвърли проектобюджета на Италия - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия отхвърли проектобюджета на Италия за 2019 година, тъй като бюджетните планове нарушават правилата на ЕС. Комисията поиска от властите в Рим да представят нова бюджетна рамка през следващите три седмици, като по този начин европейските управляващи в Брюксел упражниха за първи път своите правомощия, които получиха през 2013 година по време на суверенната дългова криза в еврозоната, предаде БНР.

"Днес за първи път Комисията е задължена да поиска от държава от еврозоната да преразгледа своя проектобюджетен план", заяви на пресконференция вицепрезидентът на еврозоната Валдис Домбровскис, цитиран от Ройтерс. "Ние не виждаме друга алтернатива, освен да поискаме от италианското правителство да направи това. Ние приехме становище, даващо на Италия не повече от три седмици, за да предостави ревизиран проектобюджетен план за 2019 година", допълни Домбровскис.

Трябва да се има предвид, че в понеделник Италия изпрати писмо до ЕК, в което призна, че проектобюджетът е в нарушение на правилата на ЕС, но въпреки това правителството настоя, че ще продължава да се придържа към параметрите, заложени в него. "За съжаление получените вчера разяснения не са достатъчно убедителни, за да променят нашите по-ранни заключения и по-специално неспазването на препоръката, адресирана до Италия от европейските финансови министри на 13-и юли", посочи Домбровскис.

"Италианското правителство открито и съзнателно се противопоставя на поетите ангажименти", подчерта вицепрезидентът на еврозоната. Той отбеляза, че Европейският съюз се основава на доверие и на едни и същи правила, валидни за всички. "Ако доверието се разруши, ще пострадат всички в Съюза".

Валдис Домбровскис посочи, че ЕК може да преразгледа своето решение от месец май да не предприеме дисциплинирани действия спрямо Италия. "Италианците не могат да излекуват дълговия проблем с натрупването на повече дълг. Опитът показва, че по-висок фискален дефицит и държавен дълг не водят до траен растеж, правейки една икономика по-уязвима". "Разполагаме с три седмици за интензивен диалог с Италия, като сега топката е в ръцете на управляващите в Рим", посочи европейският комисар. Днешното решение не е изненадващо, след като в последно време Комисията критикува остро безпрецедентното нарушаване на фискалните правила на ЕС по отношение на бюджетния план на Италия за 2019 година, в който е заложено увеличение на дефицита до 2,4% от брутния вътрешен продукт през следващата година от 1,8% през 2018 година.

Притесненията на ЕК са свързани с факта, че държавният дълг на Италия в размер на 2,3 трлн. евро е един от най-големите не само в рамките на еврозоната, но и в света, правейки страната силно уязвима и потенциален източник на заразен ефект върху другите държави от региона на единната валута. В процентно отношение италианският дълг е вторият най-висок в еврозоната (131,2% от БВП в края на 2017 година), изпреварен единствено от държавния дълг на Гърция (в размер на 176,1% от БВП). Ако италианските власти не променят параметрите на проектобюджета през следващите три седмици, ЕК е готова да започне дисциплинарен процес срещу страната, назован "процедура при прекомерен дефицит", който е основан на липсата на напредък при намаляването на дълга – един от важните ангажименти, съгласно правилата в ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    16 3 Отговор
    Това суверенна държава ли е или не . Нали всички уж са равноправни ? А нямат право да си гласуват собствения бюджет ! То за това ли тук ни държат на заплата 250 евра и 130 евра пенсия ?!!!

    Коментиран от #2, #3

  • 2 456

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Така излиза.
  • 3 Диди

    4 6 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Италия е почти на фалит,сегашните ,,умни политици ,,искат да правят дългове.Е как да стане като държавата е затънала в дългове и рейтингът и е свален.Според теб да правят дългове,а после кой ще спасява държавата? До три седмици трябва да предложат друг проект обадете, но мисля че няма да направят големи промени.ЕС е прав с със своето решение,не може всеки да харчи на произвол и да води държавата до фалит,а после останалите държави от ЕС да им плащат дълговете.

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Диди

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "Диди":

    Корекция.....друг проектобюджет.
  • 5 Borislav Popov

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "Диди":

    А краварите като са затънали хептен - чак до ушите - как го приемат техния ?!!

    Коментиран от #6

  • 6 Диди

    2 8 Отговор

    До коментар #5 от "Borislav Popov":

    Имаш в предвид Америка? Откога Америка е в ЕС ?

    Коментиран от #7

  • 7 Borislav Popov

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "Диди":

    Каква е разликата по между им ?Ако се играе по правилата - обора отдавна трябваше да обяви фалит. Техните политици стана колко пъти плашат с това и накрая в последния момент вдигат тавана на бюджета !

    Коментиран от #8

  • 8 Диди

    2 8 Отговор

    До коментар #7 от "Borislav Popov":

    Не може да се сравнява икономиката на Италия с тази на Америка.....
Новини по държави: