Last news in Fakti

25 Октомври, 2018 15:49 1 720 18

Олег Сенцов получи наградата "Сахаров"

  • олег сенцов-
  • награда-
  • сахаров

Режисьорът получи наградата на ЕП

Украинският режисьор Олег Сенцов бе удостоен с наградата „Сахаров“ от Европейския парламент, съобщи радио „Свободна Европа“.

В момента режисьорът се намира в руски затвор. Той беше арестуван, заради публично противопоставяне на анексирането на Крим.

От ЕП официално обявиха избора си за носител на награда „Сахаров“. Победителят се определя от комисията по външни работи и развитие в ЕП.

Кандидати за отличието бяха още мароканският активист Насер Зафзафи и 11 неправителствени организации, спасяващи имигранти в Средиземно море.

Режисьорът е осъден на 20 години затвор за тероризъм. Сенцов обяви, че в затвора са го принудили да прекрати гладната си стачка, която продължи 145 дни.

Според западни медии присъдата срещу него е политическа. Наградата „Сарахов“ е основана през 1988 г. и отличава личности или правозащитни групи, които се борят за защита на човешките права и основни свободи.

Официално тя ще бъде връчена на 12 декември.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русенец

    13 5 Отговор
    Достатъчно е да си Укранинец за да получиш всяка Европейска награда !

    Коментиран от #18

  • 2 среднощен

    4 10 Отговор
    Отстояването на политически и граждански свободи изисква от човека морална сила и обеденост в истинността на каузата..!? Непревръщането на тази борба на личността в инструмент за постигане на нечии политически и икономически интереси изисква и жертва..!!

    Коментиран от #7

  • 3 Балконский

    13 3 Отговор
    Режисьор?? Какъв филм е създал?
  • 4 Реално

    14 3 Отговор
    Тоя украински" режисьор" го хванаха в апартамента му с две спортни чанти наблъскани с експлозиви и карта на московското метро-предаде го друг украинец. И сега Европа му връчва награда-безумци са...Значи ако си терорист ще получиш награда-затова ли европейците толкова чалмати главорези приемат?

    Коментиран от #13

  • 5 позор

    9 2 Отговор
    Браво вече награждават и терористи с измислени награди......
  • 6 Възмутен

    7 2 Отговор
    Ммдддааа...........за тероризъм да раздаваш "награди"!!!! Мили Боже.....в какво котило сме се напъхали????? Айде, краварите сами си създават терористичните групи и сами си ги охраняват и пазят, ама еуропейчетата, да ги награждават!!!!! Немам думи!!!!!
  • 7 Бай хой

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "среднощен":

    Лично този знаеш ли какво пожертва? Най голямата му публична проява бе да си закове та6аците с пирони към паветата пред Кремъл. Явно такива ви са идолите. Сбъркана работа. Сбъркани ценности.

    Коментиран от #10, #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Румяна Костова

    5 2 Отговор
    Дано наградата да не и за ,,гениалния "му филм,,Гамер"Препоръчвам на русофобите да го погледат на you tube,мисля ,че го има и с английски субтитри за незнаещите руски.Незная дали нормален човек ще издържи повече от 5 минути.Неговата режисура е издевателство над зрителите.Аз го гледах ,обаче само паралелно с шеговити закачки от украинските блогери Анатолий Шарий и Александр Семченко.Така се издържа.
  • 10 среднощен

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Бай хой":

    Не си ме разбрал..! Не могат на сила да те накарат да се храниш...!? Сега разбра ли..!? Той е е една пионка в ръцете на западното лицемерие..!?
  • 11 Румяна Костова

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "Бай хой":

    Извинете,но го бъркате с Павленски.И той си приковаваше мъжките артрибути в Петербург по площадите.И си зашиваше устата.Сега господина се намира в лудницата на затвор във Франция.Там го приеха като специален арт боец за демокрация.Но още с пристигането си на френска земя,Павленски подпали входа на една банка.Не оцениха арт изкуството му и сега го лекуват в лудницата ,забравен и от руските и от световните либерали.
  • 12 Румяна Костова

    4 1 Отговор
    Дали да очакваме подобна награда и за възкръсналия Бабченко?А защо не и за бандеровците ,които запалиха живи 45 човека в Одеса?Кандидати за тази награда са били
    още и НПО-тата,помагащи на африканците да се доберат до Европа!За всеки спасен,дядо Сорос отпуска привлекателна сума.Не ,че трябва да ги оставят да се дават,но е време да започват да ги връщат там,откъдето са дошли.Така като се повозят пет ,шест пъти към Европа и обратно, или ще ги хване морска болест,или ще им омръзне .А и плуването в посоката към Европа не е безплатно .
  • 13 Бесен Язовец

    0 6 Отговор

    До коментар #4 от "Реално":

    Хванали го грънци, каскет лъжлив ! То в новината си пише черно на бяло : В момента режисьорът се намира в руски затвор. Той беше арестуван, заради публично противопоставяне на анексирането на Крим.) Но наглия рублофил, продължава като някой папагал да повтаря една и съща лъжа във всяка една новина за Сенцов ! Първо се поинтересувай каквр означава таз награда "Сахаров" и кои световно известни личности са били награждавани с нея ! Организаторите никога не биха наградили Олег Сенцов с тази престижна нааграда, ако той беше замесен в тези простотии, за които ти си написъл тук, руско подлого !

    Коментиран от #15

  • 14 Румяна Костова

    3 1 Отговор
    Публично против руски Крим се изказват и някои активисти от бандите на кримските татари.Но тях никой не ги пипа и не ги вкарват в затвора за 20 години. В случая със Семов е било повече от орални изявления.В Крим украйниците не са длъжни да приемат руско гражданство.На полуострова има три държавни езика,руски, украински и кримско татарски.Детето си от детската градина до висшето му образование може да запишат съответно в руско,украинското или кримско татарско училище или университет.Интересно с какво им се застрашават правата на украинците?С руските пенсии,които са по-високи от украинските?
  • 15 Да уж

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Бесен Язовец":

    В "новините пише"...наивници, немислещи и необразовани хора, заради които се пишат и се преподават подобни " новини", чиято цел, да скриеш истината.

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 соросоидни кърлежи

    0 0 Отговор
    Ден на траур за сорос и нпо гризачи и лизачи.Нито една от 11 неправителствени организации, спасяващи/ унищожаващи Европа/ имигранти в Средиземно море не получи награда. Дори и най големи идиоти в Европа видяха що за стока тези сорос и неговите хиени.Но те няма да спрат,докато не унищожат Европа.
  • 18 ЕХА

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Русенец":

    България трябва да получи някаква награда, затова че за 30години успя да затрие всичко най доброто, което имаше. Не ни трябва война за да заличим държавата.Намали нивото на образованието,здравеопазването и гледай как децата събират куфари и бягат в чужбина.Така прогонихме 3млн.млади българи,това се казва демокрация,било нормално хора да гладуват и да стоят на студ.Пенсия не стига и за погребение.