Last news in Fakti

25 Октомври, 2018 20:02 8 224 21

Гърция ще пише историята на Македония

  • гърция-
  • споразумение-
  • македония

Георги Иванов недоволства срещу споразумението за смяната на името на страната

Президентът на Македония Георге Иванов отправи критики към споразумението на страната с Гърция и влиянието, което то ще окаже върху македонската наука, съобщи Алсат – М.

Според него споразумението ще доведе до политически коректна история, съставена по желанията на Гърция. Той подчерта, че гръцката държава ще има влияние върху македонското образование.

„С този договор академичната дейност на нашите учени ще бъде контролирана от бюрократи и дипломати, които ревностно ще цензурират нашите учебници. Авторите на този договор не познават балканската история и загърбват основни ценности. Те отричат правото за самоопределяне. Тоест отхвърлят идеята дадена нация сама да се определи, без някой да се меси в делата й“, заяви Иванов.

Споразумението предвижда съставянето на съвместни исторически и археологически комисии, които заедно да тълкуват историческото наследство на Македония.

Според споразумението страната трябва да смени името си на Северна Македония, като така ще може да стане член на НАТО и ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хитър Петър

    45 1 Отговор
    Как цяла нация ще се самоопределя, самоопределят се отделните хора дали принадлежат към определена нация. Така може утре да решат че са от Лунната и да искат всички да им плащат за това че нощем им свети.

    Коментиран от #21

  • 2 ШОП

    33 3 Отговор
    Говореше се същото за тези така нар. Комисии създадени от бг и мк историци за изглаждане на споровете в историята преди да се подпише договора за добросъседство между бг и мк. КЪДЕ СА ТЕЗИ КОМИСИИ СЕГА?? Бойко защити си държавата защото може да изчезне заради този договор!!! Моментално требва бг да се оттеглим от договора и радикално да се промени включавайки клаузи за промяна на историята и учебното съдържание в мк.

    Коментиран от #5

  • 3 Иванов

    33 1 Отговор
    Тези утре ще се определят като американски индианци и ще поискат от САЩ пълна издръжка.
  • 4 СаламАлеко

    25 1 Отговор
    Гърците скърбят че българите са изселили македонците от родните им места, и са ги заселили с верни на царя люде! България скърби че верните и люде за 100 години забравиха че са българи и започнаха да се правят на макета от български произход! А сега да ви напишат тези дето скърбят, истинската ви история, че елате в Европа, а тя ще ви научи да работите и да отглеждате индианци михлюзи! Хем да ви дойде акъла в главите!
  • 5 Пешо

    18 3 Отговор

    До коментар #2 от "ШОП":

    Бъркаш Бойко с Орбан. Ама те са противоположности. Орбан по всякакъв начин защитава интересите на Унгария, че прокуди и гадните соросоиди, докато у нас Боко се скъса да ни продава интересите, както и толерира плевелите соросоиди.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Realist

    5 8 Отговор
    Какво толкова ги дъвчим тия македонци! Че всеки народ сам правото има да се самоопредели! Какво да кажат в Скандинавия? До съвсем скоро Дания, Норвегия и Швеция бяха една държава с едно кралство! Ами бивша кралска и по късно комунистическа Югославия не е ли същото, сърби,хървати,босненци,черногорци? Общ народ с различни имена. Ако някой си мисли че говорят един език не е вярно, имат си съответните наречия които ги различава. Айде пийте една ракия и си поплачете

    Коментиран от #15, #16

  • 9 Анонимен

    8 0 Отговор
    Тук въпроса е защо нашите мълчаха като детеродни органи ( както казваше Божидар )
    Аз като гледам картата Македония не е на север. Що наще не скочиха и да я кръстят ИЗточна Македония.
    Ами това е ясно заявяване на претенции от страна на Гърция.
    Защо не Вардарска Македония или Илинденска Македония
    На Илинденска Македония Гърция рева като млада булка за такова ( България можела да има претенции)
    Що не я кръстиха Нова Македония, така никой няма право да каже гък
  • 10 Све

    19 0 Отговор
    И нашата история пишат всяка година различни чужди организации … ... Имаше и вариант, че Левски искал да прави турска свята република….и че батакчани били секта и се самоизбили в черквата, а турците не могли да влезат да им помогнат щото са мюсулмани. Демонократична България

    Коментиран от #13

  • 11 Хистерик

    8 1 Отговор
    1.Бойко щастливо потрива ръчички, защото всички македонци с български паспорти ще трябва да ги сменят и % отива в джобчето му!
    2.Всяко чудо на Балканите е за 3 дни - после пак ще ги сменят с Европейски стандарт и пак % отива в джобчето!
    3.Гърция ще се види в чудо и ще се наложи да иска помощ от България, САЩ, Турция и Израел, за да съчинят такава История, която да не доведе до гражданска война.
    4.Сащ ще кажат онова, което им каже Израел, междувременно ще наложат санкции на Русия, защото е прецакала Османската империя и е подкрепяла бивша Югославия.
    5.България ще признае МАКЕДОНСКА КРЪВНА ГРУПА в опит да се подмаже на САЩ...
  • 12 Румяна Костова

    3 0 Отговор
    Те Западните демократи от Украйна направиха кукла на конци,а президента на Македония иска шепа измислена държава с население по-малко от Киев ,сама да се определи.И този път Бойко изпусна влака да реабилитира част от нашата история.Той и Захариева най-много натискаха за приобщаването на Македония към ЕС и НАТО,а нашите историци и археолози няма да имат право дума да кажат относно спорни исторически гледни точки между нас и македонците.
  • 13 Румяна Костова

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Све":

    Това са едни и същи НПО-та ,с прекалено големи пълномощия.Ако не им дадем отпор ,може внуците ни да разказват на техните внуци,как в България не е имало турско робство,а само присъствие и ,че Левски се е борил за прогресивни турски идеи.
  • 14 Коко

    2 1 Отговор
    Скопие със столица Скопие. Нова държава ново име нов ред!
  • 15 Георги

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Realist":

    Пишеш глупости
  • 16 Петър

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Realist":

    Явно не си запознат с лингвистиката в бивша Югославия,в тази държана имаше по конституция три езика-сърбохърватски,словенски и македонски!
  • 17 Гоце Делчев

    8 0 Отговор
    Признайте си, че сте българи и да ви олекне .
  • 18 Ганьо style

    4 1 Отговор
    По добре САЩ да им я напише,да им измислят няколко героя като, Македонмен или Капитан Македония и тем подобни, тъкмо няма да ни крадът царете и революционерите.
  • 19 Българин

    2 2 Отговор
    Македонската руска подлога прави всичко възможно страната му да остане в орбитата на руската кочина. дано не успее и братятата македонци да се освободят от руско и сръбско влияние.
  • 20 Realist

    0 0 Отговор
    Ама ти май не четеш редовете! Точно и ясно съм написал държавите с общ език. Ти от кое не разбра? Че Македония и Словения какво общо имат със сръбския ми кажи? Или само си драскане.....
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: