3 376 7

Опасно затопляне на Покрива на света

Температурите в района на Цинхай-Тибетското плато се повишават три пъти по-бързо от световните 

Опасно затопляне на Покрива на света
Снимка: Shutterstock
Анатоли Стайков

Температурите в североизточната част на обширния китайски район Цинхай-Тибетско плато, често наричан Покрива на света, са се повишили повече от три пъти по-бързо от средното за света, предаде Reuters.

От платото, простиращо се на 1000 км от север на юг и над 2000 км в посока изток-запад, извират много от най-дългите реки в света, включително китайската Яндзъ. То е дом на крехка екосистема, която е силно чувствителна към глобалното затопляне.

Средната температура в района Цинхай на платото се е увеличила с 0,43 градуса по Целзий на десетилетие спрямо средното световно равнище от 0,12 градуса по Целзий, съобщи китайската агенция Синхуа, позовавайки се на данни от провинция Цинхай.

Статистиката сочи, че между 1961 г. и 2017 г. районът е станал и по-влажен. Средното годишно количество валежи се е повишило с 8,0 мм на десетилетие.

При сегашния темп на затопляне световните температури вероятно ще се покачат с 1,5 градуса по Целзий между 2030 и 2052 година след повишението с 1 градус над нивата от прединдуструалната епоха, отбелязано от средата на 19 век, съобщи по-рано този месец ООН.

Според доклада на организацията обществото трябва да направи безпрецедентни промени в начина, по който потребява енергия, пътува и строи.

Глетчерите по цялото Цинхай-Тибетско плато и съседните му райони са се свили с 15 процента през последния половин век, съобщиха държавни медии миналия месец.

Топенето на глетчерите в резултат от по-високите температури е довело до увеличаване на езерата и засилен приток на води в реките, които водят началото си от областта.

Езерото Цинхай, което е най-голямото в Китай, се е увеличило до 4400 кв километра. Това е най-голямата му площ от близо две десетилетия.

Китай

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 13:24  28.10.18
  Поредните лъжливи демагогии! Няма как да се определи със сигурност дали сегашните температури са с 0,12 градуса по-високи от преди индустриалната ера, защото това са грешки в рамките на статистическата грешка, още повече, че сега измерванията се извършват със спътници, а преди 120 години не е имало даже ракети. Тази агенция към ООН е на хранилката от въглеродните квоти и постоянно лъжат за Глобалното затопляне, за да могат да усвояват повече пари.

  Коментиран от #2, #4

 • ааааааааааа
  Отговор
  2 14:04  28.10.18

  До коментар #1 от "Гост":

  Голям разбирач си.Дано си по-млад ,та да видиш след 40 год кво ще стане. Ще ядете камъни и наводненията ще бъде ежедневие.

  Коментиран от #3

 • Гост
  Отговор
  3 14:44  28.10.18

  До коментар #2 от "ааааааааааа":

  Не думай. Я да видим ти какъв разбирач си, освен че типично за невежа вярваш в апокалиптични сценарии. Само, че светът не започва и не свършва с теб и много преди теб е имало и затопляния и застудявания, без да има хора и и индустриална ера. Фактите са си факти и не се влияят от такива празнодумства като ядене на камъни и наводнения. Това, че въглеродния двуокис в атмосферата е "чудовищните" 0,039% е факт, който няма как да се скрие. Факт е също, че през периода Карбон нивата на въглероден двуокис са били 3 пъти по-високи от сега, а температурата е била същата. Та ти ти плямпай за края на света, докато най-големия проблем на планетата са безконтролното раждане на неуки негри и обезлесяването!
 • Стомаха
  Отговор
  4 19:31  28.10.18

  До коментар #1 от "Гост":

  ЧОВЕЧЕ, ВСЕКИ ДЕН СЕ ИЗГАРЯТ 1 МИЛИОН БАРЕЛА ПЕТРОЛ + 10 ПЪТИ ПОВЕЧЕ КИСЛОРОД НЕОБХОДИМ ЗА ГОРЕНЕТО, ОПИТАЙ СЕ ДА СИ ПРЕДСТАВИШ

  Коментиран от #6

 • Стомаха
  Отговор
  5 19:33  28.10.18
  ТОВА НЕ Е ЕДИН ВУЛКАН ВЕДНЪЖ ДА 2-3 ГОДИНИ, ТОВА Е ВСЕКИ ДЕН
 • Гост
  Отговор
  6 20:07  28.10.18

  До коментар #4 от "Стомаха":

  И какво като се изгарят? Да си чувал за фотосинтеза? Факт е, че съдържанието на СО2 не се увеличава, а съдържанието на О2 не намаля! Пък ти си мисли каквото искаш!
 • ТОЧКАТА
  Отговор
  7 18:50  29.10.18
  Планетата е преживяла няколко големи измирания на господстващите в периода животински видове...Ще преживее и нас....И в подкрепа на Госта ще спомена че ВСИЧКО ЗАВИСИ ОТ ВСИЧКО.Не един отделен компонент да се преекспонира..и обявява за ВИНОВНИК..Кой ще каже дали спонтанните пожари са полезни или вредни.Но НИЕ се месим и ги гасим ,защото ИМАМЕ ВЪЗМОЖНОСТИ И МНЕНИЕ ...ДАЛИ СМЕ ПРАВИ въобще не се коментира!Истина е ,че ЧОВЕКЪТ е единственият животински вид постигнал ТОТАЛНО ПРЕВЪЗХОДСТВО НАД ОСТАНАЛИТЕ ВИДОВЕ..Даже и с възможности да ВЛИЯЕ ВЪРХУ ПЛАНЕТАТА.....Но кой ще докаже ,че това НЕ Е ЦЕЛ ...на твореца?

Напиши коментар:


Публикувай