950 3

Замърсеният въздух е най-голямата заплаха за Европа

Хиляди умират заради замърсения въздух

Замърсеният въздух е най-голямата заплаха за Европа
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

Европейските държави трябва да положат още по-големи усилия за подобряване на качеството на въздуха заради пораженията, които нанася замърсеният въздух на човешкото здраве и околната среда.

Това се казва в проучване Европейската агенция по околната среда, предаде ДПА. Замърсяването на въздуха е главна причина за преждевременна смърт в 41 европейски държави, обхванати в проучването, включително в 28-те страни от Европейския съюз.

Около 422 000 случая на преждевременна смърт през 2015 година са свързани със замърсяването с твърди частици на въздуха в тези 41 държави. За да се подобри здравето на европейците, трябва да се подобри качеството на въздуха в големите градове, са сигурни експертите.

Транспортът, земеделието, производството на енергия, индустрията и домакинствата са основни източници на замърсяване на въздуха. Мръсният въздух нанася вреди на екосистемите, почвата, горите, езерата и реките и намалява реколтите, припомня Европейската агенция по околната среда.


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Европеец
  Отговор
  1 06:42  30.10.18
  Примивката почна - втора статия за едно денонощие на една и съща тема ... пак ще се пишат стандарти, пак ще се налагат глоби и ще се окаже, че само добра Европа прави пречиствателни уреди и ще изкра някой друг милярд от налагането на стандарта по целия свят ... едно и също на всеки няколко годни - балан и осребряване на парите от балона.
 • Ботев
  Отговор
  2 06:42  30.10.18
  Велико откритие!!! Браво на европейските плъхове!!!
 • ИВАН
  Отговор
  3 07:58  30.10.18
  Ми всеки е зяпнал и не го свърта на едно място, и все нещо иска, и все да лапа - милиарди човешки души, как няма въздуха да се замърси - комини, боклуци, коли ...

Напиши коментар:


Публикувай