31 Октомври, 2018 09:22 2 397 42

Руският патриарх вижда заговор срещу православието

  • църква-
  • русия-
  • заговор-
  • украйна-
  • кирил-
  • православие-
  • патриарх

Москва вижда световен заговор

Руският патриарх вижда заговор срещу православието - 1
Снимка: БТА/ AP

Патриархът на Москва и Цялата Русия Кирил съобщи за съществуването на "световен заговор" срещу православието, защото църквата е "остров на свободата", защото там те се борят с "доминирането на чужди мисли". Тази конспирация се осъществява днес в Украйна, където Константинополската патриаршия създава църковна юрисдикция, независима от Москва, пише руският ежедневник "Независимая газета".

Предстоятелят на Руската православна църква нарече действията на Константинопол в Украйна резултат от "глобална конспирация", говорейки на 30 октомври при откриването на фестивала "Вяра и слово" в Московската катедрала Христос Спасител. "Залозите са много високи и нареждането за унищожаване на единството на нашата църква е нареждане, което има глобално измерение. Това не е само борба за юрисдикция, тя е борба за унищожаването на единствената силна православна сила в света. Когато говорим за 150 милиона, това е вярно ", каза патриархът. "Без съмнение, някой трябваше да удари този остров на свободата. Защо наричам Православието остров на свободата? Защото ние сме свободни от глобалното заблуждаване и доминирането на мислите на другите над нас ". Това, което се случва днес в Украйна, според патриарха, има не само политическо, но и "мистично" измерение, "предаде Фокус.

В отговор на въпросите на участниците във фестивала ръководителят на руската православна църква разказа какво унижение е трябвало да понесе на 31 август тази година - да преговаря с патриарх Вартоломей в Истанбул, но за да преодолее кризата, той е "готов да отиде където и да е пеша". "Много се притеснявам за всичко. Аз го познавам от 1977 г. насам, заедно с него пишехме текстове ", каза той за Вартоломей.

Преди церемонията по откриването на ръководителят на Руската православна църква бе представена изложба, посветена на Киевско-Печорската лавра , която Украйна заплашват да вземат от Московската патриаршия. Викарият на манастира митрополит Павел казал на репортерите: "Вълкът не е толкова страшен. Всички сили на ада са срещу нас, но ние сме с Бога и ние нямаме от какво да се боим. " - Не мога да кажа, че в нашите братя има някакво колебание - увери той. "Това са наистина воини, които са издържали всички напъни в продължение на 25 години." Според управителя "братята ще останат верни на украинската православна църква, която е едновременно е част от Руската православна църква".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    16 28 Отговор
    Тоя пак се е напушил.

    Коментиран от #2

  • 2 Германец

    25 11 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Абе чифут ти пак ли се докопа до компа на лудницата в карлуково? Санитарите в бели престилки трябва да ви упражняват по строг контрол:):)
  • 3 Логика

    12 24 Отговор
    До Германец. Епа зощи си сложил таквоз име ? Руснаците избиват украинци и искат да продължават да командорат в украинското църква. В това няма никаква логика.

    Коментиран от #10

  • 4 българче

    14 15 Отговор
    Кирчо пак не си е пил лекарствата. Ей начи тцтцтц тия руснаци как не видяха заговор срещу православието когато политбюро беше забранило празнуването на Коледа, Великден и останалите християнски празници?

    Коментиран от #8

  • 5 ха да го видим патриарха

    12 15 Отговор
    Руският патриарх,ако изобщо е руски,да вземе да прочете темата в линка по-долу и да го видя какво ще направи като такъв!Стига плакаха,реваха и измисляха кого ли не и за какво ли не виновен!!България например им е виновна винаги и то по презумпция!!Защото може би плаща най скъпата руска газ в Европа?????!!!!! https://fakti.bg/world/339574-zimni-veche-shte-se-kazvat-kolednite-bazari-v-belgia-za-da-nama-diskriminirani

    Коментиран от #14

  • 6 Borislav Popov

    19 13 Отговор
    Православната църква винаги е била трън в очите на запада. Войната се води не от вчера . В момента Вселенския патриарх е само една титла без реално покритие. Много голяма част от приходите за Вселенската патриаршия идваха от Русия. Нека сега богатите украинци да поемат щафетата.

    Коментиран от #22

  • 7 Драйвър

    10 17 Отговор
    Разбирам болката на този пропаднал алкохолик,подлога на Путин,Украинския народ е много набожен и може да гладуват,но правят щедри дарения за църквата,със справедливото освобождение от Руски църковен геноцид,алкохолика Кирил губи МИЛИОНИ долари кражби от Украинската църква и народ!Но както виждаме ГОСПОД-ИМА!И благодарение на него сега Украйна има своя НЕЗАВИСИМА ЦЪРКВА!

    Коментиран от #15

  • 8 ха да го видим патриарха

    9 10 Отговор

    До коментар #4 от "българче":

    ТОЧНО!!!!Още от онези години БЛЕСТИ руско-турската крепка дружба и особено в наши дни,ама на кого да го обяснява това човек.......!!!!!!!
  • 9 Грубер

    13 13 Отговор
    Полковника от КГБ, не може да е християнин. Когато Киев е бил православен, москва не е съществувала на картата.

    Коментиран от #18

  • 10 Ултранационалист

    13 5 Отговор

    До коментар #3 от "Логика":

    Защото на германците вие украинците от 3 ти украински фронт им разгонихте фамилиите затова си е сложил такъв ник човека и затова сега на вас украинците ще ви разгонят фамилиите руснаците защото сте чифути и то глупави:)
  • 11 Везнев

    15 8 Отговор
    През вековете се вижда,че Православието винаги е било"трън в очите" на католици и мюсолмани,а дори и на юдеи...Католиците винаги са интриганствали против православието,като са пренасяли в жертва народите от православната вяра.Много пъти католиците са били в съюз с мюсолманите против Православието-пряки или коствени съюзници-историята го показва.В днешно време ситуацията е същата,като освен реверансите към разпостранението на мюсолманството,католиците активно служат на юдеите против православните народи.Не случайно,Папата ми краката на мюсолманите в Рим.Това са знакови събития,които се представят уж за християнски ценности.Отук идва и натиска за разкола в Православната Църква-на който се поддадоха украинците-натис който практически е ПОЛИТИЧЕСКИ и няма нищо общо с духовенството.
  • 12 КазаНова

    7 14 Отговор
    Атанасова, най новата мурзилка и лапачка на руски пишки.
  • 13 Кочината на Злото издъхва в зловоние

    9 12 Отговор
    Няма нормален сектор на живот в Россия Путкина. Всичко тъне в лъжи, кражби и шизофренна параноя. Трафика тъст поп Кирчо и той плаши със световни заговори освирепелия и отчаян, вечно замаян, злобен и наивен мужик. Време е Беларус да се отдели.
  • 14 Borislav Popov

    10 11 Отговор

    До коментар #5 от "ха да го видим патриарха":

    Смята се че православни християни са 225 милиона. Обаче реално не е така са доста по малко. 75% от руснаците са християни- което ще рече около 100 милиона . Беларус и Сърбия са на страната на Русия - макар да не го афишират официално . Остават България, Гърция, Грузия, Република Македония, Молдова, Румъния, Черна гора и Украйна !!! Колко милиона Православни живеят там ? Русия е гръбнака на Православието и рано или късно ще заеме своето място на водач !

    Коментиран от #21, #25

  • 15 Румяна Костова

    9 7 Отговор

    До коментар #7 от "Драйвър":

    Не сте в час по темата.Реалността е такава,че в Украйна болшинството хора са за киевская правоставка църква към Московския патриархат. Ами не вярват на Филарет,спряган за патриарх на новата църква,който си е откровен бандеровец .Нито на американския и канадски екзархи (агенти) изпратени в Украйна.Филарет открито призовава украинците да убиват и наказват жителите на Донбас.Православната църква на Филарет само по заглавие ще си остане православна.Тя ще бъде реформирана по американския модел на протестантските църкви.
  • 16 Vuicho Vanio

    8 10 Отговор
    Прав е патриархът, само е забравил да сподели, че именно ТОЙ е начело на заговорът с/у Православието !

    Коментиран от #20

  • 17 гост

    5 10 Отговор
    Прав е патриарха ! Като се вижда какви са всичките страни които останаха приятелки на росия се говори че Путин скоро щял да приеме исляма ...
  • 18 Румяна Костова

    7 4 Отговор

    До коментар #9 от "Грубер":

    Поинтересувате се кой е Филарет.Той е кариерист, имал за цел да стане руски патриарх.На гласуването за такъв,Филарет се класира на трето място.Обиден той върши своите нехристиянски дела,за което е отлъчен от църквата. Така,че да са стигне до трето място за патриарх в Москва и Филарет не е бил случаен фактор или просто пък е бил неуспял кариерист.Вярващите в Украйна, за разлика от Вас,знаят кой е Филарет.
  • 19 Пеньо

    5 5 Отговор
    Гундяев има общо с православието, колкото и иранският аятолах.
  • 20 Румяна Костова

    6 6 Отговор

    До коментар #16 от "Vuicho Vanio":

    Ами помислете за Заговора,замислен в Америка,защото Филарет бе на инструктаж там,дни преди константинополския патриарх да обяви ,че ще даде Томос (автономия) на украинската църква.До този момент ,обаче ,дългоочаквания Томос още не е пристигнал.
  • 21 дядо поп

    5 8 Отговор

    До коментар #14 от "Borislav Popov":

    Късно чадо,късно.Дали Русия закъсня или мангалите бързаха,не е много ясно,но Русия десетилетия наред разсипваше християнството,поради неизвестни нам причини,така да го речем.Нищо няма да направи Русия,освен да доразсипе всичко.Обаче блажени са вярващите чадо и то са блажени,защото ако не са вярващи,то току виж грабнали по един кол и хукнали в правилната посока!

    Коментиран от #23

  • 22 1234

    4 4 Отговор

    До коментар #6 от "Borislav Popov":

    Поне си признаваш, че не става въпрос за православие, а за пари и влияние.

    Коментиран от #24, #28

  • 23 Borislav Popov

    5 8 Отговор

    До коментар #21 от "дядо поп":

    Русия – това е съвестта на човечеството и мечът на Бога . Личи си сега разликата между съюза с Русия и съюза със запада. Практически всички народи рухнаха в дивотия и сиромашия, веднага след излизането си от състава на СССР . Къде са сега грузинските и прибалтийските писатели, певци, режисьори?
    Тях вече ги няма, а на културните, до съвсем наскоро, богати земи, се плоди бедност, процъфтяват в най-извратените си форми фашизма, расизма.
    В Прибалтика, Полша а сега и Украйна.

    Коментиран от #29

  • 24 Borislav Popov

    5 4 Отговор

    До коментар #22 от "1234":

    А с какво се поддържат манастири , църкви , храмове ? С молитви ? С какво се строят джамиите в България и цяла Европа ? С парите от Катар и СА ?
  • 25 Пеньо

    7 6 Отговор

    До коментар #14 от "Borislav Popov":

    225 милиона християни в Пусия??? Рано си се напушил! Подобно на България и там комунизмът нанесе огромни щети на православието, но в Русия мащабите са гигантски! Повсеместен атеизъм и войнстваща безпросветност! Ако в Русия вярващите православни бяха 50% плюс един човек, то щяха да погребат по християнски разлагащата се мумия пред стените на Кремъл. Да не говорим, че приживе тази мумия е избивала християни и рушила църкви, както никоя варваска орда не го е правила!

    Коментиран от #27

  • 26 ****

    8 6 Отговор
    Русия е пазител на православието,а докато е така,Турция няма да посмее открито да посегне на България,но ако продължаваме все така с васалното си поведение и да заемаме позиция срещу Русия,няма да се учудя някой ден Турция да навлезе открито тук.Целта на запада е отдалечаване на страните от бившия източен блок,от Русия.

    Коментиран от #31

  • 27 Borislav Popov

    4 3 Отговор

    До коментар #25 от "Пеньо":

    Я си сложи очилата и пак прочети коментара !
  • 28 Румяна Костова

    4 5 Отговор

    До коментар #22 от "1234":

    Влияние има в тази история и то е американско.Не зная дали сте ходили в Украйна,дали познавате украинци и дали знаете на какъв език говореха те основно до преди 4-5 години.Значи те се определят като украйници, но за роден език посочват руския, защото на него преговарят първите си думи и общуват в къщи. Сега руския език им се забранява.Американците вече се насочват към втора точка от плана,православието, послединия мост,който свързва украинския и руски народи.Да се посее тотална омраза,руснаци и украинци да се избиват помежду си,украинци срещу украинци също ,на базата на религиозна война.Защото когато бандерояци тръгнат насилствено да отнемат храмоне, все ще се намерят истински вярващи,които ще ги бранят,с цената на своя живот.

    Коментиран от #30

  • 29 дядо поп

    1 5 Отговор

    До коментар #23 от "Borislav Popov":

    Някои трагедии чадо не са от вчера....Например на християнската църква и тръгна всичко на ''криво'',още от времето на чичко Сталин,сега пък имаме Меркел.......дълго е за разказване,пък и кой да вярва,така че-хайде със здраве.
  • 30 1234

    2 3 Отговор

    До коментар #28 от "Румяна Костова":

    Ти чела ли си нещо за "голодомор"? И какво е било американското влияние тогава?
  • 31 Преброяване на бесните язовци

    2 4 Отговор

    До коментар #26 от "****":

    Мчи сигурен ли си? Сега капутя и ерГРУХан са първи приятелки. ерГРУХаня си развява коня в Сирия както си иска въпреки протестите на Асадистите, а капутя и копче не му казва. Ако ерГРУХан реши че земите около Кърджали са турски и там се подтискат правата на фесовете и ги окупира, какви са гаранциите че капутя ще му каже нещо?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 5ко

    3 3 Отговор
    Ами казали са го и збигнев бжежински, алън дълес, шефът на нато и др. такива отрепки : --Основен враг ни е православието.

    Коментиран от #35, #37

  • 34 Брат ми

    2 1 Отговор
    Прав е човека.
  • 35 мбал бургас

    3 2 Отговор

    До коментар #33 от "5ко":

    5ко хайде да ни осветлиш къде го е казал това Збигнев Бжежински ? В реч ли, в книга ли , в статия ли къде ? Къде Столтенберг е говорил против православието ?
    Или ЕЖК ти каза и понеже е извън твоя капацитет да провериш дали е вярно , просто го повтаряш.
    Ето категоричен пример какво представлява един русофил - той е със силно изрезено нарушение на мисловния процес

    Коментиран от #36

  • 36 1234

    3 2 Отговор

    До коментар #35 от "мбал бургас":

    Въобще не може и дума да става за мисловен процес след лоботомия.
  • 37 Гостъ

    2 2 Отговор

    До коментар #33 от "5ко":

    Каал го е другарят "патриарх Кирил" номенклатурното ченге от кгб като опрна точка!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Българин

    4 1 Отговор

    До коментар #38 от "5ко":

    Рускити подлоги никога не са били и никога няма да бъдат българи. И не бъркай православието с ПУТИНОСЛАВИЕ. Задника на джуджето не е икона!

    Коментиран от #41

  • 40 Руските свине

    2 2 Отговор
    Омърсяват и оскверняват всичко, до които се докоснат, включително и религията ако тя не отговаря на техните маниакални мераци да властват над света.
  • 41 Икона е

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Българин":

    Икона е !

    Коментиран от #42

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания