Last news in Fakti

31 Октомври, 2018 09:48 1 388 5

Лондон: Не знаехме нищо за Хашоги

  • джамал хашоги-
  • разузнаване-
  • великобритания-
  • турция-
  • саудитска арабия-
  • убийство

Има информация, че в Лондон са знаели за убийството седмици по-рано

Лондон: Не знаехме нищо за Хашоги - 1
Снимка: БТА/ AP

Британското министерство на външните работи не е знаело нищо за планове на саудитските специални служби да отвлекат и убият журналиста Джамал Хашоги. Това заяви в парламента министърът на външните работи на Обединеното кралство Джереми Хънт, цитиран от ТАСС.

"Абсолютно нищо не ми е било известно предварително за ужасното убийство на Хашоги и бях също толкова шокиран (от новината за това), колкото и всички останали", каза министърът в отговор на въпрос на депутат. Хънт на практика опроверга съобщението на вестник Sunday Express, който в неделя написа, че Лондон е знаел предварително за това, че Хашоги е в опасност.

Изданието се позова на източници в британското разузнаване, съобщили му, че Центърът за правителствените комуникации на Великобритания (британска специална служба) е прехванал разговори на сътрудници на саудитското разузнаване, на които било заповядано да похитят Хашоги в Турция и да го отведат в Рияд, а в случай че той окажел съпротива, да действат според обстоятелствата. Заповедта идвала от някого от "кралското обкръжение", но не от принца престолонаследник в Саудитска Арабия Мохамед бин Салман.

Според информацията на вестника тези сведения станали известни на Лондон три седмици преди убийството на Хашоги и британските власти се обърнали към своите саудитски колеги с искане да не осъществяват планираната операция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 среднощен

    14 0 Отговор
    Много удобно.., "не знаели"..!? Службите им са били заети с аферата "Скрипал"!? Трябва да проявим разбиране..!!
  • 2 с питане стават нещата

    8 0 Отговор
    Ами питайте бе батьовите.
  • 3 Браво

    1 0 Отговор
    Вчера писахте, че Бонд, Джеймс Бонд, е бил в курса на нещата!?!
  • 4 Господин

    4 0 Отговор
    Но важното е че за скрипал се дигна олелия в целият свят а хашоги ще бъде забравен. За скрипал санкции до дупка за хашоги нищо. Скрипал не беше доказан че руснаците имат връзка,а за хашоги си признаха че е убит...
  • 5 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    То въпросът не е до ЗНАНИЕТО а до ИНТЕРЕСА....Както добре показва Джейсън Стетъм във ,,ЕЛИТНИ УБИЙЦИ,, вчера.Много добре знаете каква сянка хвърля ФЛАГЪТ,който се вее над главите ви...
Новини по държави: