1 Ноември, 2018 07:30 5 634 15

НАТО ще сдобрява САЩ и Русия

  • нато-
  • сащ-
  • русия-
  • учение-
  • йенс столтенберг

Напрежението между Запада и Москва нарасна след анексирането на Крим и руското участие в конфликта в Източна Украйна

НАТО ще сдобрява САЩ и Русия - 1
Снимки: БТА/АР

Представители на НАТО и Русия обсъдиха мащабните военни учения и договора от 1987 г. за ликвидиране на ракетите със среден обсег, който САЩ заплашиха да напуснат, предаде Reuters. Това бяха първите преговори между бившите противници от Студената война от май насам.

Напрежението между Запада и Москва нарасна, особено заради анексирането на Крим през 2014 г. и руското участие в конфликта в Източна Украйна.

Двете страни проведоха открит обмен на мнения за Украйна, руските учения "Восток" и натовските "Трайдънт джънкчър", както и за Афганистан и хибридните заплахи за сигурността, се казва в изявление на НАТО. Този месец Северноатлантическият алианс започна в Норвегия най-големите си военни учения от края на Студената война. Швеция и Финландия се сближиха с НАТО, притеснени от руската роля в размириците в Украйна.

Войските на НАТО маневрират близо до границите на Русия, която през септември проведе мащабните учения "Восток". И двете страни бяха недоволни от ученията на другата, важна роля в които играе демонстрацията на сила и възпирането. През последните години мащабите на ученията на Русия и НАТО нарастват заедно с повишаването на напрежението между Москва и Запада.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Русия да направи промени, за да спазва Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег. Москва отрича да го е нарушавала.

НАТО ще сдобрява САЩ и Русия

"Всички сме съгласни, че Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег беше от жизненоважно значение за евроатлантическата сигурност. Съюзниците неведнъж изразяваха сериозни притеснения от руската ракетна система 9М729 или SSC-8", се казва в изявлението на Столтенберг.

"НАТО неведнъж е предупреждавало Русия да отговори на тези опасения по изчерпателен и прозрачен начин и да се включи активно в конструктивен диалог със САЩ. Съжаляваме, че Русия не се вслуша в нашите призиви", подчерта генералният секретар.

В същото време НАТО се надява, че Вашингтон няма се изтегли от договора, благодарение на който в Европа няма ядрени ракети с наземно базиране. Европейските лидери се притесняват, че разпадането на договора може да доведе до нова дестабилизираща надпревара във въоръжаването.

НАТО ще сдобрява САЩ и Русия

Руският представител увери, че ракетната система 9М729 не нарушава договора и повтори, че Москва ще предостави исканите обяснения. "Ние сме готови да продължим диалога по този въпрос с Русия, но като алианс сме също така решени да вземем ефикасни мерки, за да продължим да гарантираме сигурността на всички съюзници", се казва в изявлението на НАТО.

Това беше втората среща на равнище посланици на Съвета Русия-НАТО от началото на тази година. Преди замразяването на политическия диалог между Москва и пакта през 2014 г. такива заседания се провеждаха по няколко пъти всеки месец.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    23 3 Отговор
    Памперсите не стигат.

    Коментиран от #5

  • 2 ъхъ

    10 3 Отговор
    Удрииииии!!!!
  • 3 ИДИОТИ СТЕ

    34 7 Отговор
    НАТО да примирява...айде стига с идиотизми.Те ако не ги беше страх от Русия щяха досега да са запалили света...

    Коментиран от #4

  • 4 Само питам

    5 35 Отговор

    До коментар #3 от "ИДИОТИ СТЕ":

    А дали ти не си такъв? Колко територия е анексирал НАТО, отворко? Русия е агресивна, м ъсна кочина, която прави гадости по цял свят и трябва да бъде спряна.

    Коментиран от #6

  • 5 Само питам

    4 26 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    Защо бе, русофилите ли намаляхте? Защото руснаците ви ползват вместо памперси.
  • 6 Гост

    21 7 Отговор

    До коментар #4 от "Само питам":

    "Колко територия е анексира НАТО" - по идиотско изказване не бях чел.... НАТО е организация, тъпоумнико, а не държава!
    Само държава може да анексира. Ако смяташ, че без съгласието на гражданите присъединяването към организацията е "анексиране", то тогава погледни колко държави бяха присъединените след '90-те, без референдум!

    Коментиран от #8

  • 7 манипулации на фактите

    30 2 Отговор
    НАТО е 90% армията на САЩ и основно служи за защита на американските интереси по света. Така че, няма как да ги сдобрява. Русия не е тръгнала да прави военни учения в Мексиканския залив, нали? А НАТО прави учения до руските граници и иска да се настани дори в Азовско море!

    Коментиран от #9

  • 8 Само питам

    1 21 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Не се прави на не разбиращ. Като си много умен посочи, кои от държавите членки на НАТО са анексирал чужди територии.

    Коментиран от #11, #12

  • 9 Наблюдател

    1 20 Отговор

    До коментар #7 от "манипулации на фактите":

    НАТО прави учения тав, където са държавите членки а те са 29. И ако си мислиш, че всичките защитават единствено американските интереси, то си от прословутите 80%.Понял?
  • 10 Азазело

    23 0 Отговор
    Тия не разбраха с джендри мозъциге си,че в Крим имаше референдум,а не анексиране.98%,от хората гласуваха ЗА.
    До като у нас никой не ни е питал да НАТО и ес.
    Долу нато!!!
  • 11 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "Само питам":

    Само ти одговарям всички членки на нато.Кравчо като измучи и всички започват слушаме. тъи вярно заповедите ви ще бъдат испълнени и т н т
  • 12 САП

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "Само питам":

    Държавите членки на НАТО не анексират територии, те разрушава, разсипват и разграбват държави(Ирак, Либия, Сирия и др.), местоното население кучата го яли. Кое е по-лошо от двете? За мен това което правят държавите от НАТО. От анексирания Крим не са тръгнали да се изселват масово, а от демократизираните държави от НАТО тръгват едни вълнички бегълци от по няколко милиона. Мина доста време и лакомите тарикати забравиха парижката и октомврийската революции, и тогава имаше огромни маси отчаяни и обезверени хора пред портите им. Подхвърли искрица надежда на тези хора и ще те следват до портите на ада. Ефекта го знаем аристокрацията беше избита.
  • 13 Калоян

    2 0 Отговор
    Какво е нато? Нато са сащ. Без сащ няма нато. Тоест сащ ще сдобряват Русия и сащ?!
  • 14 Калоян

    2 0 Отговор
    Всъщност от русофоба анатоли стайков какво да очакваш... той не е виновен за болестта си.
  • 15 nemov

    0 0 Отговор
    Какво беше това НАТО?
Новини по държави: