Last news in Fakti

1 Ноември, 2018 13:35 4 709 31

Анкара: САЩ са въоръжавали не само ПКК, но и "Ислямска държава"

  • ислямска държава-
  • турция-
  • сащ-
  • кюрдска работническа партия-
  • идил

Понякога бойците на ИДИЛ плащали в злато и исторически предмети

Анкара: САЩ са въоръжавали не само ПКК, но и "Ислямска държава" - 1
Снимки: БТА/АР

САЩ предоставяли оръжие не само на кюрдските бойци, но и на джихадистите от "Ислямска държава" (ИД), твърди турският в. "Йени шафак".

Медията твърди, че разполага с документи, потвърждаващи това.

Тези твърдения са подкрепени и от член на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Сирия с кодово име "Давут", който през 2012 г. бил освободен от режима на сирийския президент Башар Асад.

По думите на "Давут" трансферът на американските оръжия към ИД се осъществявал от три района в Сирия. За целта бил създаден таен екип от двама араби и трима кюрди, оглавяван от арабин на име Абу Халид, който от средата на 2018 г. се установил в Манбидж.

В процеса по прехвърляне на оръжието към ИД участвала и ПКК, а "Давут" бил едно от лицата, включени активно в него. По думите му "тонове муниции и оръжие" достигнали до ДАЕШ, след като американците ги заравяли на определени места в Сирия, а през нощта джихадистите идвали и ги прибирали.

"Американски оръжия бяха предадени на "Ислямска държава" от ПКК и по време на боевете между Турция и ИДИЛ", твърди още източникът. При някои от трансферите бойци на ПКК са получили пари от ръководители на ИД и помежду им са били подписани протоколи за това. Тези документи съдържат печата на ИД, но сумите, написани в тях са символични, тъй като реалната стойност на предаденото оръжие и муниции е милиони долари, посочва "Давут".

Анкара: САЩ са въоръжавали не само ПКК, но и "Ислямска държава"

Понякога бойците на ИДИЛ предоставяли от своя страна злато и исторически предмети. Тези ценности достигали чрез посредници до представители на Пентагона, твърди още източникът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тъжно соросче

    48 8 Отговор
    Е ся га са оплача на чичко Шорош...
  • 2 Kcaniba

    89 8 Отговор
    Ахаха!!!
    Сороснята твърдеше, че Путин ги е снабдявал!!!
    Нормалните, мислещите хора винаги са знаели че фащ е империята на злото!!!
  • 3 Мустафа

    65 22 Отговор
    Това го знаеме , но защо турците са такива безобразни лицемери , кой купуваше от Ислямска махала петрол а ? и на практика и на теория им осигуряваха финансите за това оръжие , еее циганска им работа

    Коментиран от #7

  • 4 Татко ти

    65 4 Отговор
    Мазните и алчни кравари както винаги са намесени в създаването и финансирането на различни терористични групировки.Това всеки нормален човек го знае.Ако не беше дядя Вова тия главорези от ИД още щеха да си развяват байрака из Сирия,ама удариха гредата с руснака.Пречупи им гръбната Путин,въпреки помощта от американските им приятели.
  • 5 Алфа Ромео

    56 2 Отговор
    А не ве швепс, Сорос, Ротшилд и компания си действат по задачите света да стане едно все по-злокобно и мрачно място, те от това правят кървавите си пари. Тва не са хора тва са сатани адови!
  • 6 Танас

    17 7 Отговор
    Това не е ново, но турците защо се правят на ощипани.
    След убийството на Кадафи, много оръжие се премести от Либия за идил-ци.
    "Разсъждавайки върху публикуван доклад на Комисията на Сената по разузнаването относно нападението на американското консулство и тайната квартира на ЦРУ в непосредствена близост, пише за „анекс към доклада, описващ тайно споразумение, постигнато в началото на 2012 г. между администрациите на Обама и Ердоган“. Според Хърш, анексът е относно нелегално транспортиране на бойци и оръжие през границата (rat line): „По условията на споразумението, финансирането идва от Турция, както и Саудитска Арабия и Катар. ЦРУ с подкрепата на MI6 отговаря за прекарването на оръжия от арсеналите на Кадафи в Сирия“
  • 7 ivan4o

    14 17 Отговор

    До коментар #3 от "Мустафа":

    Кът има без пари ще взима ами,кът вас нема да плащат 3,50лв за литър я, рибо!

    Коментиран от #15, #16, #29

  • 8 Бачо Киро

    20 5 Отговор
    Тея откриха топлата вода ... Самите американци се оплакваха, че дори тренираните от тях масово по пътя за "назначението" преминавали на страната на ИДИЛ с все оръжията и хъмвитата ... Но пък продължаваха да го правят ...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 onq s konq

    7 18 Отговор
    Русофилите непрекъснато разпространяват мантрата,че Америка поради големия си външен дълг може и да предизвика световна война за да го ликвидира.Затова и беше избран ХУМАНЕН ВАРИАНТ според който САЩ просто активират износа си ,изчиствайки дълга.Резултат:217 милиарда ОТ ПРОДАДЕНИ ОРЪЖИЯ НА САЩ,СРЕЩУ 26 милиарда на Русия.Така че "спете спокойно деца",американските икономисти си знаят работата!

    Коментиран от #13

  • 12 гост

    13 11 Отговор
    A бе незнам ,ама Турция беше направила канал за търговия с Ислямска Държава и даже им беше предоставила протекция.

    Коментиран от #14, #19

  • 13 Inog

    16 1 Отговор

    До коментар #11 от "onq s konq":

    Да разбираме ли, че ти си ОК,от това, че Щатите въоражават Терористи?

    Коментиран от #18

  • 14 Pусофил

    5 3 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Изключено е, мама Русия би го знаела, нямаше да затвори очи и сега нямаше да сътрудничи с тези добри турски хора.
  • 15 Тянката

    5 5 Отговор

    До коментар #7 от "ivan4o":

    И айшето не дава на баща ти без пари, лъжеш като дърт циганин, от какъв зор ще дават петрол ,и то без пари, и то баш на турците ,при положение че ги мразят най много от всички.
  • 16 Нахлуз на Yavuz

    4 5 Отговор

    До коментар #7 от "ivan4o":

    СПРАВКА ДИЗЕЛ-2,24 БЕНЗИН-2,12 Вциганските райони и 5 да стане боли ме фара
  • 17 НКВД

    7 1 Отговор
    САЩ са си търгували СКРБТА за злато с приятелите си от ИД!
  • 18 onq s konq

    3 15 Отговор

    До коментар #13 от "Inog":

    Задаваш ми тъповати въпроси като СЕЛСКИ КОРЕСПОНДЕНТ:)Изобщо не ме интересува дали Щатите въоръжават или разоръжават терористи,какви санкции и на кого налагат или пък агресивната им митническа политика-ВАЖНОТО Е ДА ИКОНОМИЧЕСКИ И ВОЕННО НОМ.1,ЗА ДА СА В СЪСТОЯНИЕ ДА МЕ ПАЗЯТ ОТ РУСИЯ!

    Коментиран от #20, #23, #25, #31

  • 19 циганчето иван4о

    0 8 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Турците са глупави, може би са грешили. Да ви дам един пример. Те се готвят за пробиване в турската ИИЗ и казват, че няма да толерират никакви неудобства. Къде грешат? Смятат че, щом те тормозат тези, които пробиват в собствената си ИИЗ, мислят и че другите са пирати и ще тормозат турците!
  • 20 Пища Хуфангел

    10 3 Отговор

    До коментар #18 от "onq s konq":

    От Русия никой не може да те опази ако тръгнат затова който тръгва сещу Русия да им предвид че ще бъде размазан!

    Коментиран от #21

  • 21 onq s konq

    2 9 Отговор

    До коментар #20 от "Пища Хуфангел":

    Ти не разбираш-СРЕЩУ РУСИЯ ОТДАВНА Е "ТРЪГНАТО" но НЕ ВОЕННО,А ИКОНОМИЧЕСКИ ...и резултатът е налице!А ако беше чел "дебели книги" щеше да знаеш,че ПОЛИТИКАТА Е ВЪНШЕН ИЗРАЗ НА ИКОНОМИКАТА...което пък значи,че СМАЗАНА ИКОНОМИЧЕСКИ РУСИЯ Е ЛИКВИДИРАНА И ВОЕННО.И тук е мястото да осъзнаеш,че не някой друг,а точно ЗАПАДА Е ИЗМИСЛИЛ "СТУДЕНАТА ВОЙНА" за ИКОНОМИЧЕСКО ОБЕЗСИЛВАНЕ НА ПРОТИВНИЦИТЕ СИ!Пък ти пак си се възхищавай от руските оръжия,които много бързо могат да се УТИЛИЗИРАТ при една ПОЛИТИКО-ИКОНОМИЧЕСКА СДЕЛКА между Запада и НОВАТА "СЛЕДПУТИНОВА ВЛАСТ".
  • 22 123

    0 4 Отговор
    Е, те това ще кажат, нали сега са братушки с руснаците и противници на САЩ.
  • 23 Inog

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "onq s konq":

    Ясно!Ти със сигурност си заработи парите днес.
    Само да те светна, че и Наско къртицата може да те пази от руснаците. Е, ще ти са нужни смазочни материали, но ти ще се справиш! Вярвам в теб!

    Коментиран от #24

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Историята

    8 2 Отговор

    До коментар #18 от "onq s konq":

    помни как ФАЩ пазят България - с жестоки бомбардировки! Ама тъпите соросоиди са с манталитет на национални предатели.

    Коментиран от #26

  • 26 onq s konq

    4 6 Отговор

    До коментар #25 от "Историята":

    Ха ха!Абе "историк" на ниво "ОФ-функционер"-американските бомбардировки за били НЯКОЛКОДНЕВЕН ЕПИЗОД в съответствие с ВОЙНАТА КОЯТО БЪЛГАРИЯ Е ОБЯВИЛА НА САЩ О-ФИ-ЦИАЛ-НО!А колко ИЗСМУКА ЗА ЦЕЛИ 45Г. РУСИЯ ОТ МАЛКА БЪЛГАРИЯ?...-основно ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ ОТ ВСЯКАКЪВ ВИД,ЗЕЛЕНЧУЦИ И ПЛОДОВЕ,АЛКОХОЛ, И Т.Н. НА БЕЗЦЕНИЦА ,в замяна на което ни бе забранен внос от Запада,за да вървят руските стоки на пазара ни?И то по цени ОПРЕДЕЛЕНИ ОТ РУСИЯ!/15Г. ЗА ЖИГУЛИ И МОСКВИЧ ГОВОРИ ЛИ ТИ НЕЩО?И слез всичко това имаш наглостта да наричаш всеки милеещ за Българското си достойнство "ПРЕДАТЕЛ"?!

    Коментиран от #28

  • 27 КЪНЧО МЪНЧВФ

    4 0 Отговор
    Щом доказват че каубойците са финансирали терористите , значи БОЙ по терористите.
    Добрият терорист е м....т терорист .
    Айде наздраве.
  • 28 Хасан

    10 3 Отговор

    До коментар #26 от "onq s konq":

    Продажен народ сте ..за един чифт дънки и кока кола предаде братушката ...а бяхте дупе и гаши «вечная дружба»,«братушки»...!!!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Смрък

    0 0 Отговор
    Една жена каза на пазара....
  • 31 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "onq s konq":

    Леж на тази страна и ти гарантирам,че ще те "опазят"
Новини по държави: