Last news in Fakti

2 Ноември, 2018 09:30 2 136 14

Миротворците на Москва остават в Приднестровието

  • русия-
  • молдова-
  • приднестровие-
  • владимир путин-
  • игор додон

Руските войници са гарант на мира в поречието на Днестър вече над 26 години

Миротворците на Москва остават в Приднестровието - 1
Снимки: БТА/АР

Руските миротворци в Приднестровието са гарант на мира в поречието на Днестър вече над 26 години и "опитите да се постави това под съмнение са контрапродуктивни". Така коментира ситуацията в проруския отцепнически район президентът на Молдова Игор Додон. Изявлението му при среща вчера с руския лидер Владимир Путин по време на посещение в Москва цитира "Московский комсомолец".

Рецептата за уреждане на приднестровския проблем може да е само молдовска и съобразена с международните норми, добави Додон.

Додон обясни пред журналисти, че без руския миротворчески контингент не може да се гарантират мир и спокойствие в Приднестровието. Затова мисията ще продължи да действа, посочва онлайн изданието "Политика сегодня".

"Докога - всичко зависи от политическото уреждане", резюмира молдовският ръководител.
Гостът каза пред ТАСС, че бъдещето на Приднестровието и на Молдова може да бъде само общо - "трябва да седнем и да преговаряме" какво е необходимо да бъде то, отбелязва "Парламентская газета".

Додон заяви, че за година и половина е обсъдил ред проблеми на четири срещи с лидера на Приднестровието Вадим Красноселски и скоро ще разговаря с него пак, допълва "Политическая експертиза".

"Украйна ще научи Молдова, как да усмири Приднестровието. Началниците на генщабовете от двете страни се разбраха заедно да сложат ред в региона", пише "Независимая газета".

Вестникът отразява среща на двамата висши военни в Одеса, които се договорили как да действат, ако ситуацията в Приднестровието се изостри. Молдовците изразили желание да почерпят от украинския боен опит.

Президентът на Украйна Петро Порошенко заявил пред висши военни от страната, че Киев е формирал "силови групировки, готови да дадат отпор на евентуална агресия, и то не само откъм Изток, но и откъм Кримското направление, откъм Приднестровието".

Съпредседателят на Обединената контролна комисия (ОКК), контролираща зоната за сигурност по Днестър - Олег Беляков, изтъква пред вестника, че само миротворците, включително от Русия, могат да задържат положението стабилно.

Те обаче срещали пречки: тези дни молдовските военни не разрешили да бъдат сменени руското оборудване и войниците по съвместните КПП.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НКВД

    13 10 Отговор
    Разбирасе че ще останат тамима руско население и трябва да бъде охранявано от армията на Русия. Където има руснаци има и спокойствие. Русия е гарант за сигурност и Мир!
  • 2 Усмивката

    8 13 Отговор
    Ни то и в Поморие има квартали с руско население. .И там ли ще пратят миротворци от руската армия като гарант.В Столипиново Индийска армия .

    Коментиран от #4

  • 3 Borislav Popov

    12 6 Отговор
    По добре да не черпят от украинския боен опит , че само бой ще ядат ! Видяхме ги украинците .
  • 4 Borislav Popov

    13 4 Отговор

    До коментар #2 от "Усмивката":

    Ами след като българската армия не може и не желае да се справи със Столипиново -явно ще се наложи Индийската да се справя. И да не казвам че наистина ще ги вкара в крачка.
  • 5 Kcaniba

    9 8 Отговор
    Слава на Русия!!!
    Ако не бе 14 та армия на Русия, румънците щяха да направят геноцид срещу русите, украинците, българите и молдованците още през далечната 1993!!!

    Коментиран от #7

  • 6 Тръмп

    8 11 Отговор
    Окупаторите наричат себе си ”миротворци”???:):):)Повече прилича на 26години Робство и Бедност!:):):)
  • 7 НКВД

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "Kcaniba":

    Щеше да е края на мамалигите това! Украйна тогава беше както и сега с Русия и мазалото беше сигурно при съседите!
  • 8 БъХъ

    5 10 Отговор
    Матушката едно време половин Европа държеше, сега с един Беларус и Приднестровие остана. Хахаххаххахахаха!

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Borislav Popov

    11 5 Отговор

    До коментар #8 от "БъХъ":

    То за това сега "цяла" Европа мяза на циганско гето .

    Коментиран от #11

  • 10 Инкогнито

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "БъХъ":

    Все някога децата трябва да поемат по свой път и Матушката да си почине малко!
  • 11 Инкогнито

    13 5 Отговор

    До коментар #9 от "Borislav Popov":

    Във Франкфурт на летището като кацнеш се чудиш дали пилота не се е объркал и да е кацнал в Боцвана!
  • 12 gos

    3 3 Отговор
    pridnestrovieto tam sa 80 prosenra BULGARI to v BG niama ve4e tolkova BULGARI
  • 13 Историк

    5 4 Отговор
    Додон е мръсна руска подлога, подобно на нашата тъпа фуражка, а това, което е казал напълно се вписва в руската хибридна война срещу Молдова. Правителствата на страната каза точно и ясно, че руските "миротворци" трябва да се изнесат от територията на Молдова. Руското мекере, обаче като истински руски еничарин върви срещу собствения си народ и защитава руските интереси.
  • 14 НАТО МИРО ТВОРЕЦ

    2 3 Отговор
    Трябва да си напълно изтрещяла руска ушанка да вярваш, че НАТО няма да изрита тежко и унизително гнусните руски монголо-болшевики от Приднестровието. Бой, санкции и изолация за Кочината на Злото.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания