2 Ноември, 2018 09:48 1 480 1

ЕС предлага нов компромис за ирландската граница

  • ирландия-
  • ес-
  • брекзит-
  • великобритания-
  • граница

Преговарящите от страна на Брюксел лансираха пробен план за Брекзит

ЕС предлага нов компромис за ирландската граница - 1
Снимка: БТА/АР

Преговарящите от страна на Европейския съюз лансираха пробен план за Брекзит, за да се избегне т.нар. "твърда граница" на остров Ирландия и да се дадат на Великобритания по-убедителни гаранции, че няма да има нужда от митническа граница през Ирландско море, отбеляза в. "Файненшъл таймс".

Както бе съобщено миналия месец, преговарящите от ЕС предложиха в споразумението за раздялата да бъде включен план за оставане на Великобритания в митническия съюз след Брекзит, за да се избегне твърда граница. Предложената сделка представляваше обрат по въпросите, по които ЕС не приемаше компромиси, като отказа да се дадат гаранции за бъдещите търговски отношения между ЕС и Обединеното кралство в споразумението за Брекзит.

"Файненшъл таймс" посочва, че сега европейските преговарящи обмислят ново предложение за отстъпка по предпазни мерки, които гарантират, че няма да има връщане на митническите проверки на границата между Ирландия и Северна Ирландия, ако бъдещите търговски отношения не влязат в сила своевременно. Според запознати с плана дипломати като отстъпка към Лондон ЕС ще изложи пълните условия от "рамката" на митническия съюз с цялото Обединено кралство в споразумението за Брекзит, избягвайки нуждата от преговори за второ митническо споразумение след напускането на Великобритания. Временната мярка ще остане в сила докато се договори постоянна търговска сделка между Великобритания и ЕС.

Съгласно компромиса за предпазните мерки, Северна Ирландия ще остане пълноправно в митническия съюз, като прилага всички митнически правила и следва регулациите на единния пазар за стоки и продукция на хранително-вкусовата промишленост. Същевременно Великобритания ще има по-базисни митнически отношения с ЕС и ще прилага обща външна тарифа за вноса от страни извън съюза.

Северна Ирландия рискува да се превърне в протекторат на ЕС, ако министър-председателката Тереза Май отстъпи пред исканията на Дъблин за избягване на твърда граница при Брекзит, предупреди носителят на Нобелова награда за мир Дейвид Тримбъл, цитиран от в. "Експрес".

Бившият първи министър на Северна Ирландия, получил престижната награда за приноса си в мирния процес, каза, че има реална опасност областта да се окаже откъсната от останалата част на Великобритания след раздялата с ЕС. Той предупреди, че ако Великобритания се съгласи с условията на Брюксел за предпазни мерки за границата след Брекзит, Северна Ирландия може на практика да се превърне в протекторат на ЕС, като политиците в Белфаст няма да имат думата по никакви въпроси, допълва вестникът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kръст

    1 2 Отговор
    Хммм. Ирландия и Украйна са идентични случаи. Две страни разделени на верска/идеологическа основа след поколения промиване на мозъци. В Ирландия може. В Украйна не може? Инвазията срещу Русия е очевидна и безскрупулна. Хитлер май точно украинската земя искаше за своя Lebensraum.
Новини по държави: