3 Ноември, 2018 19:33 5 964 26

Български банди източили 50 млн. от помощи в Германия

  • германия-
  • помощи-
  • българи

Групи от Източна Европа със схема за източване на помощи в страната

Български банди източили 50 млн. от помощи в Германия - 1
Снимка: Shutterstock

През 2017 година германската Агенция по труда е регистрирала общо 119 541 случая на измами със социални помощи. Около 4400 от тях по всяка вероятност са дело на организирани банди, които привличат граждани от други членки на ЕС към Германия. В Агенцията по труда от тяхно име те подават документи за социални помощи, известни под името "Харц-4", Молбите им обаче съдържат фалшиви данни за броя на децата, за жилищната ситуация и трудовата заетост, пише в материал на „Дойче Веле“.

Най-голямата част от организираните социални измами е концентрирана в големите и гъсто населени германски градове. Федералната агенция по труда признава в свой отговор до парламента, че в много случаи нейните поделения по места не разполагат с достатъчно персонал, за да проверяват задълбочено подадените молби за помощи. А измамниците очевидно разчитат именно на това.

Криминални банди от доста време насам привличат хора от Източна Европа към Германия. Още през месец март Агенцията по труда изрази загриженост поради нарастващия брой на злоупотребите със социални помощи. Наглите методи на престъпниците са познати - с измамни обещания за лесен и охолен живот те привличат бедни хора, предимно от България и Румъния. После бандите подават от тяхно име молби за социална помощ, вписвайки фиктивни работодатели и представяйки фалшиви удостоверения за деца. По този начин се източват и детски надбавки за деца, които често пъти изобщо не съществуват. След отпускането на социалните облаги, организираните банди обикновено задържат по-голямата част от парите.

През 2017 година организираните банди са източили около 50 милиона евро от социалните каси. Но с това щетите не се изчерпват. В данните на Германската агенция по труда се изказва предположението, че индивидуалните измами и организираната престъпност навярно нанасят щети от около 100 милиона евро годишно, отбелязва вестник "Райнише Пост".


Злоупотребите, в които участват българи и румънци, може да бъдат спрени, ако се хармонизират социалните системи в Европа и се въведе общоевропейско обезщетение за безработни, каквото предлага германският министър на финансите Олаф Шолц. Това би отнело привлекателността за онези български граждани, които тръгват към Германия, за да получават по-високи социални облаги, прогнозира "Зюддойче Цайтунг". Засега това предложение среща съпротива от страна на германските консерватори, но европейски дипломати са убедени, че още до края на 2018 година в Европа ще бъде постигнато споразумение по този въпрос.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брат ми

    28 4 Отговор
    100% са тъмнозелените.
  • 2 1122

    19 4 Отговор
    Цигани.
  • 3 боцмана

    27 3 Отговор
    Не Български а цигански , крайно време е да се пише в паспорта кой какъв е , Българин , Българин от цигански произход , Българин от турски произход и т. н.
  • 4 onq s konq

    19 9 Отговор
    Впечатляващо в статията е как "Групите от Източна Европа" МУТИРАТ в "българи и румънци",след пък което фокусът се синтезира ИЗЦЯЛО ВЪРХУ БЪЛГАРИТЕ.А цялата далавера съвсем не е от днес и вчера,а ОТ ГОДИНИ и твърдото ми убеждение е че много трудно би могла да се осъществява БЕЗ ПОДКУПНО УЧАСТИЕ НА НЕМСКИТЕ СОЦИАЛНИ ВЛАСТИ,затварящи си услужливо свинските немски очички.
  • 5 Borislav Popov

    17 6 Отговор
    Наша гордост ! Рожби на демокрацията и дедо сорос !!!

    Коментиран от #6

  • 6 Евроглас

    11 8 Отговор

    До коментар #5 от "Borislav Popov":

    И колко копейки спечели за този коментар ?

    Коментиран от #14

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Иван

    14 4 Отговор
    Аз лично познавам и българи,не са само цигани.Тези далавери не са за прости хора.Фалшифицира се документация,ходи се по ръба на закона......Нашите цигани за неграмотни,сами не могат да направят това.
  • 9 Borislav Popov

    12 3 Отговор
    Все дето има организирани банди - за организирана проституция , за трафик на хора , за заловени наркотици , за организирана кражба на автомобили , за точене на банкомати , за точене на ддс , за точене на социалната система на съответната държава - ВСЕ СМЕ НИЕ ! Това ли са Българите зад граница ? Това ли е наша гордост ? ТОВА ЛИ СА НОВИТЕ ЗАПАДНИ ЦЕННОСТИ ?!!
  • 10 ФБЩ

    6 3 Отговор
    Не са български банди а сигано-турски...
  • 11 Ван

    7 4 Отговор
    Германия е богата на евра и ма джендъри. Евала на патладжаните
  • 12 AfD

    4 1 Отговор
    Не тоя който яде баницата, а оня който му я дава ! Нъл тъй ?! Евреите ще си ходят, по живо по здраво. Никакви концлагери тоя път, просто вън и започваме от кота нула.
  • 13 бай. ГАНЯ селендура

    4 0 Отговор
    Ан тъййй, само от германия толкоз ами и като добаеим от цяла европа значи има надежда за нас . Даже много добри условие за развитие на държавата ни.
    Иначе нашите изнасят на вън краденето, хората внасят спечеленото .
    Браво , надеждата крепи човека

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 АfD

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "бай. ГАНЯ селендура":

    ПлюШче от мен, Бай Ганьо! С инъ мъъънинка забилеШчицъ ъку мой дье ... нъл тъй ъ? Не наричай ХОРА онези които все още не са се изправили на задните си крака! Предстоят им стотици хиляди години еволюция.
  • 16 Препатил

    4 2 Отговор
    Преди години за трудов стаж без прекъсване над 5 години ми възстановиха сумата от 23 хиляди евро за три деца за последните 4 г.Въпреки че работих легално и си плащах данътците ми отказваха да платят детските и така протакаха и искаха и проверяваха актове за раждане на децата,и различни удостоверения от училищата всичките преведени на немски и заверени от нотариус.От личен опит го казвам немската фамилиен каса без да провери до най дребния детайл пари не дават,без вътрешен човек от службите няма начин и забележете общо над 119 хиляди случая от които само 4хиляди и нещо се предполага че са извършени от източноевропейски банди,но няма задържани.Пак ние сме виновни за некадърниците които раздават парите на данъкоплатците на вятъра.

    Коментиран от #17, #22

  • 17 Проверил

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Препатил":

    Немска Фамилиен каса НЯМА. Има Еврейска Фамилиен каса. Но скоро ще се освободим. И тогава - всекиму според труда, всекиму според ума!

    Коментиран от #23

  • 18 Иванов

    2 2 Отговор
    Най- добре ще бъде за картофите да си направят един Брексит и да се махнят от ЕС, защото новият ЕС ще бъде Рома Съюз. Гарантирано от Борисов и Виорика Дънчила!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 един

    7 0 Отговор
    За да "източваш" 50 милиона от помощите за социално слаби в Германия, трябва да си наясно със законодателството на държавата, да подаваш молби на немски език, да си що годе грамотен и компетентен. Иначе пребиваваш незаконно, камо ли да ти дават помощи. Ако това са нашенски цигани, някой ги организира и им помага в далаверата. А този някой трябва да е достатъчно образован, да знае немски, да има правна култура и да е навътре в нещата. Това са все неща, от които нашата циганска общност е много далече. Така че леко се съмнявам. А иначе, да, много е лесно да кажеш, цигани! Те са ни виновни за всичко и до известна степен е така, защото крадат, хитруват, оцеляват. Но ако се направи статистика и се види колко убийци цигани има и колко убийци от нашего брата великия българин, ще останем изненадани.
  • 22 Диди

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Препатил":

    Вие сте работил в Германия, а децата ви са живеели в България.Скоро ще променят изплащането спрямо детските,за деца които не живеят в Германия.Детските ще се изплащат в сравнение на българските детски.

    Коментиран от #24

  • 23 Диди

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Проверил":

    А вие защо сте работили в Германия,а не в Русия,където заплащането е в ,,братски рубли,,?
  • 24 Препатил

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Диди":

    Първите 4 г. бях сам в Германия поради други пречини.Но от10г. Сме всички заедно.Благодоря за инфото .
  • 25 Бай онзи

    1 0 Отговор
    И аз съм виждал сложните фомруляри и дори немец му е трудно да ги попълни, още повече че се изискват и данни за които няма как да излъжеш. Съмнявам се това да става без немска помощ и то отвътре в системата
  • 26 Бай онзи

    0 1 Отговор
    А и там те викат поне веднъж във месеца лично.
Новини по държави: