636 6

Захариева се срещна с държавния секретар на САЩ

Външният министър е на посещение във Вашингтон

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с държавния секретар на САЩ Майк Помпео във Вашингтон, съобщи NOVA Тв.

Сред основните теми на разговора е бил въпросът за включване на България в програмата на САЩ за безвизови пътувания. Вашингтон ще продължи да подпомага страната ни в процеса на намаляване на броя на отказаните американски визи за български граждани, който е един от критериите за включване в Програмата.

“Срещата беше отлична възможност да препотвърдим стратегическото си партньорство и отличните контакти между двете страни“, коментира министър Захариева пред журналисти след края на срещата.

Българският вицепремиер постави и въпроса за сключване на спогодба за социална защита. „САЩ имат социална спогодба с редица европейски страни, но не и с България“, припомни тя. „Подобна спогодба ще помогне много на живеещите в САЩ 400 000 българи. Работим последователно по въпроса и сме облекчили доста процедурите, но сега потвърдихме желанието на България да бъде включена в списъка със страни, с които да се преговаря приоритетно по сключването на спогодба“, посочи министърът.

Тя сподели получената от държавния секретар Помпео висока оценка за първото българско Председателство на Съвета на ЕС.

„Получих благодарности и поздравления за подкрепата на България към нашите съседи и приятели от Западните Балкани. Изразих убеждението ни, че мястото на онези страни от региона, които го искат, е в НАТО и ЕС. Имаме сходни виждания със САЩ по този въпрос“, каза министър Захариева пред журналистите.

Събеседниците обсъдиха също стратегическото партньорство в областта на отбраната и плановете за модернизация на българските въоръжени сили.

Сред темите бяха усилията на България за диверсификация на източниците и трасетата на енергийни доставки. „Говорихме за интерконектора с Гърция и за терминала за втечнен природен газ до Александруполис, както и за усилията ни по изграждане на газовия хъб „Балкан“, който ще доведе до конкуренция на доставките по отношение на маршрутите и източниците на доставка на природен газ“, посочи министърът.

САЩ
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

 • Захариева и Болтън обсъдиха Западните Балкани

  Захариева и Болтън обсъдиха Западните Балкани

  Западните Балкани, сътрудничеството и енергетиката обсъдиха вицепремиерът Екатерина Захариева от съветника по националната сигурност на американския ...
  7.11.2018
  499
  5
 • Среща Борисов - Тръмп през 2019 г.

  Среща Борисов - Тръмп през 2019 г.

  Срещата на премиера Бойко Борисов с президента Доналд Тръмп се подготвя за началото на 2019 г. Това стана ясно след разговора на вицепремиера и ...
  6.11.2018
  980
  20

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1234
  Отговор
  1 08:31  06.11.18
  Резидънт ивъл са сащ... А захариева пак поема ангажименти за наша сметка. Ако хората не спрат герб няма кой... Руснаците няма да дойдат, идат арабите обаче....
 • ал бънди
  Отговор
  2 08:57  06.11.18
  Фльор съ е ухилила,гаче ли шъ съ сгодява.На Помпееца му е през фара.А визи-нанайси.....
 • куку руку ку
  Отговор
  3 09:17  06.11.18
  Хайде, пак настройване на компаса за "вярната" посока...
 • Македонец
  Отговор
  4 09:22  06.11.18
  Не съм виждал Захариева по-усмихната и по-щастлива. Най-накрая срещна се с баш шефа. Предстои ни да търпим още повече.
 • ЪРП
  Отговор
  5 09:23  06.11.18
  СВИРИИИ..., СВИРИИИ... ЩУРЧЕ,...АХ ПОДЛУДЯВАЙМЕ НЕ СПИРАЙЙЙ...
 • FRTSSMVSMNIVMNVLNS
  Отговор
  6 09:36  06.11.18
  Въпроса с визите тея го дъвчат от години - десетки най - малко. Кой знае за какво е била тази жена там.

Напиши коментар:


Публикувай