7 Ноември, 2018 07:31 9 559 49

7 ноември 1917 г. Октомврийската революция

  • октомврийска революция-
  • русия-
  • ссср

Русия била изтощена от загубите, от постоянните поражения

7 ноември 1917 г. Октомврийската революция - 1

На 7 ноември 1917 г. започва Октомврийската революция в Русия. В Петербург болшевиките на Владимир Ленин и Лев Троцки свалят правителството на Александър Керенски.

Революцията довежда до създаването на Съветския съюз - първата комунистическа държава в света, както и първата от класическите тоталитарни системи на ХХ в.

На 16 март 1917 г. абдикира последният руски император Николай II. Властта в Русия е поета от временното правителство на Керенски. Малко след това в Петроград пристига Ленин. Той констатира, че има великолепна възможност малобройната, но дисциплинирана комунистическа партия да вземе властта.

Първият опит за въстание през юли 1917 г. се проваля

и вождът на революцията е принуден да се укрива. Но вторият опит през октомври 1917 г. вече е успешен. Начало на въоръжената акция дава залпът на крайцера „Аврора”. С щурм, въпреки липсата на съпротива, е превзет Зимният дворец и са арестувани членовете на Временното правителство. Начало на въоръжената акция дава залпът на крайцера „Аврора”. Ключова роля в болшевишкия преврат изиграва Лев Троцки, чието истинско име е Лейба Давидович Бронщейн.

В качеството си на председател на Петроградския съвет на работническите и войнишките депутати той е на практика военен ръководител на преврата. Именно по негови указания първо са атакувани ключови обекти като Централната поща, Държавната банката, гарите и др. Болшевиките бързат да сложат ръка и върху всички търговски и частни банки, бижутерийните магазини, сейфовете на големите търговски предприятия, частните взаимоспомагателни каси, банковите филиали в заводите.

Установена е „диктатура на пролетариата”, създадено е първото съветско правителство - Съвет на народните комисари начело с Ленин.

По негова заповед на 6 януари 1918 г. е разпуснато законно избраното чрез свободни и демократични избори Учредително събрание. Последица от октомврийския преврат е разрушителната гражданската война в Русия.

Създадената през октомври 1918 г. от Ленин първа в света Социалистическа държава на работниците и селяните всъщност представлява германски протекторат чак до разгрома на Германия, през ноември 1918 г. Немците осигуряват на новия режим военна и материална помощ. Финансовата подкрепа за болшевиките започва още от края на 1914 г. Според германските официални документи болшевиките са получили 72 млн. златни марки, като по-голямата част от сумата е връчена след 7 ноември 1917 година. Финансирането е прекратено през юли 1918 г., когато е убит германският посланик в Москва граф Мирбах.

Идеята, че революцията била организирана от световното еврейство, се появила малко по-късно, около 1918 г., когато Троцки поел военното министерство на новосъздадената Съветска държава. Сред комисарите и началниците на различни политически управления действително имало много евреи. Но този факт не бил свързан с митичния “световен заговор”, а с факта, че евреите в царска Русия били една от дискриминираните и преследвани нации. Протестните настроения в еврейските кръгове били по-популярни отколкото в руското общество. Но имало недоволни и сред другите малцинства в Русия – фини, латиши, литовци, естонци.

Историците в цял свят смятат тезата за “еврейската революция” в Русия

за нищо повече от мит. Според тях Великата октомврийска социалистическа революция е чисто руски феномен. На Запад дори не обособяват двете революции – Февруарската и Октомврийската, а обсъждат само една революция – от 1917 г. Историците посочват като причини за нея: социалните, класовите и икономическите проблеми в самата Русия. Обясняват природата на революцията с положението на работниците, с не докрай разрешените въпроси за собствеността на земята, с националните проблеми в отделните райони, плюс огромното натоварване на руското общество, свързано с участието на страната в Първата световна война. Русия била изтощена от загубите, от постоянните поражения; настроенията сред армейските части били крайно лоши; след три и повече години война Русия не искала повече да воюва.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сссерем

    24 29 Отговор
    Айде нашите безродници няма ли да почерпят,това е най-светлия празник за тях.

    Коментиран от #2, #8

  • 2 отец

    25 19 Отговор

    До коментар #1 от "Сссерем":

    Рано си се дрогирал бе гендер ! Изглежда , че май ще се "възнесеш" преди да дойде коледа и новата година
  • 3 джими

    27 6 Отговор
    идеята на статията май, че е да опровергае еврейското начало на цялата история. При положение, че е финансирана с еврейски капитали - предимно американски и германски, като говорим за огромни суми, няма как да не се набива на очи кой е имал най-голям интерес. Още повече, че непосредствено след тези събития, са реализирани огромни печалби от задокеанските спонсори. Това са факти и няма как да си затваряме очите за тях. И в този ред на мисли и с оглед на финалния резултат от събитията - създаването на Израел, някак си теориите за световните конспирации вземат връх.
  • 4 червеногвардеец

    15 24 Отговор
    Честита октомврииска социалистическа революция. "да бъде крепка братя десницата ви свята , вии първи в тъмнината запалихте звезда"

    Коментиран от #16

  • 5 червеногвардеец

    17 16 Отговор
    Обожавам октомврииската социалистическа революция. "напред червени ескадрони в устрема ви милиони погледи са приковани с надежда и любов"
  • 6 Проблясък

    17 6 Отговор
    Всичките революции и войни са рожби на евреи ! Начин да се присвои чуждото богатство под претекст за възтържествуване на справедливостта !
  • 7 У лево е Крим

    24 9 Отговор
    Най- добрият пример за поговорката " Хитрата сврака с двата крака". Факт, е че Германците плащат на Ленин който си живурка в чужбина за да свали руското царско семейство. Идеята е била да сложат на върха на тази огромна страна някой подходящ за тях. Само, че хитрягите Ленин и Троцки имат съвсем други планове. Сиреч казано на съвременен език немското НПО се проваля. Само тук не се провали! - Избра си подходящият дебил от Банкя.

    Коментиран от #14

  • 8 Пеньо

    15 14 Отговор

    До коментар #1 от "Сссерем":

    Нашите безродници са свикнали друг да плаща сметката! С праздником товарищи!
  • 9 Guðmundsson

    6 11 Отговор
    Добре де 7ми ноември, но иначе октомврийска р-ция. Странни, абе съвецска му работа...

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Лол

    15 1 Отговор

    До коментар #9 от "Guðmundsson":

    Ми заради смяната на календара от стар стил към нов стил .

    Коментиран от #27

  • 12 Бай хой

    12 9 Отговор
    ЧЕРВЕНИТЕ ЕСКАДРОНИ
    in Englishen francais

    В утрото на светла ера, с факела на нова вера,
    идат бодри ескадрони с устрем горд и набег смел,
    а над тях, кат хищни птици, кат настръхнали орлици,
    спускат се и разпиляват гръм шрапнел подир шрапнел.

    Кон изправя се, изцвили и, отронил сетни сили,
    грохне мъртъв на земята някой воин поразен.
    В миг уплашен спира коня, но наново той догоня
    стъпките на ескадрона, в общий прилив устремен.

    И развели буйни гриви, над пожънатите ниви,
    като вихър отминават ескадрон след ескадрон.
    Под копитата извива прах на облачета сиви
    и премрежва с бронзов блясък огнения хоризонт.

    Ето татък край върбите екнаха пушкала скрити
    и вълни от кървав пламък срещнаха се гръд със гръд;
    сви се буря безпощадна, зазвънтя стомана хладна -
    кратка схватка, и наново ескадроните летят...

    Коментиран от #15

  • 13 Бай хой

    11 8 Отговор
    Ах, летете ескадрони! В устрема ви милиони
    погледи са приковани със надежда и любов.
    Свил десницата корава, целий свят се днес изправя
    стреснат, трогнат, очарован от победния ви зов.

    Нека в ужас, в изненада рухне всяка черна сграда
    на световната неправда, на сподавения стон
    и човекът да намери зад открехнатите двери
    мъртви старите химери на бездушния закон.

    Ах, летете вий сред сеч и дъжд от огнени картечи,
    вий - развихрени предтечи на безоблачните дни!
    С буря, мълния и грохот възвестете гордий поход
    на възбунените роби, на червените вълни!

    И когато сетний камък на обгърнатия в пламък
    и разруха древен замък се отрони в пепелта,
    вий слезнете от конете и земята целунете -
    възцарете вечна обич, вечна правда над света.
  • 14 Румяна Костова

    16 10 Отговор

    До коментар #7 от "У лево е Крим":

    Доколко Ленин си е живуркал в Германия,съмнително е ,след като и той и Сталин са водели изключително скромен начин на живот.Не са притежавали дворци и брилянти.Сталин е имал само три шинела .Трябва да отчетем,че това са били хора фанатици,чиято цел,обаче не е била лично благоденствие.Обогатяването на партийните функционери започва след смъртта на Сталин.

    Коментиран от #17

  • 15 Българин

    11 9 Отговор

    До коментар #12 от "Бай хой":

    Не знаех, че съществуват все още мурзилки със сърпове и чукове в главите.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 У лево е Крим

    14 4 Отговор

    До коментар #14 от "Румяна Костова":

    Дворци и брилянти тогава и сега малцина притежават :-)) Иначе мен ако питате обогатяването започна след 89 година. След Сталин не знам Хрушчов и останалите да са се облагодетелствали по някакъв начин. Това е времето на много политически убийства и всяко стъпване на криво е означавало смърт. Така или иначе фактите са си факти! Германците плащат за свалянето на монарха не от любов към населението на царска Русия. И в крайна сметка , по ирония на съдбата получават в последствие Сталин, който им разказа играта мъъъничко по- късно :-))
  • 18 Историк

    12 18 Отговор
    100 години болшевико-чекистки експерименти са превърнали руската нация в тълпа мразеща свободата и демокрацията и боготворяща всеки негодник добрал се до властта в Кремъл. В момента този негодник е Путин, руснаците обичат да ги лъже, че са народ с историческа мисия, че са велики и как са обкръжени от врагове, които не искат те да им позволят да спасяват света за пореден път.

    Коментиран от #43

  • 19 Ристе

    7 11 Отговор
    Този тумор е съзсаден от Германия и подпомогнат от щатите, на края на всв в главното им командване назрява идеята, че се бият на грешната страна каубоите. Време е грешката да бъде поправена.
  • 20 НКВД

    19 9 Отговор
    Октомврийската революция беше нужна за да се даде един хубав урок на алчните капиталисти и посочи къде им е мястото а именно в кочината на историята. вече доста народи питат къде е социализма и се сещат за него и го търсят
  • 21 Преброяване на бесните язовци

    6 9 Отговор
    Любимите на русофрениците болшевики са създадени с помощта на еврейско-американски капитал. И това ако не е ирония... 😂😂😂
  • 22 Гручо Маркс

    5 11 Отговор
    Каква октомврийска революция през ноември? Пак лъжа и измама като цялата русия. На всички червени маймуни, фа им излезе цирей на сфинктера.
  • 23 КГБ Териер

    10 5 Отговор
    Хахаха капитализма нещо почерня и в САЩ и в З. ЕВРОПА! Новите капиталисти са от Нигерия, Камерун, Боцвана, Пакистан, Индия, Мароко хахах капитализма е сготвен на чорба и черните го изядоха.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Червен плащ

    12 7 Отговор
    Просто на запада не им отървало Русия да бъде силна ! След 1900 г. Русия започва да се развива с бързи темпове , нефтодобив , промишленост, модернизация на селското стопанство и им пращат Ленин ! Но сметките им излезнаха криви. За 50 години се превърнаха от изостанала полуфеодална държава в мощна индустриялна и ядрена държава( според У . Чърчил)
  • 26 Галя

    10 7 Отговор
    Диваците избиват цялата царска фамилия. Нищо не оправдава такава варварщина.
  • 27 Guðmundsson

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Лол":

    Ясно забравих я тая работа.
  • 28 Отечествен Фронт

    7 4 Отговор
    Евреите били спонсорирали революцията все едно е от къде идват парите важно е да са за добро както в случая! Болшевиките нахраниха и обуха народа на Русия в последствие и на СССР а след 20 г. и Източна Европа! Кой спонсорира 3 РАЙХ и Адолф Хитлер? Да не бяха случайно комунистите от СССР?
  • 29 Владимир Илич

    3 2 Отговор
    Със светлата идея за братство, равенство и свобода,
    Започна нашта тежка, неравна борба! О Елисавета,
    беше готино да обсъждаме заедно в съвета, да градим
    Съветска власт и електрификация, но не знаехме, че всичко
    ще се изроди в голяма, тъжна галимация!!!
    Сталинисти, фашисти, капиталисти и националисти, всички подриваха, вредяха, злословеха и ни пречеха да станем финалисти!
    Бяхме (може би) близо до комунизма, до кефа, но алчната номенклатура, ни закара право в кенефа!
  • 30 Тръмп

    7 7 Отговор
    САЩ допуснаха две грешки,помогнаха на Сталин срещу Хитлер и позволиха СССР да им открадне атомната бомба!Затова Русия е все още под комунистическо иго!100години мъка и мизерия не е повод за празник!:):):)Без комунизма Русия можеше да е Велика колкото САЩ!:):):)

    Коментиран от #33

  • 31 Тръмп

    1 6 Отговор
    За това и Меркел играе двойна игра с Путин!:(Комунизмът в Русия не успя,както и никъде другаде по света!:):):)
  • 32 Генерал

    7 2 Отговор
    Не се научиха,ей! На 7 ноември 1917 г. започва Октомврийския ПРЕВРАТ в Русия- добре подготвен и финансиран от Запад. Болшевиките са едва 0,17% от населението в тогавашна Русия. Не биха успели с такъв военен преврат, без огромните финансови средства, които им осигуряват.
  • 33 Чинга чук

    1 5 Отговор

    До коментар #30 от "Тръмп":

    САЩ и РУСИЯ. Са първи братовчеди още от време оно!
  • 34 От Пирдоп

    3 1 Отговор
    Болшевиките взимат власта в РУСИЯ. Въпроса е какво става с МЕНШЕВИКИТЕ? Ами техните наследници управляват днес E.U !!!
  • 35 1234

    2 1 Отговор
    В цялата ситуация най-странното е, че Путин отмени честванията на ВОСР.

    Коментиран от #39

  • 36 КГБ Териер

    6 5 Отговор
    На запад е по зле и от комунизъм казват му ред а всъщност е фашизъм нямаш никакви права всичко е скрито покрито. Права имат само онези експкататорите на раята и подхвърлили евтина манджа ГМО и реалити предаваня и те си трайкат! Зомбита които живеят цял живот на изплащане и заеми за да бъдат зависими от едрия капитал.
  • 37 СССР беше як

    7 6 Отговор
    Истината е, че въпреки всички простотии, мизерии и страдания, СССР въплъщаваше стремежа и шанса на обикновените хора за нещо по-добро, нещо различно от матрицата. Ако беше оцелял в един готин, модернизиран вариант, СССР на работниците щеше да бъде важен балансьор в предстоящите турболентни времена.

    Коментиран от #45

  • 38 Само питам

    3 4 Отговор
    Колко куха трябва да бъде една кратуна за да отекват все още в нея "залповете на Аврора"?
  • 39 Хитър Петър

    5 1 Отговор

    До коментар #35 от "1234":

    Кое му е странното че Путин е отменил честването на сатанински празник? Не може да развява православието като знаме и да чества избиването на руското духовенство. Това само нашите Русо-съветскофили го могат.

    Коментиран от #40, #41, #42

  • 40 1234

    1 2 Отговор

    До коментар #39 от "Хитър Петър":

    Да, но путинофилите това не го разбират.
  • 41 11ап

    1 2 Отговор

    До коментар #39 от "Хитър Петър":

    Обади му се да отмени и 9 май
  • 42 От Пирдоп

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "Хитър Петър":

    Избити по поръчка на Кого?
  • 43 читател

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Историк":

    Според американския професор Ричард Улф икономическия и социален скок на изостаналата Русия от Ленин до Горбачов е най-големия в човешката история, втори е китайския. Обосновава го подробно в икономическия си преглед за февруари 2017г.: https://www.youtube.com/watch?v=CPVSu01pkDE (от 14:50 мин. нататък)
  • 44 читател

    3 0 Отговор
    Не е зле всички прегладнели гладкомозъчни джудженца, които се опитват да плюят комунизма, първо да се ограмотят що е то "комунистическа идеология". Не всеки, който се нарича комунист, е такъв наистина. Необходимо е да има мозък в главата, да е чел доста и да има точно определена мотивация за социална ангажираност. Паричната мотивация го вкарва в конфликт на интереси със комунистическата идеология. Имайте го предвид когато спамите с коментари които имат тежестта на сапунени мехури.
  • 45 читател

    3 1 Отговор

    До коментар #37 от "СССР беше як":

    За да се случи това, което казваш, социализма трябваше да победи достатъчно бързо в цял свят. Още Маркс предвижда, че той не е пригоден да се съревновава със капитализма дълго време, защото целите и принципите му са съвсем различни. Борбата с капитализма е само родилна фаза. Тя не е в същността на комунизма. Капитализма се управлява от един централен бог(парите) със свойствата на вирусна експлозия, която трае само докато изчерпи хранителната среда, като става в момента. Той е отворена неустойчива система и затова има неистов глад за природни ресурси и пазари (които обаче не са безкрайни нито в пространството, нито във времето).

    Коментиран от #46

  • 46 читател

    2 0 Отговор

    До коментар #45 от "читател":

    Социализма има съвсем други цели и принципи и това става много ясно на една бизнес среща в началото на "перестройката" между източногермански производители на крушки и западни клиенти. Източно германците смятали да шашнат западняците със суперкачеството на крушките, пък ония едва ли не им се изсмели, че точно това не ги интересува-искат точно определен предвидим срок на годност много по-нисък от предлагания за да не фалират. Тая случка е описана в испанския документален филм "Купи, хвърли, купи-скритата история на планираното остаряване" (от 30мин. нататък)
  • 47 Русия е война

    2 1 Отговор
    Войната. Единственият свят, в който руснаците се чувстват у дома си . Руснаците не могат да живеят в мир. Те или водят война, или се готвят за следващата.... Откъде изпълзя този примитивен милитаризъм, тази ретроградност, това помрачение? Ние се питаме това всеки ден. В Европа навярно също се питат. Защото хората на Запад искат просто да живеят нормално и в мир, докато руснаците са готови да умрат за героичната идея. ..... „Путин! Путин!” ....... ние сме хора на войната - просто защото друго не знаем. Ние винаги или сме водили война, или сме се готвели за следващата. У нас войната е издигната в култ. Ето какво пише военният министър Куропаткин на цар Николай Втори: „Ваше императорско величество! През 18 и 19 век Русия в продължение на 128 години води войни, мирни са едва 72 години. От общо 128-те войни само пет са отбранителни, останалите са завоевателни”. През 20 век не е по-различно: руският човек не е привикнал към мирен живот. ... А самата страна дълбинно не е способна да води цивилен, нормален, мирен живот. .... Страна, обсебена от войната, страна с военна психика. ...От телевизора се лее такъв антиамериканизъм и такава омраза срещу Запада, каквито никога не е имало. ..... Това е нашата житейска среда - войната. Единственият свят, в който се чувстваме у дома си. Извадките са от интервю на световноизвестната писателка Светлана Алексиевич.

    Коментиран от #48

  • 48 читател

    2 2 Отговор

    До коментар #47 от "Русия е война":

    Е, и!? Трябва ли да се възхищавам на всеки безполезен безродник само щото е сърдит на своите? Напъни се малко повече.
  • 49 От Пирдоп

    0 2 Отговор
    ,,Всяка революция изяжда децата си"-Жан Пол Марат
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания