3 193 49

7 ноември 1917 г. Октомврийската революция

Русия била изтощена от загубите, от постоянните поражения

7 ноември 1917 г. Октомврийската революция
Венцислав Михайлов

На 7 ноември 1917 г. започва Октомврийската революция в Русия. В Петербург болшевиките на Владимир Ленин и Лев Троцки свалят правителството на Александър Керенски.

Революцията довежда до създаването на Съветския съюз - първата комунистическа държава в света, както и първата от класическите тоталитарни системи на ХХ в.

На 16 март 1917 г. абдикира последният руски император Николай II. Властта в Русия е поета от временното правителство на Керенски. Малко след това в Петроград пристига Ленин. Той констатира, че има великолепна възможност малобройната, но дисциплинирана комунистическа партия да вземе властта.

Първият опит за въстание през юли 1917 г. се проваля

и вождът на революцията е принуден да се укрива. Но вторият опит през октомври 1917 г. вече е успешен. Начало на въоръжената акция дава залпът на крайцера „Аврора”. С щурм, въпреки липсата на съпротива, е превзет Зимният дворец и са арестувани членовете на Временното правителство. Начало на въоръжената акция дава залпът на крайцера „Аврора”. Ключова роля в болшевишкия преврат изиграва Лев Троцки, чието истинско име е Лейба Давидович Бронщейн.

В качеството си на председател на Петроградския съвет на работническите и войнишките депутати той е на практика военен ръководител на преврата. Именно по негови указания първо са атакувани ключови обекти като Централната поща, Държавната банката, гарите и др. Болшевиките бързат да сложат ръка и върху всички търговски и частни банки, бижутерийните магазини, сейфовете на големите търговски предприятия, частните взаимоспомагателни каси, банковите филиали в заводите.

Установена е „диктатура на пролетариата”, създадено е първото съветско правителство - Съвет на народните комисари начело с Ленин.

По негова заповед на 6 януари 1918 г. е разпуснато законно избраното чрез свободни и демократични избори Учредително събрание. Последица от октомврийския преврат е разрушителната гражданската война в Русия.

Създадената през октомври 1918 г. от Ленин първа в света Социалистическа държава на работниците и селяните всъщност представлява германски протекторат чак до разгрома на Германия, през ноември 1918 г. Немците осигуряват на новия режим военна и материална помощ. Финансовата подкрепа за болшевиките започва още от края на 1914 г. Според германските официални документи болшевиките са получили 72 млн. златни марки, като по-голямата част от сумата е връчена след 7 ноември 1917 година. Финансирането е прекратено през юли 1918 г., когато е убит германският посланик в Москва граф Мирбах.

Идеята, че революцията била организирана от световното еврейство, се появила малко по-късно, около 1918 г., когато Троцки поел военното министерство на новосъздадената Съветска държава. Сред комисарите и началниците на различни политически управления действително имало много евреи. Но този факт не бил свързан с митичния “световен заговор”, а с факта, че евреите в царска Русия били една от дискриминираните и преследвани нации. Протестните настроения в еврейските кръгове били по-популярни отколкото в руското общество. Но имало недоволни и сред другите малцинства в Русия – фини, латиши, литовци, естонци.

Историците в цял свят смятат тезата за “еврейската революция” в Русия

за нищо повече от мит. Според тях Великата октомврийска социалистическа революция е чисто руски феномен. На Запад дори не обособяват двете революции – Февруарската и Октомврийската, а обсъждат само една революция – от 1917 г. Историците посочват като причини за нея: социалните, класовите и икономическите проблеми в самата Русия. Обясняват природата на революцията с положението на работниците, с не докрай разрешените въпроси за собствеността на земята, с националните проблеми в отделните райони, плюс огромното натоварване на руското общество, свързано с участието на страната в Първата световна война. Русия била изтощена от загубите, от постоянните поражения; настроенията сред армейските части били крайно лоши; след три и повече години война Русия не искала повече да воюва.

Русия

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Сссерем
  Отговор
  1 07:35  07.11.18
  Айде нашите безродници няма ли да почерпят,това е най-светлия празник за тях.

  Коментиран от #2, #8

 • отец
  Отговор
  2 07:42  07.11.18

  До коментар #1 от "Сссерем":

  Рано си се дрогирал бе гендер ! Изглежда , че май ще се "възнесеш" преди да дойде коледа и новата година
 • джими
  Отговор
  3 07:43  07.11.18
  идеята на статията май, че е да опровергае еврейското начало на цялата история. При положение, че е финансирана с еврейски капитали - предимно американски и германски, като говорим за огромни суми, няма как да не се набива на очи кой е имал най-голям интерес. Още повече, че непосредствено след тези събития, са реализирани огромни печалби от задокеанските спонсори. Това са факти и няма как да си затваряме очите за тях. И в този ред на мисли и с оглед на финалния резултат от събитията - създаването на Израел, някак си теориите за световните конспирации вземат връх.
 • червеногвардеец
  Отговор
  4 07:46  07.11.18
  Честита октомврииска социалистическа революция. "да бъде крепка братя десницата ви свята , вии първи в тъмнината запалихте звезда"

  Коментиран от #16


 • червеногвардеец
  Отговор
  5 07:50  07.11.18
  Обожавам октомврииската социалистическа революция. "напред червени ескадрони в устрема ви милиони погледи са приковани с надежда и любов"
 • Проблясък
  Отговор
  6 07:53  07.11.18
  Всичките революции и войни са рожби на евреи ! Начин да се присвои чуждото богатство под претекст за възтържествуване на справедливостта !
 • У лево е Крим
  Отговор
  7 07:54  07.11.18
  Най- добрият пример за поговорката " Хитрата сврака с двата крака". Факт, е че Германците плащат на Ленин който си живурка в чужбина за да свали руското царско семейство. Идеята е била да сложат на върха на тази огромна страна някой подходящ за тях. Само, че хитрягите Ленин и Троцки имат съвсем други планове. Сиреч казано на съвременен език немското НПО се проваля. Само тук не се провали! - Избра си подходящият дебил от Банкя.

  Коментиран от #14

 • Пеньо
  Отговор
  8 07:54  07.11.18

  До коментар #1 от "Сссерем":

  Нашите безродници са свикнали друг да плаща сметката! С праздником товарищи!
 • Guðmundsson
  Отговор
  9 07:59  07.11.18
  Добре де 7ми ноември, но иначе октомврийска р-ция. Странни, абе съвецска му работа...

  Коментиран от #11

 • 10 08:01  07.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Лол
  Отговор
  11 08:03  07.11.18

  До коментар #9 от "Guðmundsson":

  Ми заради смяната на календара от стар стил към нов стил .

  Коментиран от #27

 • Бай хой
  Отговор
  12 08:05  07.11.18
  ЧЕРВЕНИТЕ ЕСКАДРОНИ in Englishen francais В утрото на светла ера, с факела на нова вера, идат бодри ескадрони с устрем горд и набег смел, а над тях, кат хищни птици, кат настръхнали орлици, спускат се и разпиляват гръм шрапнел подир шрапнел. Кон изправя се, изцвили и, отронил сетни сили, грохне мъртъв на земята някой воин поразен. В миг уплашен спира коня, но наново той догоня стъпките на ескадрона, в общий прилив устремен. И развели буйни гриви, над пожънатите ниви, като вихър отминават ескадрон след ескадрон. Под копитата извива прах на облачета сиви и премрежва с бронзов блясък огнения хоризонт. Ето татък край върбите екнаха пушкала скрити и вълни от кървав пламък срещнаха се гръд със гръд; сви се буря безпощадна, зазвънтя стомана хладна - кратка схватка, и наново ескадроните летят...

  Коментиран от #15

 • Бай хой
  Отговор
  13 08:06  07.11.18
  Ах, летете ескадрони! В устрема ви милиони погледи са приковани със надежда и любов. Свил десницата корава, целий свят се днес изправя стреснат, трогнат, очарован от победния ви зов. Нека в ужас, в изненада рухне всяка черна сграда на световната неправда, на сподавения стон и човекът да намери зад открехнатите двери мъртви старите химери на бездушния закон. Ах, летете вий сред сеч и дъжд от огнени картечи, вий - развихрени предтечи на безоблачните дни! С буря, мълния и грохот възвестете гордий поход на възбунените роби, на червените вълни! И когато сетний камък на обгърнатия в пламък и разруха древен замък се отрони в пепелта, вий слезнете от конете и земята целунете - възцарете вечна обич, вечна правда над света.
 • Румяна Костова
  Отговор
  14 08:22  07.11.18

  До коментар #7 от "У лево е Крим":

  Доколко Ленин си е живуркал в Германия,съмнително е ,след като и той и Сталин са водели изключително скромен начин на живот.Не са притежавали дворци и брилянти.Сталин е имал само три шинела .Трябва да отчетем,че това са били хора фанатици,чиято цел,обаче не е била лично благоденствие.Обогатяването на партийните функционери започва след смъртта на Сталин.

  Коментиран от #17

 • Българин
  Отговор
  15 08:24  07.11.18

  До коментар #12 от "Бай хой":

  Не знаех, че съществуват все още мурзилки със сърпове и чукове в главите.
 • 16 08:26  07.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • У лево е Крим
  Отговор
  17 08:32  07.11.18

  До коментар #14 от "Румяна Костова":

  Дворци и брилянти тогава и сега малцина притежават :-)) Иначе мен ако питате обогатяването започна след 89 година. След Сталин не знам Хрушчов и останалите да са се облагодетелствали по някакъв начин. Това е времето на много политически убийства и всяко стъпване на криво е означавало смърт. Така или иначе фактите са си факти! Германците плащат за свалянето на монарха не от любов към населението на царска Русия. И в крайна сметка , по ирония на съдбата получават в последствие Сталин, който им разказа играта мъъъничко по- късно :-))
 • Историк
  Отговор
  18 08:34  07.11.18
  100 години болшевико-чекистки експерименти са превърнали руската нация в тълпа мразеща свободата и демокрацията и боготворяща всеки негодник добрал се до властта в Кремъл. В момента този негодник е Путин, руснаците обичат да ги лъже, че са народ с историческа мисия, че са велики и как са обкръжени от врагове, които не искат те да им позволят да спасяват света за пореден път.

  Коментиран от #43

 • Ристе
  Отговор
  19 08:36  07.11.18
  Този тумор е съзсаден от Германия и подпомогнат от щатите, на края на всв в главното им командване назрява идеята, че се бият на грешната страна каубоите. Време е грешката да бъде поправена.
 • НКВД
  Отговор
  20 08:38  07.11.18
  Октомврийската революция беше нужна за да се даде един хубав урок на алчните капиталисти и посочи къде им е мястото а именно в кочината на историята. вече доста народи питат къде е социализма и се сещат за него и го търсят
 • Преброяване на бесните язовци
  Отговор
  21 08:40  07.11.18
  Любимите на русофрениците болшевики са създадени с помощта на еврейско-американски капитал. И това ако не е ирония... 😂😂😂
 • Гручо Маркс
  Отговор
  22 08:41  07.11.18
  Каква октомврийска революция през ноември? Пак лъжа и измама като цялата русия. На всички червени маймуни, фа им излезе цирей на сфинктера.
 • КГБ Териер
  Отговор
  23 08:43  07.11.18
  Хахаха капитализма нещо почерня и в САЩ и в З. ЕВРОПА! Новите капиталисти са от Нигерия, Камерун, Боцвана, Пакистан, Индия, Мароко хахах капитализма е сготвен на чорба и черните го изядоха.
 • 24 08:45  07.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Червен плащ
  Отговор
  25 08:45  07.11.18
  Просто на запада не им отървало Русия да бъде силна ! След 1900 г. Русия започва да се развива с бързи темпове , нефтодобив , промишленост, модернизация на селското стопанство и им пращат Ленин ! Но сметките им излезнаха криви. За 50 години се превърнаха от изостанала полуфеодална държава в мощна индустриялна и ядрена държава( според У . Чърчил)
 • Галя
  Отговор
  26 08:47  07.11.18
  Диваците избиват цялата царска фамилия. Нищо не оправдава такава варварщина.
 • Guðmundsson
  Отговор
  27 08:48  07.11.18

  До коментар #11 от "Лол":

  Ясно забравих я тая работа.
 • Отечествен Фронт
  Отговор
  28 09:17  07.11.18
  Евреите били спонсорирали революцията все едно е от къде идват парите важно е да са за добро както в случая! Болшевиките нахраниха и обуха народа на Русия в последствие и на СССР а след 20 г. и Източна Европа! Кой спонсорира 3 РАЙХ и Адолф Хитлер? Да не бяха случайно комунистите от СССР?
 • Владимир Илич
  Отговор
  29 09:25  07.11.18
  Със светлата идея за братство, равенство и свобода, Започна нашта тежка, неравна борба! О Елисавета, беше готино да обсъждаме заедно в съвета, да градим Съветска власт и електрификация, но не знаехме, че всичко ще се изроди в голяма, тъжна галимация!!! Сталинисти, фашисти, капиталисти и националисти, всички подриваха, вредяха, злословеха и ни пречеха да станем финалисти! Бяхме (може би) близо до комунизма, до кефа, но алчната номенклатура, ни закара право в кенефа!
 • Тръмп
  Отговор
  30 09:25  07.11.18
  САЩ допуснаха две грешки,помогнаха на Сталин срещу Хитлер и позволиха СССР да им открадне атомната бомба!Затова Русия е все още под комунистическо иго!100години мъка и мизерия не е повод за празник!:):):)Без комунизма Русия можеше да е Велика колкото САЩ!:):):)

  Коментиран от #33

 • Тръмп
  Отговор
  31 09:29  07.11.18
  За това и Меркел играе двойна игра с Путин!:(Комунизмът в Русия не успя,както и никъде другаде по света!:):):)
 • Генерал
  Отговор
  32 09:33  07.11.18
  Не се научиха,ей! На 7 ноември 1917 г. започва Октомврийския ПРЕВРАТ в Русия- добре подготвен и финансиран от Запад. Болшевиките са едва 0,17% от населението в тогавашна Русия. Не биха успели с такъв военен преврат, без огромните финансови средства, които им осигуряват.
 • Чинга чук
  Отговор
  33 09:37  07.11.18

  До коментар #30 от "Тръмп":

  САЩ и РУСИЯ. Са първи братовчеди още от време оно!
 • От Пирдоп
  Отговор
  34 09:43  07.11.18
  Болшевиките взимат власта в РУСИЯ. Въпроса е какво става с МЕНШЕВИКИТЕ? Ами техните наследници управляват днес E.U !!!
 • 1234
  Отговор
  35 09:46  07.11.18
  В цялата ситуация най-странното е, че Путин отмени честванията на ВОСР.

  Коментиран от #39

 • КГБ Териер
  Отговор
  36 09:51  07.11.18
  На запад е по зле и от комунизъм казват му ред а всъщност е фашизъм нямаш никакви права всичко е скрито покрито. Права имат само онези експкататорите на раята и подхвърлили евтина манджа ГМО и реалити предаваня и те си трайкат! Зомбита които живеят цял живот на изплащане и заеми за да бъдат зависими от едрия капитал.
 • СССР беше як
  Отговор
  37 10:15  07.11.18
  Истината е, че въпреки всички простотии, мизерии и страдания, СССР въплъщаваше стремежа и шанса на обикновените хора за нещо по-добро, нещо различно от матрицата. Ако беше оцелял в един готин, модернизиран вариант, СССР на работниците щеше да бъде важен балансьор в предстоящите турболентни времена.

  Коментиран от #45

 • Само питам
  Отговор
  38 10:45  07.11.18
  Колко куха трябва да бъде една кратуна за да отекват все още в нея "залповете на Аврора"?
 • Хитър Петър
  Отговор
  39 12:32  07.11.18

  До коментар #35 от "1234":

  Кое му е странното че Путин е отменил честването на сатанински празник? Не може да развява православието като знаме и да чества избиването на руското духовенство. Това само нашите Русо-съветскофили го могат.

  Коментиран от #40, #41, #42

 • 1234
  Отговор
  40 12:55  07.11.18

  До коментар #39 от "Хитър Петър":

  Да, но путинофилите това не го разбират.
 • 11ап
  Отговор
  41 13:06  07.11.18

  До коментар #39 от "Хитър Петър":

  Обади му се да отмени и 9 май
 • От Пирдоп
  Отговор
  42 13:07  07.11.18

  До коментар #39 от "Хитър Петър":

  Избити по поръчка на Кого?
 • читател
  Отговор
  43 15:33  07.11.18

  До коментар #18 от "Историк":

  Според американския професор Ричард Улф икономическия и социален скок на изостаналата Русия от Ленин до Горбачов е най-големия в човешката история, втори е китайския. Обосновава го подробно в икономическия си преглед за февруари 2017г.: https://www.youtube.com/watch?v=CPVSu01pkDE (от 14:50 мин. нататък)

 • читател
  Отговор
  44 15:48  07.11.18
  Не е зле всички прегладнели гладкомозъчни джудженца, които се опитват да плюят комунизма, първо да се ограмотят що е то "комунистическа идеология". Не всеки, който се нарича комунист, е такъв наистина. Необходимо е да има мозък в главата, да е чел доста и да има точно определена мотивация за социална ангажираност. Паричната мотивация го вкарва в конфликт на интереси със комунистическата идеология. Имайте го предвид когато спамите с коментари които имат тежестта на сапунени мехури.
 • читател
  Отговор
  45 16:42  07.11.18

  До коментар #37 от "СССР беше як":

  За да се случи това, което казваш, социализма трябваше да победи достатъчно бързо в цял свят. Още Маркс предвижда, че той не е пригоден да се съревновава със капитализма дълго време, защото целите и принципите му са съвсем различни. Борбата с капитализма е само родилна фаза. Тя не е в същността на комунизма. Капитализма се управлява от един централен бог(парите) със свойствата на вирусна експлозия, която трае само докато изчерпи хранителната среда, като става в момента. Той е отворена неустойчива система и затова има неистов глад за природни ресурси и пазари (които обаче не са безкрайни нито в пространството, нито във времето).

  Коментиран от #46

 • читател
  Отговор
  46 16:44  07.11.18

  До коментар #45 от "читател":

  Социализма има съвсем други цели и принципи и това става много ясно на една бизнес среща в началото на "перестройката" между източногермански производители на крушки и западни клиенти. Източно германците смятали да шашнат западняците със суперкачеството на крушките, пък ония едва ли не им се изсмели, че точно това не ги интересува-искат точно определен предвидим срок на годност много по-нисък от предлагания за да не фалират. Тая случка е описана в испанския документален филм "Купи, хвърли, купи-скритата история на планираното остаряване" (от 30мин. нататък)
 • Русия е война
  Отговор
  47 16:46  07.11.18
  Войната. Единственият свят, в който руснаците се чувстват у дома си . Руснаците не могат да живеят в мир. Те или водят война, или се готвят за следващата.... Откъде изпълзя този примитивен милитаризъм, тази ретроградност, това помрачение? Ние се питаме това всеки ден. В Европа навярно също се питат. Защото хората на Запад искат просто да живеят нормално и в мир, докато руснаците са готови да умрат за героичната идея. ..... „Путин! Путин!” ....... ние сме хора на войната - просто защото друго не знаем. Ние винаги или сме водили война, или сме се готвели за следващата. У нас войната е издигната в култ. Ето какво пише военният министър Куропаткин на цар Николай Втори: „Ваше императорско величество! През 18 и 19 век Русия в продължение на 128 години води войни, мирни са едва 72 години. От общо 128-те войни само пет са отбранителни, останалите са завоевателни”. През 20 век не е по-различно: руският човек не е привикнал към мирен живот. ... А самата страна дълбинно не е способна да води цивилен, нормален, мирен живот. .... Страна, обсебена от войната, страна с военна психика. ...От телевизора се лее такъв антиамериканизъм и такава омраза срещу Запада, каквито никога не е имало. ..... Това е нашата житейска среда - войната. Единственият свят, в който се чувстваме у дома си. Извадките са от интервю на световноизвестната писателка Светлана Алексиевич.

  Коментиран от #48

 • читател
  Отговор
  48 17:08  07.11.18

  До коментар #47 от "Русия е война":

  Е, и!? Трябва ли да се възхищавам на всеки безполезен безродник само щото е сърдит на своите? Напъни се малко повече.
 • От Пирдоп
  Отговор
  49 17:13  07.11.18
  ,,Всяка революция изяжда децата си"-Жан Пол Марат

Напиши коментар:


Публикувай