4 495 4

Убийците от Париж и Брюксел са ликвидирани

Терористите, ръководили атентатите във Франция и Белгия, са мъртви

Убийците от Париж и Брюксел са ликвидирани
Снимка: БТА/АР
Анатоли Стайков

Всички ръководители на атентатите в Париж и Брюксел от 2015 и 2016 г. са мъртви, съобщиха медии в Белгия, като се позоваха на данни от френските специални служби.

Медиите поместват снимки на шестима терористи, ръководили атентатите. Отбелязва се, че последен е бил убит Усама Атар, известен като Абу Ахмад и като "мозъка" на нападенията.

Атар е загинал на 17 ноември миналата година при удар с дрон на САЩ в Сирия. За успеха на операцията френското разузнаване е работило в сътрудничество с Агенцията за национална сигурност на САЩ. Отбелязва се, че принос към операцията са имали Русия и Китай. Допълва се, че френските служби са подали на американските си колеги данни за местоположението на мишената.

Атар е роден в Брюксел и е с марокански произход. През 2005 г. той е задържан в Ирак, където по-късно е осъден на доживотен затвор. През 2012 г. белгийските власти успяват да издействат връщането му в Европа и това даде повод на местни медии да допуснат, че може да е бил свързан с белгийските служби.

За смъртта му за пръв път бе съобщено през февруари с уточнението, че тялото му не е открито и че ударът е бил нанесен в район по границата между Сирия и Ирак.

Белгия

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Анти седераст
  Отговор
  1 13:39  07.11.18
  Каква смрад са западните еврейски септики
 • Рашка с прашка
  Отговор
  2 13:45  07.11.18
  И това ще върне ли живота на техните жертви?
 • чалма тв
  Отговор
  3 15:51  07.11.18
  тези са мъртви, ама има още талибанска сган в Европа, те са на социални помощи, по покана на бившата канцлерка Шмеркел.
 • да бе
  Отговор
  4 15:52  07.11.18
  блажен който вярва..

Напиши коментар:


Публикувай