Last news in Fakti

7 Ноември, 2018 14:30 1 332 0

В Камерун освободиха отвлечени деца

  • боко харам-
  • камерун-
  • деца-
  • терористи-
  • освободени

Положителна развръзка

В Камерун освободиха отвлечени деца - 1
Снимка: БТА/ AP

Освободени са седемдесет и деветте деца, отвлечени в понеделник от протестантско училище в град Баменда в англоезичен Северозападен Камерун, обхванат от сепаратистки размирици. Това заяви за Франс прес камерунският министър на далекосъобщенията Исса Бакари Чирома.

Властите все още не знаят какво е станало с тримата членове на училищната управа, отвлечени заедно с децата, уточни министърът. Той не поясни при какви условия са освободени учениците. Това е първото масово отвличане в Камерун, посочва и припомня практики от този род в съседна Нигерия, където действа джихадистката групировка "Боко Харам".

Новината за освобождаването на учениците дойде ден след като в Яунде положи клетва 85-годишният президент Пол Бия. Той ръководи Камерун от 36 години и бе преизбран през октомври за нов, седми мандат. Така ще може да управлява поне до 92-годишна възраст. В шестминутен видеозапис, с който разполага АФП, 11 момчета на около 15 години се представят един по един на английски и заявяват, че са били отвлечени от група, нарекла се "Амба бойз" - англофони сепаратисти.

В двата камерунски англоезични района от 2016 г. цари тежка обществено-политическа криза, а в края на 2017 г. тя прерасна във въоръжен конфликт. Почти всеки ден избухват сблъсъци между армията и сепаратистите в екваториалната гора. Сепаратистите обявиха бойкот на училищата, защото според тях франкофонската учебна система маргинализира учениците от англофонското малцинство. Затова бунтовниците често нападат с оръжие в ръка учебни заведения, пояснява АФП. По-рано Асошиейтед прес разпространи видеозапис с отвлечените ученици, в който похитителите заявяват, че ще ги освободят само след като бъдат изпълнени исканията им.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА