566 0

Латвия най-после се сдоби с нов премиер

Президентът Раймондс Вейонис номинира за министър-председател юриста Янис Борданс

Латвия най-после се сдоби с нов премиер
Снимка: БТА/АР
Анатоли Стайков

След близо месец политически консултации между латвийските партии президентът на Латвия Раймондс Вейонис номинира Янис Борданс, лидер на Новата консервативна партия, за министър-председател и му даде срок до 21 ноември да направи опит да състави правителство след изборите през октомври, довели до фрагментиран парламент, предаде ТАСС.

Борданс, който е юрист и бивш министър на правосъдието, и неговата Нова консервативна партия съсредоточиха предизборната си кампания около необходимостта за борба с корупцията. "Върховенството на закона ще бъде приоритет", каза Борданс.

Според него новото правителство ще се състои от пет партии и няма да включва проруската Социалдемократическа партия "Съгласие" и Съюза "Зелени и фермери".

Недоволни от корупцията и неефективната политическа система латвийските на изборите на 6 октомври избиратели наказаха управляващата трипартийна дясноцентристка коалиция. Три нови партии получиха общо близо 40 процента от гласовете, което доведе до силно фрагментиран парламент, състоящ се от седем партии.

Ако в срок до две седмици, тоест до 21 ноември включително, Борданс не успее да състави коалиционно правителство, държавният глава ще трябва да възложи тази задача на друг кандидат.

На изборите най-много места - 23 в 100-членния парламент, получи партията "Съгласие", изразяваща интересите на рускоезичното население, но никоя от влезлите в парламента политически сили не пожела да управлява заедно с нея.

Латвия

Още по темата

 • Руски хакери блокираха Латвия

  Руски хакери блокираха Латвия

  Най-популярната латвийска социална мрежа стана обект на хакерска атака на фона на провеждащите се в страната парламентарни избори, съобщи ...
  7.10.2018
  2 098
  30
 • Латвия отново се обръща към Русия

  Латвия отново се обръща към Русия

  Управляващата десноцентристка коалиция в Латвия загуби парламентарното си мнозинство на вчерашните избори, на които най-много гласове получи ...
  7.10.2018
  15 756
  36
 • В Прибалтика искат от НАТО защита срещу Русия

  В Прибалтика искат от НАТО защита срещу Русия

  Министрите на отбраната на Литва, Латвия и Естония се призоваха вчера отново за по-голямо присъствие на НАТО в района на Балтика, предаде ...
  25.05.2018
  2 119
  19

Напиши коментар:


Публикувай