Last news in Fakti

7 Ноември, 2018 18:15 2 155 18

Тя ли е наследникът на Меркел?

  • анегрет крамп-каренбауер-
  • германия-
  • ангела меркел-
  • хдс

Анегрет Крамп-Каренбауер официално обяви кандидатурата си за председател на ХДС 

Тя ли е наследникът на Меркел? - 1
Снимки: БТА/АР

В опит да наследи Ангела Меркел начело на германския Християндемократически съюз (ХДС), Анегрет Крамп-Каренбауер обеща нова глава в развитието на Германия, в която "хората ще се чувстват у дома си" в собствената си страна след период на политически вълнения, белязани от възхода на крайната десница, предаде Reuters.

Крамп-Каренбауер официално представи кандидатурата си за председател на ХДС, изтъквайки близостта си с германския канцлер, предаде AFP.

Ако си осигури лидерския пост на партията, 56-годишната Крамп-Каренбауер ще е в най-благоприятна позиция да наследи Меркел и като федерален канцлер.

Допитванията обаче показват, че Крамп-Каренбауер, която от февруари е генерален секретар на ХДС, е изпреварвана от 62-годишния бизнесмен Фридрих Мерц. Критиците й смятат, че й липсва обаяние.
Миналата седмица Меркел съобщи, че на партийните конгрес на ХДС през декември ще се оттегли от председателския пост, слагайки край на 13-годишен период, през който тя господстваше в европейската политика.

Тя ли е наследникът на Меркел?

Като наследник на центристката линия на Меркел, Крамп-Каренбауер вероятно ще може да съжителства с Меркел като канцлер, какъвто тя иска да остане до края на мандата си през 2021 г.
За Крамп-Каренбауер предизвикателството е да очертае собствен профил, различен от този на Меркел, като същевременно остане вярна на канцлерката.

"Това е край на една епоха", каза пред репортери Крамп-Каренбауер, която германските медии съкратено често наричат с инициалите й АКК. "Трябва да благодарим на Ангела Меркел за много неща", заяви тя. Крамп-Каренбауер е наричана също "Меркел 2" и "Меркел на бис", посочва АФП. "Опитът ми показва, че човек винаги стои на раменете на предшественика си", добави тя, като наблегна върху нуждата от политическа стабилност в несигурни времена.

"Трябва да направим така, че хората тук да се чувстват у дома си - хората, които дълго са живели тук, и хората, пристигнали наскоро", заяви тя, имайки предвид рязката промяна, предизвикана през 2015 г. от мигрантската криза в Германия.

Крамп-Каренбауер изброи предизвикателствата пред осигуряване на благоденствие и социална сплотеност, но не даде подробности за конкретни политики. Тя изтъкна като свои приоритети сигурността, икономическото благосъстояние, съживяването на европейския проект, цифровите технологии и въпроса за интеграцията.

Тя ли е наследникът на Меркел?

За Мeркел ще е по-трудно да остане канцлер, ако лидер на ХДС е Мерц, тъй като той беше победен от нея в битката за лидерството през 2002 г. и оттогава направи успешна бизнес кариера.

Предимството на АКК пред Мерц и третия претендент - здравния министър Йенс Шпан, е фактът, че тя е печелила избори, макар и в малката западна провинция Саар, и е била там министър-председателка.
По отношение на икономическата политика Крамп-Каренбауер е в левия фланг на ХДС и е силен застъпник на минималната заплата. Преди общите избори през 2013 г. тя предложи максималната данъчна ставка да е 53 процента.

Тя обаче е консервативна по социалните въпроси и се противопоставя на рекламирането на абортите, а през 2015 г. предизвика спорове, когато каза, че еднополовите бракове може да отворят вратата за кръвосмешение и полигамия.

Заричайки се "да не води предизборна кампания срещу останалите", тя отправи послание за партийна сплотеност и каза, че, ако спечели лидерския пост, ще иска да работи с Мерц и Шпан, който засега остава на трета позиция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 vvvvv

    20 2 Отговор
    Копието не може да замести оригинала, още повече, че той е тотално повреден и компроментиран. От едната, та до другата и накрая ХДС ще изчезне.
  • 2 Брат ми

    32 4 Отговор
    Същият изрод.Нищо ново.
  • 3 ха ха ха

    26 3 Отговор
    Господи, Боже мой! Какво е това същество?! Сигурно се е превъплътило от филмите на Спилбърг.

    Коментиран от #5

  • 4 оптимист

    23 1 Отговор
    Винаги може и по-зле.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 АзГ

    16 1 Отговор
    И този новия, ще си мечтае за арабска любов ! Нищо добро не чака Европа !
  • 7 11ап

    16 1 Отговор
    Не е Тя , а е То!
  • 8 Пешо

    11 1 Отговор
    Не вярвам, че това нещо е от женски пол!

    Коментиран от #9

  • 9 антрополог

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "Пешо":

    Не вярвам, че това нещо е от човешки род.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Диди

    1 6 Отговор
    Горе коментиращите, като нямате понятие,не пишете глупости.

    Аз лично ще подкрепя Мерц за поста на партията.

    Коментиран от #15

  • 12 От Пирдоп

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "Дамяни Курестия":

    Ако си сложи фередже няма да и личи
  • 13 сноу

    10 2 Отговор
    Нищо не може да спаси Циганория /бивша Германия/.През лятото ,пътувайки, минах край една овощна градина, нападната от дребни но лакоми гъсеници.Тъжна картина.Всичко огризано и оплетено в сива паяжина.Това е ще стане и с т.н Германия .Има още за гризкане ,но е вече на свършване.А тия вещици дето се ръчкат по кълките за власт ,ще я довършат.

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Иво

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "Диди":

    Я, сега разбрах, че партията на Меркел има организация и в психиатрията в Карлуково. Слушкай доктора за да не ти сложи усмирителната риза, че ще прецакаш подкрепата.

    Коментиран от #16

  • 16 Диди

    0 3 Отговор

    До коментар #15 от "Иво":

    Тъпизмите разправяй на мамашката си в къщи.
  • 17 не става

    5 0 Отговор
    Протеже на Меркел - от либерал-соросоидите...
  • 18 Тръмп

    5 0 Отговор
    Няма шанс пред Мерц и Мерцедес!!:):)
Новини по държави: