3 737 4

Спецекип „Тигърски отряд“ убил Хашоги

Убийството е било планирано още през лятото

Спецекип „Тигърски отряд“ убил Хашоги
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Убийството на саудитския журналист и дисидент Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври е било планирано още през лятото на тази година, а извършването му е било възложено на специален екип, състоящ се от 50 души и известен като "Тигърски отряд". Това съобщават турски медии, позовавайки се на арабската секция на Би Би Си.

Начело на отряда бил поставен Сауд ал Кахтани, известен като "дясната ръка" на принц Мохамед бин Салман. Според известния критик на саудитския режим д-р Саад ал Факих членовете на този екип са имали за задача да убиват критици на режима, намиращи се както в страната, така и в чужбина. "Тяхната задача е да издирват хора, които са опозиция на режима, и да ги убиват без много-много да се вдига шум около това", твърди той.

Убийството на Хашоги не е първата екзекуция на "Тигърския отряд". Според източници екипът е екзекутирал преди това, пребивайки го до смърт, и генерал-майор Али ал Кахтани, известен като "черната кутия" на саудитския принц. Турски анализатори смятат, че убийството на Хашоги неслучайно е било извършено точно в Истанбул. Според тях целта е била да бъде сплашена Турция, където, най-вече в Истанбул, живеят много хора от средите на критиците на саудитския режим. Те имат свои организации в Турция, медии, в които се изявяват.

Самият Хашоги също е имал намерение да се установи да живее за постоянно в Истанбул, след като се ожени за годеницата си Хатидже Дженгиз. Малко преди да бъде убит журналистът, двамата си купили жилище. "Саудитците искаха да сплашат дисидентите в Турция: "Не мислете, че сте на сигурно място, вижте какво може да ви сполети, докато сте в Турция". В същото време това е предупреждение и към самата Турция", посочват коментатори.

Турция

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • боцмана
  Отговор
  1 13:25  08.11.18
  А стига с този Хашоги де. В България всеки ден ГРОБ затрива сума ти народ седнали да ни занимават с Хашоги , не разбрахте ли , че тази димка се издимя.

  Коментиран от #3, #4

 • толерантен
  Отговор
  2 14:16  08.11.18
  Е, тия са те, съюзниците на сащ, баш "демократите", дето бяха тръгнали да "демократизират" Сирия.
 • СссереМ
  Отговор
  3 14:32  08.11.18

  До коментар #1 от "боцмана":

  Кои са тия ГРОБ,тия от позитано ли?
 • случаен
  Отговор
  4 08:41  09.11.18

  До коментар #1 от "боцмана":

  А стига си писал глупости! Погледни любимците си - доказани лъжци, крадци и убийци. Бих ти казал и още неща, ама хайде, живей си!

Напиши коментар:


Публикувай