983 1

Българи отиват на стаж в Бундестага

Прекрасна възможност за нови знания

Българи отиват на стаж в Бундестага
Снимка: Shutterstock

Трима млади българи получиха възможността да се запознаят с парламентарната система на Германия в рамките на изцяло финансирана от германския Бундестаг програма, в която участват общо 120 стипендианти от 42 държави, предаде БНР.

Целта на стипендията е отблизо да представи на участниците политическите особености и демократичния процес на вземане на решения във Федералната република. Стипендиантите ще работят в бюрото на депутат в Бундестага в продължение на три месеца и могат също така да присъстват на лекции в берлинските университети. По повод избора на подходящи кандидати за Международната стипендиантска програма на германския парламент, у нас бе германската делегация, ръководена от депутата Франк Хайнрих, който каза: „Аз съм страстен почитател на тази програма. И в този смисъл, много бих искал програмата не само да има дълъг живот, но и да послужи за пример у вас. Ще се радвам, ако българските участници в програмата имат желание да разширят познанията си. Надявам се, че те от своя страна също ще ни научат на нещо ново. Идеята на програмата е тези млади хора да се върнат в родината си с нови познания, които да прилагат тук, защото в крайна сметка това е смисълът на тази програма“.

Кандидатстването за България е възможно за всички български граждани, които имат завършено висше образование и към началото на програмата не са навършили 30 години. Допълнителни изисквания са много доброто владеене на немски език, както и познания от областта на германската политика, общество и история.

„Искам да придобия практическия опит, да разбера как точно действат народните представители там и когато се върна в България, да използвам наученото. След моето следване не желая да живея в Германия“, разказа Габриела Колева, една от тримата победители. Николай Иванов каза: „Смятам, че имам шанса през следващата година, която ще бъде решаваща както за бъдещето на Германия, така и за бъдещето на Европа, да придобия такъв опит, който в България не бих могъл. Немският Бундестаг е може би единственият парламент, който дава такава възможност, при това на чужденци“. След следването си Николай също иска да се върне в България. Елена Драгушева подчерта, че е изключително важно да се познават политическата и съдебната система в България и в Германия.

За ролята на Международната стипендиантска програма на германския парламент депутатът Франк Хайнрих коментира: „От девет години съм депутат в Бундестага и през седем от тези години имах привилегията да работя със стипендианти на тази програма. Те бяха от най-различни страни, като например от Израел и Палестина, от Украйна, Гърция и Азербайджан. Дори само да имаш възможност да разговаряш с тези млади хора от толкова различни страни на света, които имат съвсем различен поглед върху нашата политика, е голяма привилегия“.

Германия
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • БАУ
    Отговор
    1 21:53  10.11.18
    КО РЕЧИ?!

Напиши коментар:


Публикувай