9 Ноември, 2018 11:19 2 564 22

Войната на САЩ срещу тероризма = 500 000 жертви

  • сащ-
  • тероризъм-
  • война-
  • сирия-
  • ирак-
  • афганистан

Данните включват цивилните, бунтовниците, полицията и местните сили за сигурност, а също американските военни

Войната на САЩ срещу тероризма = 500 000 жертви - 1
Снимки: БТА/АР

Най-малко 500 000 души са изгубили живота си в Ирак, Афганистан и Пакистан от началото войната срещу тероризма, която САЩ започнаха след атентатите от 11 септември 2001 г., показва огласено изследване, цитирано от AFP.

Докладът на Института за международни отношения "Уотсън" към университета "Браун" в Роуд Айлънд посочва, че жертвите са между 480 000 и 507 000, но уточнява, че действителният им брой вероятно е по-голям.

Новите данни показват увеличение от 110 000 души спрямо предишните, оповестени публично през август 2016 г., отбелязва в комюнике университетът.

Войната на САЩ срещу тероризма = 500 000 жертви

Макар войната срещу тероризма често да не получава нужното внимание от страна на обществеността, медиите и американските законодатели, нарастването на броя на мъртвите показва, че тази война не само, че не отслабва, а и остава интензивна, допълва той.

Данните включват цивилните, бунтовниците, полицията и местните сили за сигурност, а също американските военни и съюзническите сили.

Най-много са цивилните жертви в Ирак - между 182 272 и 204 575 души, следван от Афганистан (38 480 души) и Пакистан (23 372-ма).

В Ирак и Афганистан са убити също близо 7000 американски войници.

"Възможно е никога да не научим каква е реалната равносметка от тези войни, заяви авторът на доклада Нета Крофърд, тъй като много от жертвите, регистрирани като бойци, може всъщност да са цивилни.

Войната на САЩ срещу тероризма = 500 000 жертви

Докладът не включва косвените жертви на конфликта, като починалите от болести или в резултат на липсата на инфраструктура.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАНКЕР

    24 1 Отговор
    Хора има $$ трябват!
  • 2 балама

    34 1 Отговор
    Ам Сирия и Либия. Югославия, Украйна, Гренада, Панама... край няма.
  • 3 ОMG WTF

    33 3 Отговор
    Къде им се привидя само терористи в Ирак? На америте им се привиждат терористи само където има петрол и дрога.
  • 4 Българин родолюбец

    18 2 Отговор
    7хиляди американски солджъри са дали фира само в Авганистан....малиии груз200 бая претоварен е вървял и продължава да върви към кочината САЩ
  • 5 ****

    26 2 Отговор
    Те избиха много повече мирни граждани,но никъде война не са спечелили,оставят само разруха след себеси,и света продължава да си затваря очите за зверствата им и да ги търпи,да кога???
  • 6 Боец

    2 15 Отговор
    Ами на война... като на война.
  • 7 ьььььььььььь

    18 1 Отговор
    Лъжете--САМО в Ирак жертвите са 500 000 -и то САМО децата..ето я истината-Това го потвърди Медлин Олбрайт в едно интервю--https://youtu.be/xlCd6NGhUOo
  • 8 Зайко Байко многознайко

    13 0 Отговор
    Колкото е по-голямо числото на държавите в света, пропорционално на тях ще бъдат и проблемите. Повече проблеми, по-голяма опасност от конфронтация , увеличение на опасноста от война! Кой желае война? Разбира се който е заинтересован, кои са заинтересованите, разбира се производителите на оръжия. Къде се намират големите производители, разбира се във т.н. велики държави. Човешката история за кой ли път доказва, че войните освен , че са свързани с разрушения за едни, са източник на богатство за други.
  • 9 ТОЧКАТА

    10 1 Отговор
    Бая хиляди жертви са спестили....Или пък ги вадят от сметката понеже са ги КУПИЛИ....В Авганистан даваха по 5 000 долара за глава.Бая ,,търговия,, е отчетена.
  • 10 ванката

    8 3 Отговор
    айде моля ви се сащ никога не са воювали срещу себеси!!!
  • 11 А стига бе

    16 1 Отговор
    Забележете каква СОРОСОИДНА ТИШИНА има тук...Инфото-макар и с много спестени бройки за жертвите--хич..ама хич не се харесва от американските подлоги и соросоидните джендъри. Представяте ли си да беше писано за Русия...малее ,колко пяна и сополи щеше да пръска джендърлъка.
  • 12 Гост

    9 1 Отговор
    Соросоидчетата се насраха да повтарят груз двеста.Седем хиляди амерски подобия на воини били жертвите .Да бе да от тогава та до ден днешен в С А Щ престигат самолети натоварени с ковчези увити в тяхното знаме и радосъо ги посрещат с изтрели във въздуха.

    Коментиран от #15

  • 13 Историк

    2 14 Отговор
    За десет години в Афганистан над 2 милиона афганистанци загинаха избити от руските "интернационалисти", които унищожаваха цели села с ракетни установки ГРАД и бомбени удари.
  • 14 Руските свине

    4 6 Отговор
    само в Сирия за няма и две години избиха над 7000 сирийски жени и деца.
  • 15 Руските свине

    2 11 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    ги погребват скрито като кучета и забраняват на роднините им досег с медиите или ги изгарят в мобилни крематориуми каквато е пракитката в Украйна. А американците поне ги покриват с националния флаг и почетна рота ги изпраща със салют. Има разлика нали?

    Коментиран от #16, #19

  • 16 Идиот....си

    10 1 Отговор

    До коментар #15 от "Руските свине":

    А ти троле кога видя тезс скришни погребения или подвижните крематорюми? Да не си Бог та да виждаш всичко...абе вие съвсем отлепяте напоследък. Всяка крачка напред на руснаците ви изпива мозъка вече...

    Коментиран от #17

  • 17 Руските свине

    2 10 Отговор

    До коментар #16 от "Идиот....си":

    Руснаците вървят единствено напред към пропастта и това може само да радва нормалните хора. А роднините на убитите "опълченци" в Донбас и на вагнеровците в Сирия са заплашвани, че ако се разприказват губят застраховката от 2 милиони рубли . но това по Первый канал путлерастите няма как до го чуете.
  • 18 стоян георгиев

    0 9 Отговор
    другари ква стана тя а?нали бяха милиони бе другари?сега се оказаха 500 хиляди в три държави за близо 20 години.ако е вярна въпросната статистика де.загинали са и 7000 американски воиника.жертвите в ирак са около 200 хиляди,а вие твърдяхте че само убитите деца са 500 хиляди или тва другарите сте го забравили?освен това огромна част от убитите цивилни са загинали не от американските бомби ,а от тероритични атаки на фракции воюващи със сащ.сега може да поревете за садам ,когато било добре!!!!само че при садам загиналите в ирак цивилни са повече от американския период.за афганистан пък е още по фрапантно.38000 убити.демек по 2000 на година.ако от тях махнем убитите от талибаните идил и другите военни групи там ще се окаже че цифрата е направо смешна.по-малка от загиналите в бг от авто катастрофи.
  • 19 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Руските свине":

    Огромна е къде са двеста които те карат да се подмокряш от кеф къде са незначителните седм хиляди които вмеждо впрочем са много повече.
  • 20 Kcaniba

    3 0 Отговор
    Империята на злото фащ!!!
    А колко пуерториканци са изгинали, без да се броят за американски загуби!??
    Десетки хиляди!!!
  • 21 афганеца

    0 0 Отговор
    кой обучи осама бин ладен Руснаците ли.
  • 22 Фен

    1 0 Отговор
    ФАЩ са избили милиони, съпоставими са със Сталин и Хитлер.