9 Ноември, 2018 17:40 1 844 9

Световната раждаемост е намаляла наполовина от 1950 г.

  • раждаемост-
  • свят-
  • бебета-
  • жени

Продължителността на човешкия живот се е увеличила

Световната раждаемост е намаляла наполовина от 1950 г. - 1
Снимка: Shutterstock

Световната раждаемост е намаляла наполовина от 1950 година, като са налице големи различия според жизнения стандарт в отделните страни, се посочва в публикувано днес проучване на Института за метрология и здравна оценка във Вашингтон (IHME), цитирано от Франс прес.

В проучването, публикувано в медицинското списание "Лансит", се съобщава, че общият брой на децата, които се падат на една жена в света, е намалял от 4,7 през 1950 година до 2,4 в момента. 91 страни, разположени основно в Европа и на американския континент, нямат достатъчно раждания, за да запазят сегашния брой на населението си. Ситуацията в Африка и Азия е различна - ражданията там се увеличават, според проучването на института, финансиран от фондация Бил и Мелинда Гейтс.

Кипър е най-малко "плодовитата" нация на земята с по едно раждане средно на жена, сочат данните на института. Точно обратното важи за жените в Мали, Чад и Афганистан, които средно раждат по 6 бебета или 7 в Нигерия.

Сред социално-икономическите фактори, които обясняват това неравенство, особено важна роля играе образованието, според авторите на проучването. Обикновено увеличението на населението в развиващите се страни е придружено с подобряване на жизнения им стандарт, освен ако не са засегнати от войни или други бедствия, посочва Али Мокдад от Института за метрология и здравна оценка. В крайна сметка това може да повлияе на броя на ражданията. "Колкото повече се подобрява икономиката на тези страни, толкова по-вероятно е да спадне раждаемостта им", уточнява Мокдад.

Продължителността на човешкия живот се е увеличила от 1950 година от 48 на 71 години средно за мъжете и от 53 до 76 години средно за жените по света. По-продължителният живот води и до по-специфични здравни проблеми - сърдечносъдовите заболявания са основната причина за смъртността по света, се посочва в проучването на Института за метрология и здравна оценка във Вашингтон, предаде БНТ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цистит

    16 0 Отговор
    забравихте да сложите "на белите" хора в заглавието

    Коментиран от #2

  • 2 ДДД

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "цистит":

    тогава няма да е наполовина а в пъти
  • 3 На белите да

    7 0 Отговор
    На белите да, иначе черните и жълтите тряскат здраво. Така както върви белите ще бъдат малцинство към 2050, те сега са де.
  • 4 СаламАлеко

    2 0 Отговор
    Забравихте да пишете за хората! Животните всеки ден са в кушия!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хасан

    0 2 Отговор
    За това се увеличава населението на земята ....
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Boxer

    2 0 Отговор
    Феминизма дава своите плодове : самотни старци, а патладжаните се множат ли множат ...