Last news in Fakti

9 Ноември, 2018 19:30 2 717 1

ЕС ще иска митническа граница в Ирландско море

  • брекзит-
  • ес-
  • ирландско море-
  • митница-
  • граници-
  • великобритания

ЕС и Лондон продължават с преговорите

ЕС ще иска митническа граница в Ирландско море - 1
Снимка: Shutterstock

Европейският съюз смята да настоява пред Великобритания за прокарване на митническа граница в Ирландско море, в случай че не бъде сключено споразумение с Лондон за Брекзит, съобщи лондонският в. "Таймс", цитиран от ТАСС. Изданието се позовава на изтекло в медиите писмо на британския премиер Тереза Мей до Демократическата юнионистка партия (ДЮП) в Северна Ирландия, с чиято подкрепа управлява кабинетът в Лондон, предаде Ройтерс.

Мей каза на ДЮП, че никога няма да допусне "да влезе в сила" такова разделение на Обединеното кралство. Планът на ЕС ще остави Северна Ирландия свързана с общия пазар и митническия съюз на общността, ако преговорите с Великобритания претърпят неуспех. ЕС разглежда този вариант като "застрахователна полица" в опит да избегне твърда граница в Ирландия (между Ирландия и Северна Ирландия).

По-рано британската министър-председателка Тереза Мей заяви, че вариантът на ЕС за митническа граница по Ирландско море е неприемлив, защото би означавал "разрушаване на целостта на Обединеното кралство". Северноирландската Демократическа юнионистка партия е уведомила писмено Мей, че няма да подкрепи споразумение за Брекзит, което оставя Северна Ирландия отделена от останалата част на Обединеното кралство, предаде Би Ти Ви.

По-малко от пет месеца преди датата, на която Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март 2019 г., споразумението за Брекзит е на 95% готово, но официални представители казват, че все още има спорове за съдбата на сухопътната граница между управляваната от Великобритания Северна Ирландия и членката на ЕС Ирландия. "Писмото на министър-председателката дава тревожен сигнал за тези, които ценят целостта на нашия скъп съюз и за онези, които искат правилен Брекзит за цялото Обединено кралство", каза лидерката на ДЮП Арлийн Фостър.

ДЮП вече е заплашвала да парализира преговорите за Брекзит. Преди около година отказът на партията да подпише споразумение за границата предизвика временно спиране на преговорите, вече в решаващата им фаза. Впоследствие беше намерен път за продължаване на преговорите. Споразумението за Брекзит или липсата на сделка ще определи британското благосъстояние за поколения напред и ще има дълготрайни последици за присъствието на ЕС в световен мащаб. И двете страни се нуждаят от споразумение, за да може търговията да продължи и след Брекзит между най-големия търговски блок в света и петата по сила световна икономика. Заедно 27-те държави от ЕС имат около пет пъти по-голяма икономическа мощ от тази на Обединеното кралство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тия па

    0 0 Отговор
    Подиграха се с Чърчил и Де Гол!
Новини по държави: