1 530 1

ЕС ще иска митническа граница в Ирландско море

ЕС и Лондон продължават с преговорите

ЕС ще иска митническа граница в Ирландско море
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

Европейският съюз смята да настоява пред Великобритания за прокарване на митническа граница в Ирландско море, в случай че не бъде сключено споразумение с Лондон за Брекзит, съобщи лондонският в. "Таймс", цитиран от ТАСС. Изданието се позовава на изтекло в медиите писмо на британския премиер Тереза Мей до Демократическата юнионистка партия (ДЮП) в Северна Ирландия, с чиято подкрепа управлява кабинетът в Лондон, предаде Ройтерс.

Мей каза на ДЮП, че никога няма да допусне "да влезе в сила" такова разделение на Обединеното кралство. Планът на ЕС ще остави Северна Ирландия свързана с общия пазар и митническия съюз на общността, ако преговорите с Великобритания претърпят неуспех. ЕС разглежда този вариант като "застрахователна полица" в опит да избегне твърда граница в Ирландия (между Ирландия и Северна Ирландия).

По-рано британската министър-председателка Тереза Мей заяви, че вариантът на ЕС за митническа граница по Ирландско море е неприемлив, защото би означавал "разрушаване на целостта на Обединеното кралство". Северноирландската Демократическа юнионистка партия е уведомила писмено Мей, че няма да подкрепи споразумение за Брекзит, което оставя Северна Ирландия отделена от останалата част на Обединеното кралство, предаде Би Ти Ви.

По-малко от пет месеца преди датата, на която Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март 2019 г., споразумението за Брекзит е на 95% готово, но официални представители казват, че все още има спорове за съдбата на сухопътната граница между управляваната от Великобритания Северна Ирландия и членката на ЕС Ирландия. "Писмото на министър-председателката дава тревожен сигнал за тези, които ценят целостта на нашия скъп съюз и за онези, които искат правилен Брекзит за цялото Обединено кралство", каза лидерката на ДЮП Арлийн Фостър.

ДЮП вече е заплашвала да парализира преговорите за Брекзит. Преди около година отказът на партията да подпише споразумение за границата предизвика временно спиране на преговорите, вече в решаващата им фаза. Впоследствие беше намерен път за продължаване на преговорите. Споразумението за Брекзит или липсата на сделка ще определи британското благосъстояние за поколения напред и ще има дълготрайни последици за присъствието на ЕС в световен мащаб. И двете страни се нуждаят от споразумение, за да може търговията да продължи и след Брекзит между най-големия търговски блок в света и петата по сила световна икономика. Заедно 27-те държави от ЕС имат около пет пъти по-голяма икономическа мощ от тази на Обединеното кралство.

Великобритания

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • тия па
    Отговор
    1 21:08  09.11.18
    Подиграха се с Чърчил и Де Гол!

Напиши коментар:


Публикувай