Last news in Fakti

11 Ноември, 2018 13:20 1 555 3

Париж почита края на Първата световна война (ВИДЕО)

  • първа световна война-
  • манюел макрон-
  • франция

Над 80 държавни глави припомнят уроците от кървавия конфликт

Париж почита края на Първата световна война (ВИДЕО) - 1

Над 80 държавни и правителствени лидери от цял свят, и ръководители на международни организации участват в Париж в церемонията за 100-годишнината от края на Първата световна война. Сред тях са: президентите на САЩ - Доналд Тръмп и на Русия - Владимир Путин, германският канцлер Ангела Меркел, кралете на Испания - Фелипе Шести и на Мароко - Мохамед Шести, генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, председателите на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на Европейския парламент Антонио Таяни, и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. България е представена от президента Румен Радев.

Френският президент Еманюел Макрон е домакин на кулминацията на честванията за 100 години от края на Първата световна война, в която загиват близо 15 милиона души, припомня БНР.

Не приемайте мира за даденост, предупреди Макрон. Той на няколко пъти се връща към духа на Френската революция, за да припомни, че човечеството живее в несигурен свят. Ценностите на свободата, братството и равенството бяха посочени като основополагащи за запазването на мира.

По време на военния конфликт ние бяхме от различните страни на фронтовата линия. Днес ние сме заедно, за да отдадем почит на загиналите. Това един от уроците, които можем да оставим на нашите деца, каза Макрон.

"Да обединим нашите надежди, вместо да противопоставяме страховете си", призова Макрон.

Възпоменателната церемония пред Триумфалната арка в Париж започна в 11.00 ч. местно време. Примирието за прекратяването на бойните действия между победената преди век Германия и държавите от Антантата е сключено във вагон от френски пътнически влак в гората край Компиен. Оръжията замлъкват в 11-тия час от 11-тия ден на 11-тия месец на 1918 г. Вчера за първи път от над 70 години насам германски канцлер посети мястото, където преди век е подписано примирието. В днешната възпоменателна церемония пред Триумфалната арка заедно застанаха лидерите на държави, които са били врагове във военните времена, за да почетат паметта на милионните жертви в 4-годишния конфликт от преди век.

Честването в центъра на Париж започна с военна церемония. В програмата са включени музикални изпълнения на виртуозния виолончелист Йо-Йо Ма, на носителката на Грами Анджелик Киджо, както и на Младежкия оркестър на Европейския съюз. Ще прозвучат спомени и писма от деня на примирието, прочетени от ученици. Голяма част от държавните лидери ще участват и в започващия днес следобед Парижки форум за мир. На срещата ще се обсъжда международното сътрудничество и глобалното управление. Президентът Румен Радев ще направи изказване в рамките на форума:

"Тържествата в Париж са повод да осмислим горчивите уроци от цялото изминало столетие и да потвърдим своята привързаност към диалога и към отказа от насилието като средство за разрешаване на противоречията", каза Радев пред журналисти в Париж.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русия е кочина

    1 3 Отговор
    Жожето къде е ,някой да не го е настъпил
  • 2 Премълчаната истина

    2 0 Отговор
    Я го виж ти макарончо! То бива лицемерие бива, ама чак пък толкова!??... Не мисля, че вече има хора, които не знаят истинските причини за първата световна война! С добре отточени политтехнологии чифутите (основният играч на които е небезизвестният клан на Ротшилд, но не само той) финансират от една страна Германия, от друга гражданската война в Русия и много други неща, за които не искам да се спирам, защото искам само да напомня, че Емо макрон само преди няколко години си беше един обикновен финансов клерк в банката на Ротшилд! Той дори нямаше партия.. ама стана президент.. и сега ми е тръгнал да говори за първата световна война, за уроци, за справедливост.. егати папагала..
  • 3 Непремълчаната истина

    3 0 Отговор
    Като прочетох още веднъж статията, всъщност разбрах, че той (устата на Ротшилд) всъщност ачик ачик заплашва света! Цитат: "Не приемайте мира за даденост, предупреди Макрон. ".. малееей, какво ли още са планирали тези човекоподобни, след разрухата на Либия, Ирак, Сирия, Украйна.. и това са само видимите войни, а невидимите?!?..
Новини по държави: