Last news in Fakti

13 Ноември, 2018 07:31 2 547 0

13 ноември 2015 г. Вълна от терор окървави Париж

  • франция-
  • париж-
  • терор-
  • нападение-
  • ислямска държава

Отговорност пое Ислямска държава

13 ноември 2015 г. Вълна от терор окървави Париж - 1
Снимка: БТА/АП

Вечерта на 13 ноември 2015 година в столицата на Франция - Париж са извършени поне шест едновременни терористични нападения. Поне 128 души загиват, а десетки са ранени. Осем от нападателите са сред загиналите, като седем от тях са се самовзривили.

Първата атака е в парижкото предградие Сен Дени, близо до стадиона, на който в същия момент се играе приятелски футболен мач между отборите на Франция и Германия. Трима нападатели се самовзривяват. По-късно се извършват нападения на още пет места в Париж.

На националния стадион "Стад дьо Франс" се играе приятелска футболна среща между Франция и Германия, а в зала Батаклан има рок концерт. С викове „Аллах е велик” вътре се втурват четирима терористи с автомати Калашников с експлозиви по телата си. Зрителите са били заклещени като в капан от нападателите.

Същевременно срещу 4 ресторанта и барове са извършени още координирани атаки.

Най-малко 130 бяха жертвите, а над 350 бяха ранените.

В отговор на събитията във Франция е обявено извънредно положение. Президентът на Франция Франсоа Оланд обявява тридневен траур. На 14 ноември отговорност за атентата поема Ислямската държава. Това беше най-тежкото терористично нападение във Франция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: