Last news in Fakti

13 Ноември, 2018 11:31 3 130 11

Шефът на НАТО за армията на ЕС: Не одобрявам

  • йенс столтенберг -
  • нато-
  • ес-
  • армия-
  • русия-
  • калининград-
  • ssc-8

Йенс Столтенберг смята, че засилването на отбраната на Европа не трябва да става в ущърб на пакта

Шефът на НАТО за армията на ЕС: Не одобрявам - 1
Снимки: БТА/АР

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че засилването на отбраната на Европа не трябва да става в ущърб на НАТО, предаде AFP.

"Приветствам засилените усилия на Европейския съюз в областта на отбраната, защото ще е добре европейските съюзници да имат повече възможности и да работят заедно. Но не одобряваме Европейският съюз да създава паралелни структури", посочи Столтенберг.

Френският президент Еманюел Макрон даде нов тласък на дебата за отбраната на Европа, след като на 6 ноември заяви, че Европа трябва да създаде своя собствена армия. Това предложение предизвика недоволството на американския президент Доналд Тръмп, който определи думите на Макрон като много обидни. Макрон в отговор увери Тръмп, че предложението му не е насочено срещу САЩ.

"Истината е, че имаме нужда от структура със силно и компетентно командване. Не можем да разделяме ресурсите на две", каза Столтенберг.

Шефът на НАТО за армията на ЕС: Не одобрявам

Според генералния секретар на НАТО за страна като Германия например би било напълно безсмислено да позволява на НАТО и ЕС да си съперничат, защото, подобно и на повечето други страни от НАТО, членува и в двете организации.

"Не би било мъдро решение от страна на държавите, които членуват и в двете организации, да разполагат с две командни структури и да дублират дейностите на НАТО. Добре е Европа да полага повече усилия в областта на отбраната, но това никога не бива да вреди на силата на трансатлантическата връзка", категоричен беше Столтенберг.

Той подчерта също, че НАТО няма намерение да разполага ракети с ядрени бойни глави в Европа и призовава Русия да възобнови диалога със САЩ за Договора за ракетите със среден и малък обсег.

Генералният секретар обвини Москва, че нарушава подписания през 1987 г. договор със създаването на новите крилати ракети SSC-8 (по руската класификация 9М729).

Шефът на НАТО за армията на ЕС: Не одобрявам

Столтенберг отбеляза, че Берлин е в обсега на новите руски ракети SSC-8, на които могат да бъдат монтирани и ядрени бойни глави. "Тези крилати ракети са мобилни и трудни за проследяване. На тях могат да бъдат монтирани и ядрени бойни глави", заяви той.

Според Кремъл тези оръжия са с обсег по-малък от 500 км и няма нарушение на договора, който забранява ракетите с обсег между 500 и 5500 км.

Берлин може да бъде поразен от ракета с обсег 500 км, изстреляна от руския анклав Калининград, граничещ с Полша и Литва и намиращ се на повече от 1000 км от основната територия на Русия, твърдят експерти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    8 21 Отговор
    Спокойноооо, и европейска ще има и НАТО ще си остане за по сигурно.
  • 2 Везнев

    51 2 Отговор
    Няма да одобряване-то е ясно..Ако се получи тази европейска армия-НАТО веднага става ненужно,а САЩ губи едни от най-важните си козове за изнудване на Европа-ФАКТ. Тук играта е със големи залози-влиянието и гео политическата военна стратегия на САЩ.Осъществи ли се тази армия-САЩ губят военният контрол над ЕС-след като изгубиха влиянието си в Б.Изток,Азия и част от Африка.Това ще е катастрофа за САЩ-и точно заради това,очаквам провокации и започване на война в Европа-която да спре този процес на създаване на европейска армия.Б.Дом не може да си позволи да изпусне контрола над европейците-и ще направят всичко възможно да спрът тези планове-дори и със война,а те това умеят...Дано това да го разбират и европейските политици-иначе ни чакат много разрушения и страдания...
  • 3 1234

    25 0 Отговор
    Най доброто ,тъкмо няма да сме фалшиви съюзници с турция.

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ivan4o

    0 9 Отговор

    До коментар #3 от "1234":

    Е тва ще е опасно !

    Коментиран от #10

  • 6 ТОЧКАТА

    16 0 Отговор
    Прави ли ви впечатление , че в абревиатурата НАТО/СЕВЕРОАТЛАНТИЧЕСКИ ТОТАЛЕН!!!съюз/ ..НЯМА ПОНЯТИЕТО ЕВРОПА!!!!Тоест европа е географско понятие ,ПЪЛНЕЖ на АТЛАНТИКА!!!!...Затова ШЕФЪТ казва,,,НЕ ОДОБРЯВАМ,,!!!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 мнение

    18 0 Отговор
    Естествено, че не одобряваш! Нали са те поставили американците да служиш на техните интереси!
  • 9 Един

    11 0 Отговор
    "Не одобрявам!" - Ако има "европейска обща армия" ще намалеят парите за НАТО !!!
  • 10 факти

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "ivan4o":

    Ще е опасно за Турция.
  • 11 Kcaniba

    11 0 Отговор
    Ахаха
    Аре на пенсия!!!
    нато аут!!
Новини по държави: