Last news in Fakti

13 Ноември, 2018 16:34 2 511 16

ЕК частично прекратява наблюдението над България

  • ек-
  • наблюдение-
  • българия

Остава наблюдението над ключови сфери

Европейската комисия частично прекратява наблюдението над България и е готова да го отмени изцяло от догодина. Комисията представя редовните доклади за Румъния и България по механизма за сътрудничество и проверка. Tова е последният доклад за напредъка на България и Румъния, изготвен от екипа на Жан-Клод Юнкер, съобщи Nova Тв.

Tри от шестте области за наблюдение над България отпадат. Това са: показателите за независимост на съдебната власт, нормативна уредба и борба с организираната престъпност. Ще продължи, обаче мониторингът в ключови сфери. В доклада се препоръчва да продължаване на съдебната реформа с цел нарастване на професионализма, отчетността и ефективността. Страната ни трябва да докаже, че у нас се извършват професионални и надпартийни разследвания по обвинения в корупция по високите етажи на властта. Нужно е да се вземат по-нататъшни мерки за предотвратяване и борба с корупцията, особено по границите и в местното управление. Въпреки че Румъния ще поеме след два месеца европредседателството, наблюдението над северната ни съседка продължава. Европейският парламент прие днес резолюция, с която настоява Букурещ да гарантира върховенството на закона.

Документът разглежда изпълнението на поетите от нашата страна ангажименти по отношение на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност. В доклада се разглежда напредъкът по изпълнението на 17-те препоръки, отправени преди година, и се оценяват положително продължаващите усилия и решимост на нашата страна в изпълнението на тези препоръки, се посочва в съобщение на ЕК.

Комисията е убедена, че ако задържи настоящата положителна посока, България ще съумее да изпълни всички оставащи препоръки и оставащите показатели. Това ще даде възможност наблюдението над България да приключи преди края на мандата на настоящата комисия.

Заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс коментира, че България продължава да отбелязва траен напредък в изпълнението на окончателните препоръки. Тези реформи са необходими за ефективната борба с корупцията и организираната престъпност. Убеден съм, че ако настоящата положителна посока и напредъкът се запазят трайно и необратимо, наблюдението за България може да бъде приключено преди края на мандата на настоящата ЕК, добавя той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Даже

    19 8 Отговор
    Даже не е и потъпване по рамото, а някакви частични/наблюдения ... с две думи - нищо не дават, он искат в замяна послушания до гроб.

    Коментиран от #3

  • 2 НКВД

    20 6 Отговор
    Те досега като ги гледаха все едно нещо се промени!!! . Хайдушкото хоро продължава да се играе със същите темпове нищо ново.
  • 3 стоян георгиев

    8 14 Отговор

    До коментар #1 от "Даже":

    таката така другарю!!!!искат от нас да се преборим с корупцията и нищо не ни дават в замяна тия гадни геиропеци,а?ти кво очакваш да ни дадат другарю ?иначе сега сме роби на статуквото ,а то е герб,дпс ,бсп, руска олигархия.явно тва статукво теб те устроива ,а тва на страни като полша или словакия те прави да се чувстваш роб!!!интересни критерии имаш за робството другарю!
  • 4 хаха

    12 3 Отговор
    Тате ще ми купи колело ама друг път!
  • 5 Аха , сега разбрахме

    16 7 Отговор
    Значи ББ слушка, предавайки българите и България в чужди ръце. Тези Еврофондове...едни пари се хвърлят в едни ръцв, коитп после стават толкова богати, че започват да имат влияние върху масата...изродщина, която ние си мислим, че никой не вижда, но ония не са тъпи. Те знаят кой и за какво се облажва.
  • 6 кой знае

    10 4 Отговор
    Може би ЕК тактично намеква ,че от сега нататък България ще наблюдава ЕК и ЕС като цяло,ама през криФ макарон??
  • 7 ЕС БГ

    22 4 Отговор
    За ЕС е добре БГ да е корумпирана а от там и бедна държава.Нали трябва някой да им работи в техните фабрики и да им пълни хладилниците с ефтини стоки. Това е самата истина! Всичко друго е популизъм! Факт е че парите от фондовете ги дават без никакъв контрол. ОЛАФ ,ПИЛА дрън дрън.Незнам някакво дело или осъден.А парите от фондовете са идеално средство за корупция а от там до слаба и бедна държава!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Тъй

    15 3 Отговор
    С две думи - На Евро Съюза му дреме за БГ народа!!! Важното е да изнасяме евтини суровини, специалисти, проститутки, както и да осигуряваме безплатно поле за бойни действия срещу Турция, Русия и Иран!!! Да му *** майката на Евро Съюза!!!
  • 10 Прометей

    7 0 Отговор
    ”...независима съдебна система..”
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    ....НЕ МОГА ДА СПРА....ДА СЕ СМЕЯ......

    Коментиран от #15

  • 11 Borislav Popov

    7 0 Отговор
    Че какво още да ни наблюдава ЕС - голия задник ?!!
  • 12 Джигит

    7 0 Отговор
    Бият му рамо от Брюксел на Боко заради протестите!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 До "тъй"

    1 0 Отговор
    Много точно казано .Респект.
  • 15 1122

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Прометей":

    И аз..
  • 16 Диди

    1 0 Отговор
    ЕС си отива и това са последни тъпи издихания от глупости!!! Заради нещастните украинци и прищевките им ЕС и икономиката на България отидоха на кино. 99% от никому ненужните български боклуци се изкупуваха масово от руския пазар /не знам защо/, но сега 4 години след налагането на санкциите много трудно се продава българската стока и затъваме все повече и все повече. Протестите го доказват.Беднотията расте ЕС също не е по-добре от 4 години насам.