14 Ноември, 2018 14:51 2 858 6

Остра политическа драма след мира в Израел (СНИМКИ)

  • израел-
  • хамас-
  • авигдор либерман-
  • бенямин нетаняху-
  • кнесет-
  • газа

Военният министър Авигдор Либерман подаде оставка заради примирието с "Хамас" и призова за предсрочни избори

Остра политическа драма след мира в Израел (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Израелският министър на отбраната Авигдор Либерман заяви, че подава оставка в знак на протест срещу постигнатото примирие с бойците от ивицата Газа, съобщи ВВС.

В специално изявление за медиите Либерман призова за предсрочни избори.

Крайнодесният политик посочи, че постигнатото с египетско посредничество примирие с ръководството на палестинското ислямистко движението "Хамас", което управлява Газа, е било "капитулация пред тероризма".

Оставката на Либерман значително отслабва консервативното коалиционно правителство на премиера Бенямин Нетаняху, смятано за най-дясното в историята на Израел, и може да доведе до предсрочни избори, след като партията на военния министър "Израел бейтену" ("Нашият дом Израел") напусне коалицията, Нетаняху остава с крехко мнозинство в Кнесета, където "Израел бейтену" има петима депутати.

Сега Нетаняху може да разчита на 61 депутати в 120-местния парламент, година преди следващите редовни избори.

Остра политическа драма след мира в Израел (СНИМКИ)

Военният министър настояваше за много по-твърд отговор на най-интензивния ракетен обстрел срещу еврейската държава след 50-дневната война през 2014 г. Той каза, че е категорично против разрешението, дадено миналата седмица от Израел на Катар, за предоставяне на помощ на стойност 15 млн. долара на Газа.

Оставката на Либерман влиза в сила 48 часа след като я подаде писмено.

Пред журналисти той каза, че така "държавата си купува спокойствие в краткосрочен план с цената на сериозни щети за националната сигурност в дългосрочен план".

Остра политическа драма след мира в Израел (СНИМКИ)

Изявлението на Либерман беше излъчвано от всички основни телевизионни канали. "Ако бях останал министър на отбраната, не зная как щях да гледам в очите жителите на Южен Израел, който бяха подложени на палестинския ракетен обстрел", каза министърът.

Примирието беше оповестено едностранно от палестинската екстремистка организация късно снощи след сериозна ескалация на конфликта.

Говорител на партията на Нетаняху "Ликуд" съобщи, че премиерът ще поеме и поста министър на отбраната.

Остра политическа драма след мира в Израел (СНИМКИ)

Остра политическа драма след мира в Израел (СНИМКИ)

Роден в бившия СССР, електоралната база на Либерман са рускоезични имигранти, привърженици на десницата и светски настроени израелци, които споделят враждебността му към арабското малцинство в Израел и към религиозната власт на ултраортодоксалните партии.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    12 1 Отговор
    Това което казва този човек звучи правилно от тяхна гледна точка.
  • 2 Бесен пес

    13 2 Отговор
    И кво стана сега .. Израел май ще се разтресе ?
  • 3 Фасул чорба

    8 6 Отговор
    бъдете проклети ,,живеете на чужди земи
  • 4 Монтреал

    12 0 Отговор
    Дори жидовете са по достойни политици от нашите измекяри
  • 5 Мустафа

    8 6 Отговор
    Точно така , мир-ът си е чист тероризъм и не требе да се толерира , брей че мозък е този човек , Аллах го е дарил с изключителен интелект
  • 6 Брат ми

    5 6 Отговор
    Мръсни чифути